Hande Tibuk : “Yoksulluk İle Mücadele Sürecindeki En Güçlü İş Birliğimizi Temel İhtiyaç Derneği (Tider) İle Sürdürmekteyiz”

Hande Tibuk :  “Yoksulluk İle Mücadele Sürecindeki En Güçlü İş Birliğimizi Temel İhtiyaç Derneği (Tider) İle Sürdürmekteyiz” Hande Tibuk : “Yoksulluk İle Mücadele Sürecindeki En Güçlü İş Birliğimizi Temel İhtiyaç Derneği (Tider) İle Sürdürmekteyiz”

Net Holding Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Ve Genel Koordinatörü Hande Tibuk, Gerçekleştirdikleri Sosyal Sorumluluk Projelerini Klass’a Anlattı  

Net Holding Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve Genel Koordinatörü Hande Tibuk, Net Holding Grup Şirketleri olarak toplumsal alandaki ihtiyaçlara her zaman duyarlı olmaya gayret göstererek sosyal politika çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Yoksullukla mücadele, eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği ve doğal ekosistem ve ‘HayCan’ların korunması olmak üzere dört ana başlıkta yürüttüğü sosyal politika çalışmalarını büyük bir özen ve dikkatle gerçekleştirdiklerini belirten Hande Tibuk, Net Holding Grup Şirketlerinin toplumsal bilinci artırma ve güçlendirme konusunda gösterdiği çabanın gurur verici olduğunun da altını çiziyor. Özellikle Çevre, Ekosistem ve Sokak Hayvanlarının Korunmasına yönelik yatırımları ile büyük alkış toplayan Hande Tibuk ile sosyal sorumluluk politikalarını ve yatırımlarını Klass okurları için konuştuk.



“Net Holding Grup Şirketleri olarak faaliyet alanlarımızın olduğu ülke, bölge ya da şehir fark etmeksizin, toplumsal alandaki ihtiyaçlara her zaman duyarlı olmaya gayret gösteriyoruz. Sosyal sorumluluk politikamızı da şu an için yoksullukla mücadele, eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği ve doğal ekosistem ve HayCanların korunması olmak üzere dört ana başlıkta yürütüyoruz.”

Hande Hanım, siz Net Holding Grup Şirketleri olarak sosyal sorumluluk projelerini çok önemsiyorsunuz. Hangi alanda sosyal sorumluluk projelerini gerçekleştiriyorsunuz?
Net Holding Grup Şirketleri olarak faaliyet alanlarımızın olduğu ülke, bölge ya da şehir fark etmeksizin, toplumsal alandaki ihtiyaçlara her zaman duyarlı olmaya gayret gösteriyoruz. Hizmet üreten bir yapımız olduğu için bu anlayışı sadece işletmelerimizin içinde değil, aynı zamanda bulunduğumuz doğal ekosisteme, topluma ve hatta sessiz dostlarımız olan HayCanlara dahi yaymaya gayret gösteriyoruz. Sosyal sorumluluk politikamızı da şu an için yoksullukla mücadele, eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği ve doğal ekosistem ve HayCanların korunması olmak üzere dört ana başlıkta yürütüyoruz.

İsraf ve yoksulluk dünyada ciddi bir sorun. Yoksulluk ile mücadelede siz neler yapıyorsunuz?
Temiz ve sağlıklı gıdaya erişimin her geçen gün zorlaştığı günümüzde, Net Holding çatısı altında bulunan tüm şirket ve tesislerde; üretim, tedarik, depolama ve hizmet süreçlerinde israfı engellemeye yönelik bir politika izliyoruz.  İsraf ve yoksulluk dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Hane halklarımızın yüzde 22’si yoksulluk sınırının altında yaşıyor. 10 evden 2’si temel ihtiyaçlarını karşılayamamakta. Diğer taraftan, her yıl ülke ihtiyacımızın 4 katı gıda ve hijyen malzemesi üretilip, 325.000 ton gıda atığa dönüşüyor. Yoksulluk ile mücadele sürecindeki en güçlü iş birliğimizi ise, Global Food Banking Network’ün ülkemizdeki tek üyesi olan ve benim de yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğüm Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) ile sürdürmekteyiz. İnsanların öncelikle temel ihtiyaçlara ulaşabilmelerini, ardından iş edinip kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlayabilmeyi amaçlayan Temel İhtiyaç Derneği’nin en güçlü destekçisi olarak; israfı önleyerek gezegenin önemli sorunlarından birine çözüm olmaya çalışan ve insanların temel ihtiyaçlara adil ve eşit şekilde ulaşabilmesi için geliştirilen projeleri desteklemekteyiz. TİDER’in kurduğu ve bağışlarla desteklediği Gıda Bankacılığı Ağı’na üye olan 30’un üzerinde ilde bulunan 67 destek market yaklaşık 1 milyon ihtiyaç sahibine ulaşıyor. Ayrıca, 2020 yılında Elazığ’da yaşanan deprem afeti sonrasında insani yardım çalışmaları yapan sivil toplum örgütleri tarafından kurulan Afet Platformu’nun da kurucu üyelerinden birisi. Son 3 yıldır deprem, sel ve yangınlarda yapılan insani yardım çalışmalarında imece kültürü ile çalışan Afet Platformu, en sonra Kahramanmaraş merkezli olan ve o bölgedeki 10 ilde çok büyük tahribata sebep olan deprem afetinin yaralarının sarılabilmesi için halen bölgede insani yardım çalışmalarını sürdürmekte.

‘TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KONUSUNA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ’
Önem verdiğimiz diğer alanlardan birisi de toplumsal cinsiyet eşitliği. Bu alanda bir çalışmanız oldu mu?
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna çok önem veriyoruz ya da günümüzde halen eşitsizliği demek belki de daha doğru. Sosyal alan, eğitim, kamusal alan ya da çalışma hayatı fark etmeksizin dünyada olduğu gibi ülkemizde de cinsiyet eşitsizliği yadsınamaz bir gerçek. Günümüze kadar bu sorun ile ilgili birçok çözüm ortaya atılmış olsa dahi, kâğıt üzerindeki uygulamalar maalesef hayatın akışında yer edinmiş değil. Grup şirketlerimizde bilhassa çalışanlarımızın bu konuda kendilerini güvende ve değerli hissedebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bugün 5.400’e ulaşan çalışan sayımızın neredeyse 2000’i kadınlardan oluşmakta. Bazı grup şirketlerimizde ve otellerimizin bazılarında yüzde 50’nin üzerinde kadın çalışan oranlarımız bulunuyor. Ülkemiz genelinde de bu çalışmalara destek vermeye gayret ediyoruz. Bu kapsamdaki paydaşımız ve uygulamalarından faydalandığımız Yanındayız Derneği’nin yönetim kurulu üyesi olmaktan da memnuniyet duyuyorum.

Çevre, Ekosistem ve Sokak Hayvanlarının Korunmasına yönelik yatırımlar da gerçekleştiriyorsunuz. Bu yatırımlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
KKTC başta olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz bölgelerin tamamında çevresel hassasiyet göstererek hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Yeşil alanlardan, geri dönüşüme ve enerji tasarrufuna kadar tesislerimizin tamamında bulundukları ekosistemi koruyucu birçok yatırımımız var. Tesislerimizin peyzajı için kendi yetiştirdiğimiz ağaçlar, bitkiler ve çiçekleri kullanıyoruz ve sulama için arıtma ile yeniden kazandığımız suyu kullanıyoruz. Diğer yandan, KKTC’de kurmayı planladığımız bir ambalaj atığı toplama ve ayrıştırma tesisinin de planlaması üzerinde çalışıyoruz. Tüketilen plastik, kâğıt, metal, camın geri dönüşüme katılması önemli bir ekonomik değer. Ayrıca, adamızın çöp sorununa da büyük ölçüde çözüm olacaktır. Çevresel sürdürülebilirlik verdiğimiz hizmetin olmazsa olmazlarından birisi. Sokak HayCan’larıyla ilgili de çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Net Holding olarak İstanbul’da Huysuz İhtiyar Derneği ile yapmış olduğumuz iş birliği kapsamında 1000 sokak hayvanın beslenmesini üstleniyoruz. KKTC’de de sokak hayvanlarının ciddi bir barınma ve beslenme problemi bulunuyor. Bu alanda bir süredir hayata geçirmek istediğimiz proje için 14 Kasım 2023 tarihinde büyük bir bağış gecesi hayata geçirdik. Bu etkinliğin tüm gelirleri ise yaklaşık 70 sokak HayCan’ın barınma ve beslenme çalışmaları yürüten Freedom Sanctuary derneğine aktarıldı. Hem elde edilen bu bağışlarla hem de yapacağımız yeni desteklerle HayCan’larımızın kaldığı kafesler, kulübeler yenilenecek, ilaveleri yapılacak ve diğer ihtiyaçlar karşılanacak.

Doğal hayatın devamlılığı için yürüttüğünüz koruma programları arasında yer alan Meritta Projesi ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Merit Crystal Cove Hotel içerisine konuşlandırmış olduğumuz Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezimiz büyük ses getirdi. 2017 yılından bugüne, Meritta Projesi kapsamında, toplumsal bilinci güçlendirirken, çocukların deniz canlılarına ve çevreye yönelik duyarlılığını yükselterek ve deniz kaplumbağalarının neslinin gelecek kuşaklara taşınması için çalışmalar yapmaktayız. Akdeniz’deki Chelonia Mydas (yeşil) kaplumbağaların yaklaşık olarak yüzde 30’u ve Caretta Carettalar’ın yaklaşık yüzde 10’u Kuzey Kıbrıs kıyılarına yumurta bırakıyorlar. Chelonia Mydas ve Caretta Carettalar türü deniz kaplumbağaları günümüzde halen avlanmakta, deniz kirliliğinin kurbanı olmakta ve sayıları her geçen gün azalmaktadır. Meritta Projesi hem tesise ulaştırılan yaralı kaplumbağaları iyileştirip doğal ekosistemine tekrar dahil edilmesi için çalışıyor, hem de bu faaliyetlerinin bilhassa çocuklar tarafından örnek alınması için eğitici faaliyetler yürütüyor.

‘HEM KKTC HEM DE TÜRKİYE’DEKİ ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN BURS VE DESTEK PROGRAMLARI YÜRÜTÜYORUZ’
Son olarak Eğitim alanındaki faaliyetlerinizi de dinleyebilir miyiz?
Öğrenciler için her geçen gün hayat şartlarının zorlaştığının farkında olarak hem KKTC hem de Türkiye’deki öğrencilerimiz için burs ve destek programları yürütüyoruz. 2022 – 2023 akademik yılında Lokman Hekim Sağlık Vakfı başlattığımız iş birliği ile ülkemizdeki üniversitelerde öğrenimini devam ettiren 25 tıp öğrencimize burs sağlıyoruz. Ayrıca, başta turizm olmak üzere iş sektöründe yaşanan gelişmeler Kıbrıs’ın çok daha büyük potansiyele sahip olduğuna işaret ediyor. Bu kapsamda nitelikli ve kalifiye iş gücü gelecekte Kıbrıs’ın gelişen sektörlerinde önemli bir ihtiyaç olacak. Bizlerde, bu potansiyel insan kaynağı ihtiyacına yönelik KKTC vatandaşı olan ve üniversite yolculuğuna çıkan öğrencilerimizin daha iyi şartlarda öğrenimlerini devam ettirebilmesi adına Merit Eğitim Fonu’nu hayata geçirmiş bulunuyoruz.