Uzmanı Hüseyin Çat : “Check Up, Mutlaka Ama Mutlaka Bir Hekim Gözetiminde Yapılmalıdır”

Galen Laboratuvar Ve Görüntüleme Merkezi Dahiliye Uzmanı Hüseyin Çat, Check Up İşleminin Önemini Anlattı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra ihtisasını Fransa’da tamamlayan ve Türkiye’ye dönerek iç hastalıkları uzmanı olarak görev yapmaya başlayan Uzm. Dr. Hüseyin Çat, yurt dışında aldığı eğitimin kendisine kazandırdığı vizyon ve farklı yaklaşım metotları sayesinde iç hastalıkları branşında başarısını kanıtlamış bir hekim. Psikiyatri ve geriatri alanında oldukça gelişmiş olan Fransız Lape Hastanesi’nde görev yapan Uzm. Dr. Hüseyin Çat, laboratuvar ve görüntüleme hizmetleri konusunda Türkiye’nin en başarılı kurumlarından birisi olan Galen Laboratuvar ve Görüntüleme merkezinde de hastalarına hizmet veriyor. Burada check up işlemlerini gerçekleştiren kişilerin elde ettiği sonuçların değerlendirilmesinde ve sürecin doğru bir şekilde ilerlemesinde önemli bir rol oynayan Uzm. Dr. Hüseyin Çat, “En önemli unsur check up işleminin mutlaka bir hekim gözetiminde yapılmasıdır” diyor. Uzm. Dr. Hüseyin Çat ile Galen Laboratuvar ve Görüntüleme Merkezi ile yollarının nasıl kesiştiğini ve koruyucu tıpta çok önemli bir yere sahip olan check up işlemini tüm ayrıntılarıyla Klass okurları için konuştuk.
İç hastalıkları uzmanıyım. 1984 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni kazandım ve 1990 yılında fakülteyi bitirdim. Bitirdikten sonra mecburi hizmetimi tamamladım. En büyük hayalim ve ukdem yurt dışında eğitim almaktı. Bu nedenle Fransa’ya gittim ve orada 1994 yılında başladığım ihtisas eğitimimi 2000 yılında tamamladım. Tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek önce Malatya SSK hastanesinde yaklaşık beş yıl görev yaptım. Sonrasında İstanbul’a döndüm ve Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Alman Hastanesi’nde iç hastalıkları uzmanı olarak çalıştım. Galen Laboravuvar ve Görüntüleme Merkezi ile birlikte 12 yıldır Fransız Lape Hastanesi’nde iç hastalıkları uzmanı olarak çalışmaktayım. Bu kurumlarda başhekim olarak da görev yaptım.
“FRANSA’DA İHTİSASIMI YAPTIKTAN SONRA SAHADA DA ÇALIŞMA FIRSATI BULDUM”
Uzmanlığınızı yurt dışında yapmanın size bilgi ve donanım açısından ne gibi artıları oldu?
Tıbbi yaklaşım her ülkede farklılık göstermektedir ve her ülkenin tıp kültürü farklıdır. Bu farklılıkları ne kadar görürseniz o kadar gözlem ve tecrübe kazanırsınız. Dolayısıyla gerek Avrupa’da gerek Amerika’da gerek diğer ülkelerde alınmış olan eğitimlerin ve edinilen tecrübelerin ben kıymetli olduğunu düşünüyorum. Çünkü size bir vizyon ve karşılaştırma kültürü kazandırmaktadır. Bunu da siz sahada kullanabiliyor, hastalarınıza karşı farklı yaklaşımlar geliştirebiliyorsunuz.
Bu anlamda ben de kendimi şanslı addediyorum. Çünkü Fransa’da ihtisasımı yaptıktan sonra sahada da çalışma fırsatı buldum.
Galen Laboratuvar ve Görüntüleme Merkezi ile yollarınız nasıl kesişti?
Çalıştığım Fransız Lape Hastanesi psikiyatri ve geriatri ağırlıklı, bu alanda gelişmiş bir hastane. Galen Laboratuvarı da bizim hastanemizin karşısında bulunan bir merkez. Oraya giderek kendimi tanıttım. Yaptıkları işlemler hakkında işletme sahibi Erkan Gürbüzer Bey ile konuştum. Benim orada faydalı olabileceğim birtakım alanlar olabileceğini tahmin ettim. Özellikle check up’lar konusunda yardımcı olmak, hastaları aydınlatmak, tedavilerini yönlendirme ve gerçekleştirme konusunda önemli bir sinerji kazandığımızı düşünüyorum. Çok iyi bir ilerleme kaydettik. Bu hastaların tetkiklerinin yapılması ve uygun şekilde tedavilerinin düzenlenmesi konusunda çok başarılı olduğumuzu düşünüyorum.
Tıp alanındaki tecrübelerinize dayanarak insanların yılda bir kez check up yaptırmasının neden önemli olduğunu anlatabilir misiniz?
Bu konuda koruyucu tıp dediğimiz bir olgudan hep bahsedilir. Bence bu çok kıymetli bir kavram. İnsanların bunu çok iyi bilmesi lazım. Birtakım hastalıklar çıkmadan önlemini almak veya bunları geciktirmek gerekir. Tıbbın önemli işlevlerinden birisi de budur. Check up kavram olarak zaten kontrol etmek demektir. Kişinin cinsiyet-yaş gibi özellikleri, ailesindeki kalıtsal hastalıklar da gözetilerek yapılacak kontroller bazı hastalıkların erken evrede önlenmesinde çok önemli. Bu check up’larda ileride ciddi sorunlar yaratabilecek hastalıklar fark edilebiliyor. Gerekirse tedavilerine bile başlanabiliyor. Ya da hastaya bilgi verilerek dikkat etmesi gereken noktalar anlatılıyor. Bu noktada check up kişilerin sağlıkları konusunda bilinçlenmesinde ve aydınlanmasında çok önemli bir işleve sahiptir.
“EN ÖNEMLİ UNSUR CHECK UP İŞLEMİNİN MUHAKKAK BİR HEKİM GÖZETİMİNDE YAPILMASIDIR”
Kişiler check up yaptıracakları yeri seçerken nelere dikkat etmeliler?
Bana göre en önemli unsur check up işleminin muhakkak bir hekim gözetiminde yapılmasıdır. Çünkü check up kavramı standart bir şey değil, çerçevesi çok geniş olan bir tetkik mekanizmasıdır. Öncelikle merkezin bu alanda tecrübeli olması lazım. Merkezde yapılan tetkiklerin kontrol edildiğinin ve gerektiği şekilde yapıldığının bilinmesi lazım. En önemlisi de yapılacak işlemlerin seçilmesi ve değerlendirilmesi konusunda tecrübeli bir hekim tarafından yaptırılması ve gözetilmesi bence çok önem taşımaktadır.
Teknolojinin de gelişmesiyle tıp dünyasında çok önemli gelişmeler oluyor. Galen Laboratuvar ve Görüntüleme Merkezi’nin bunlara hızlı bir şekilde adapte olabilmesi sizin için nasıl bir önem taşıyor?
Tabii ki günümüzde tetkiklerin yapılmasında teknolojinin sunduğu olanaklardan yararlanmak çok önem teşkil etmektedir. Bu teknolojik gelişmeler hızla ilerlerken bunların takip edilmesi lazım. Çalışılan merkezin de bunları takip etmesi gerekmektedir. Galen Laboratuvar ve Görüntüleme Merkezi gerek görüntüleme gerek laboratuvar anlamında bu işlemlerin en modern şekilde yapılması yönünde sürekli gayret göstermektedir.
Check up işleminde görüntüleme ve tahlil işleminin ardından nasıl bir süreç işliyor? Siz fiziki muayene de gerçekleştiriyor musunuz?
Check up fiziki muayene olmadan olmaz. Çünkü hastanın kalbini, akciğerini dinleyip, genel fiziki muayenesini yapıp, iyi bir anamnez (hasta hikayesi) alınmadıktan sonra bu check up’ı sağlıklı değerlendirmek bana göre mümkün değildir. Bunların hepsi entegre işlemlerdir. Doktor muayenesi bu anlamda bütün bilgiler ortaya konduğu için sentez anlamında çok kıymetlidir. Hekimin de işini kolaylaştırmakta, daha önce yapılmış tetkik sonuçları da görülerek tespit edilen hastalıkların tevdavilerine de başlanarak verimli bir sonuç alınması sağlanmaktadır.
Kişilere genel sağlıklarını korumaları için neler önerirsiniz?
İç hastalıkları insan sağlığını bütüncül olarak değerlendirir. Bundan dolayı branşımı seviyorum. Buna insanın psikolojik durumu da dahildir. Biz branş olarak bu bakış açısına çok daha yatkınız. İnsanların öncelikle tansiyonlarını ölçmeleri, kilolarını bilmeleri ve kontrol etmeleri lazım. Kan tahlillerinin senede bir defa yapılıp temel parametrelere bakılması lazım. Akciğer grafisinin, EKG, EKO yapılması da önemlidir. Çıkan bu sonuçlara göre anormallik teşkil eden değerler varsa bunlarında doktorun bilgisi dahilinde belirli periyotlarla kontrol edilmesi önem taşımaktadır.