Offline da Ne Kadar Büyük Olduğunuzun Hiçbir Önemi Yok, Artık Online da Büyük Olmak Önemli

Offline da Ne Kadar Büyük Olduğunuzun Hiçbir Önemi Yok, Artık Online da Büyük Olmak Önemli Offline da Ne Kadar Büyük Olduğunuzun Hiçbir Önemi Yok, Artık Online da Büyük Olmak Önemli

RevolutionDM Kurucusu Yılmaz Bozan; başarı hikayesini, sundukları ayrıcalıklı hizmetleri Klass’a anlattı.  

DPÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden mezun olan, kendi gelişimi için 1996’da bilişim sektörüne giren ve 2011 yılına kadar bilgiye olan açlığını 400 tane site yazıp kodlayarak ve hiçbirinden 1 TL dahi para talep etmeyerek geçiren Yılmaz Bozan, 2014 yılında kendi şirketi revolutionDM’i kurarak başarı basamaklarını hızla çıkmaya başladı. 2014 yılından günümüze çoğu kendini kanıtlamış 385 farklı marka ile çalışan revolutionDM Kurucusu Yılmaz Bozan, müşterilerine büyük bir başarıyla performans odaklı dijital pazarlama çözümleri sunuyor. E-ticaret sitesi olmayan firmaların e-ticaret site kurulum, ERP, MRP, Lojistik, UX-UI, Ödeme entegrasyonlarını yaparak teslim edip, dijital pazarlama süreçlerini yöneten revolutionDM Kurucusu Yılmaz Bozan ile başarı hikayesini, sundukları ayrıcalıklı hizmetleri güven odaklı çalışma sistemlerini Klass okurları için konuştuk. 


Yılmaz Bey, günümüzde markalar için çok önemli bir yere sahip olan dijital pazarlama alanında sunduğunuz çözümlerle iş ortaklarınıza bütüncül bir hizmet sunuyorsunuz. Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1984 Adana doğumluyum. Keşfetmeyi ve hayal kurmayı çok severim. Altı yaşımdan bugüne kendi isteğim ile çalışma hayatını hala keşfediyorum, öğreniyorum, gelişiyorum. 90’lı yıllarda bilgisayarın hayatımıza yeni yeni girmeye başlamasıyla benim de ilgi-alakam biraz o yönde evrildi. 96’da ilk bilgisayar programcılığı kursu sertifikamı aldım. 98 ve sonrasında da Web Tasarım alanında uzmanlaştım, bir web sitesi inşa ederken lazım olacak tüm programları öğrendim… Yıl 2000 ve ilk web sitemi yaptım. O günden bugüne Yılmaz Bozan olarak 400’den fazla site tasarlamış ve kodlamışımdır. 2004 yılında üniversiteyi kazandım. DPÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği mezunuyum. Okulumda ve okuduğum il Kütahya’da birçok farklı sektörde çalıştım ve bugünkü tecrübelerin temellerini attım diyebilirim. 2009’da İstanbul’a gelme kararı verdim, üniversite okurken bir firmanın ilan sitesini yazmıştım, onlarla birlikte “Butterfly Touch Interactive” isimli bir şirket kurduk, Web Yazılım ve Tasarım yapıyorduk ama anlaşamadık ve hayatımda beni bu noktaya getiren diğer deneyimi edindim; asla teknik bilmeyen bir ortak alma, mümkünse ortaklı bir işe hiç girme… Yine aynı sene özel bir şirkette (2009) SEO, SEM, SMM Eğitimleri vermeye başladım, 2009’dan 2021’e toplamda 11 yıllık eğitmenlik hayatımda konferans, etkinlik vb. en az 3 saat beni dinleyen 8.000’e yakın kişi, en az 10 saatlik eğitimleri alan 200’ün üzerinde öğrencim oldu. Artık eğitimlerimi rDM Akademi çatısı altında şirketimizde vermekteyim. 2014 yılında büyük bir grup şirketin Dijital Pazarlama Direktörlüğü görevinden ayrılarak kendi şirketim revolutionDM’i kurdum. 2014’ten günümüze 385 farklı marka ile çalıştık ve bu markaların çoğu isim olarak kendini kanıtlamış markalar. İş haricinde ise vakit bulabilirsem masa tenisi aşığıyım, doğada dolaşmayı da çok severim.


Kurduğunuz revolutionDM ile dijital pazarlamaya yön veriyorsunuz. revolutionDM’in kuruluş hikayesini dinleyebilir miyiz?
İstanbul’a 2009 yılında ilk geldiğim de yukarıda bahsettiğim Avustralyalı firma ile kurduğum “Butterfly Touch Interactive” serüveninden sonra kendi işimi hep kurmak istiyordum. İçimdeki girişimcilik ruhu 2014 kışında Google’da bir etkinlik için gittiğim İrlanda Dublin’de yeniden hayat buldu. Her zaman kaldığım otelde sabah uyandım ve pencereyi açıp dışarı baktığımda Google’ın parlayan logosunun Grand Canal’a yansımasını görünce içimdeki “startup” ruhu uyandı. Bilgisayarımı açtım, sektörde farklı bir bakış açısıyla “Dijital Pazarlama”, “E-ticaret” süreçlerini yönettiğim için ve “Ajans” kültürünü sevmediğim, firma için “dertlenme” kültürünü benimsediğimden klasik alışılagelmiş yönetim şekillerine bir baş kaldırış, değişim istemi, söylemi uyandıran “Devrim”in İngilizce karşılığı “revolution”ı kullanmak istedim. Sonuna da “Digital Marketing” kelimelerinin baş harflerini koyunca “revolutionDM” harika bir marka olmuş oldu gözümde ve hemen oturdum logosunu tasarladım. Halen bir kalkanı andıran bu logoyu kullanmaktayız. Amacımız, bizim hizmet ve danışmanlığımızı alan firmaları korumaya aldığımızın güven ve huzurunu vermek.


Peki, markalar dijital pazarlamaya neden ihtiyaç duyuyor? Siz bu aşamada ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?
Pandemi sonrası Türkiye TÜBİSAD verilerine göre 4 yılda geldiği noktaya 4 ayda geldi, 45 üstü yaşın internet kullanım ve e-ticaret alışkanlıkları ciddi oranda arttı, cebinde kredi kartı olan ve satın alma kararını veren piramidin basamakları maça girince, bu alana ilgi de arttı nihayetinde. Offline da ne kadar büyük olduğunuzun hiçbir önemi yok, artık online da büyük olmak önemli. Dünya’da ve Türkiye’de bir bakın top 10’da olan şirketler dijitali çok iyi kullanan şirketler olmuştur ve teknolojik ürünler tüm süreçlerine işlemiştir. Biz bir firmanın uçtan uça tüm performans pazarlama süreçlerini yönetiyoruz. İş modelimiz ise firma içindeki dijital pazarlama veya e-ticaret direktörü oluyoruz ve bu süreçleri yönetiyoruz, firma içindeki ekipler ile bütünleşik çalışarak bir nevi firma ve rDM ekibi tek bir ekip olarak ilerliyoruz. E-ticaret sitesi olmayan firmaların e-ticaret site kurulum, ERP, MRP, Lojistik, UX-UI, Ödeme entegrasyonlarını yaparak teslim edip, dijital pazarlama süreçlerini yönetiyoruz. Kısaca bu dijital pazarlama süreçleri; SEM (Arama Motoru Pazarlaması, Google ADS reklam yönetimi), SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) SMM (Sosyal Medya Pazarlama, Facebook ADS, Instagram ADS, Twitter ADS, Snapchat ADS) E-ticaret Danışmanlık, Dönüşüm Optimizasyon (Conversion Optimization) Growth Hacking, Neuro Marketing gibi uzmanlıkları kapsıyor.


Aynı zamanda e-ticaret alanında da destekler sunuyorsunuz. Pandemiyle birlikte büyük önem kazanan e-ticaret, şirketlere ne gibi avantajlar sağlıyor ve siz ne gibi destekler sağlıyorsunuz?
Bilinçsiz Google, Facebook reklamı verenler yüzünden CPC, CPM maliyetleri ciddi artıyor. İlk sırada çıkmak için küçük bütçeli ama yüksek CPC, CPM’ler girerek algoritmaya en üst reklam satın alma emri verdikleri için doğru trafiğin geleceği zamanlara bütçe kalmadığından, bu da daha birçok değişkeni etkilediğinden günün sonunda kazanan kasa oluyor. Buradan, bilinçli bir şekilde Google, Facebook reklamlarınızı kurgulamanız gerektiğini söylemek istiyorum. Düşünün Dünya’nın en işlek caddesi üzerinde bir mağazanız var ve mağaza kapanma saati ile ilgili bir kural, kanun yok. Bu mümkün mü? E-ticaret de bu mümkün. Herhangi bir sunucu veya DNS sorunu yaşamadığınız sürece mağazanız hep açık. İşin burası cazip geliyor insanlara, kurumlara. Ama bu mecranın da kendine özel ve alışılmış ticaret ve pazarlama anlayışlarının dışında dinamikleri kanunları var. Klasik kanunlarınız ile burayı yönetmeye çalışırsanız o zaman söyleyeceğim tek şey var, kesinlikle başarısız olacaksınız…


Türkiye’de yakın geçmişte ortaya çıkmış bir alanda hizmet veriyorsunuz. Kendinizi bu alanda geliştirmek için neler yaptınız?
Sektör adı İngilizce’den direkt çeviri Online Pazarlama, ilk yıllar çok kullanılıyordu, bu konuda pek çok farklı söylem de türemiş olsa, ben dijital kelimesini ilk kullananlardanım. 2012 de “Dijital Pazarlama” kelimesi için patent başvurusunda bulunmuştum ama sektör olarak değerlendirdiler ve farklı bir isim ile “Dijital Pazarlama DP” olarak patentini aldım.
Bu sektörün üniversite de bir bölümü yok (şimdilik) %30 sözel %70 sayısal yeteneğinizi kullandığınız bir sektör, meslek diyebilirim. Endüstri Mühendisleri ve İşletme Mühendislerine Dijital Pazarlama da kariyer yapmalarını öneririm. Kendi gelişimim için ise yukarıda da bahsettiğim gibi 96’da bilişim sektörüne girdim 2011’e kadar 400 tane site yazdım kodladım ve hiçbirinden 1 TL para talep etmedim, bilgiye açtım ve hala öyle. Bir şeyler öğrenebileceğim ne iş var ise hepsiyle ilgilendim.


Aynı zamanda bir kitap hazırlığınız var bu kitabı yazmaya nasıl karar verdiniz ve içeriğinde neler olacak?
Profesyonel iş hayatımda danışmanlığım sırasında yaşadığım ilginç ve ilgi çekici olayları kaleme alacağım. Kitabın adını paylaşmayayım daha baskıya girmeden kopyalanmasını istemem ama E-ticaret ve Dijital Pazarlama üzerine olacak içerikler, okuyan herkesin kendinden bir şey bulacağı ve bir an okuyucuyu düşünceye daldırıp “bende böyle düşünmüştüm ve düşüncemin sonucu böyle bir noktaya götürüyormuş…” diye kendilerini bulacakları bir kitap olacak. Tabi ki firma ve şahıs isimlerinden bahsetmeden e-ticaret, dijital pazarlama serüvenlerinde nasıl bir başarı/başarısızlık izlediklerinden bahsedeceğim. Alışıla gelmişin dışında bir bakış açısı ile yazdığımı söyleyebilirim. Kitabı okurken direkt sizinle konuştuğum hissine kapılabilirsiniz.

Oldukça yoğun bir tempoda çalışıyorsunuz. Zaman yönetiminizi nasıl sağlıyorsunuz?
Bu konuda yakın çevremin çok fazla esprisine maruz kalıyorum, “onun su içme, hapşırma, duşa girme saati zamanı bellidir…” gibi birçok söylemle karşı karşıyayım. Öncelikle çok basit yapacağım tüm eylemler planlı programlı, rutin mutat işlerim bir takvim düzeninde ilerler bunları sürekli olan işler olduğu için bir kez planlarım sonrasında da uyarım, tabii ki ilerleyen zamanlarda sapmalar olabiliyor ama %90 başarı oranıyla takvimlerim her zaman çalışır. Örneğin, 6 ay sonra hangi gün kuaföre gideceğim, saçımı kestireceğim bellidir. Düşünsenize her kuaförünüze gideceğiniz zaman arayıp randevu almak için bir efor sarf ediyorsunuz, bu efor zaman ve enerjinizi alıyor ve en önemlisi de o anki anlık konsantrasyonunuzu. Onun yerine yaklaşık 30 dakika ayırarak tüm yılın kuaför randevu takvimini oluştursanız size ne kadar büyük bir katkı sağladığının farkında mısınız?

yilmaz@revolutiondm.com
instagram : instagram.com/yilmazbozan
linkedin : linkedin.com/in/yilmazbozan
twitter : twitter.com/yilmazbozan

Yılmaz Bozan