Edebiyat dünyasının ilham verici buluşmalarından biri olan 2. Don Kişot İyi Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu. Minoa Pera’nın sıcak ve yaratıcı atmosferinde gerçekleştirilen tören, edebiyatseverleri ve yayın dünyası temsilcilerini bir araya getirdi. Gecenin özel konuğu, Bahçeşehir Kolejleri Genel Müdürü Dr. Özlem Koç, yeni kitabı “İnternette Dijital Yanılgı” nın lansmanını gerçekleştirdi. Araştırma, reklamcılık ve pedagoji alanlarını bir araya getiren İnternette Dijital Yanılgı, günümüzün en kritik konularından biri olan dijital medya okuryazarlığını derinlemesine ele alıyor.
Dr. Koç, lansman kapsamında yaptığı “Dijital Yanılgı: Dijital Reklam Dünyasında Çocuklar ve Yetişkinler Arasındaki Algı Uçurumu” başlıklı konuşmasında, dijital dünyanın özellikle çocuklar üzerindeki etkilerini şöyle aktardı: ‘’Günümüzde çocuklarımız, iç içe geçmiş içerik ve reklamlardan oluşan dijital bir dünyada büyüyor. Bu durum, 'Acaba hemen etkileniyorlar mı?' endişesiyle bir 'dijital yanılgıya' düşmemize neden olabiliyor. Ancak araştırmam gösteriyor ki, bu kaygılarımız her zaman gerçeği yansıtmıyor. Bu kitap, işte tam da bu endişeyi anlamak ve çocuklarımızın ekranların ardındaki gerçek hallerini görmek için yazıldı. 7-15 yaş arası çocuklar üzerinde yapılan kapsamlı çalışma, onların reklamları sanılandan çok daha iyi fark ettiğini ve yaşları ilerledikçe eleştirel bir mesafe geliştirdiğini ortaya koyuyor. Amacımız, çocukları sadece korumak değil, onlara dijital dünyada güçlü ve bilinçli bireyler olmayı öğretmek olmalı. Bu noktada, okullara, kurumlara ve ebeveynlere büyük sorumluluk düşüyor. Medya okuryazarlığını bir yaşam becerisi olarak benimsemeli ve çocuklarımıza rehberlik etmeliyiz. Bu kitap, endişelenen değil, anlayan ve destekleyen bir ebeveynlik için rehber niteliğinde.’’
Dijital medya ve çevrimiçi reklamcılığın çocukların algı, duygu ve kimlik gelişimini nasıl etkilediğini bilimsel verilerle açıklayan Koç, katılımcılardan büyük ilgi gördü.
“İnternette dijital yanılgı”: bir farkındalık çağrısı
Bilimsel titizlikle yürütülen saha çalışmaları ve güncel verilerle desteklenen “İnternette Dijital Yanılgı”, dijital medyanın görünmeyen dinamiklerini ortaya koyan kapsamlı bir araştırma olarak öne çıkıyor. Kitap, çocukların çevrimiçi reklamlara verdikleri tepkilerden ebeveynlerin bu süreci nasıl değerlendirdiğine kadar geniş bir yelpazede derin analizler sunuyor. Sadece ebeveynlere değil; eğitimcilere, iletişimcilere ve politika yapıcılara da rehber niteliğinde olan eser, dijital çağda bilinçli bireyler yetiştirmek için güçlü bir farkındalık çağrısı yapıyor.
The Kitap Yayınları tarafından düzenlenen tören, edebiyatın dönüştürücü gücünü kutlarken aynı zamanda toplumsal bilinç ve dijital farkındalık üzerine de güçlü bir mesaj verdi. “İnternette Dijital Yanılgı” kitabının lansmanı, törende en dikkat çeken anlarından biri olarak, edebiyatın sadece sanat değil; düşünce, araştırma ve değişim alanı olduğunun da altını çizdi.
Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Dr. Özlem Koç, “İnternette Dijital Yanılgı” Kitabının Lansmanını Don Kişot İyi Edebiyat Ödülleri’nde Gerçekleştirdi
Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Dr. Özlem Koç, “İnternette Dijital Yanılgı” Kitabının Lansmanını Don Kişot İyi Edebiyat Ödülleri’nde Gerçekleştirdi
2. Don Kişot İyi Edebiyat Ödülleri, Minoa Pera’nın ilham veren atmosferinde gerçekleşti. Edebiyat dünyasının en iyilerinin onurlandırıldığı ödül töreni, Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Dr. Özlem Koç’un “İnternette Dijital Yanılgı” adlı kitabının lansmanına ev sahipliği yaptı. Koç, yeni kitabı İnternette Dijital Yanılgı ile dijital dünyanın görünmeyen dinamiklerini, çocukların çevrimiçi ortamlarla kurduğu ilişkiyi ve ebeveynlerin bu süreçteki rolünü bilimsel bir bakış açısıyla inceliyor.