Gebelikte Seyahat ile İlgili Merak Edilenler

Gebelikte Seyahat ile İlgili Merak Edilenler Gebelikte Seyahat ile İlgili Merak Edilenler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta, hamilelikte seyahat ile ilgili merak edilenleri ayrıntılarıyla anlattı…  

Birçok kişi işin hamilelikte seyahat etmenin herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Bebek ve anne sağlıklı olduğu sürece hamileliğin 36. haftasına kadar seyahat etmek konusunda herhangi bir konuda sıkıntı yaşanmamaktadır. Ancak hamilelikte seyahat için en uygun dönem hamileliğin ortasına gelen 14 ve 28. haftalar arasıdır. Çünkü hamilelikte görülen birçok yaygın rahatsızlık birinci ve üçüncü trimesterda meydana gelmektedir. 14 ve 28. haftalar arasında ise ilk haftalarda kaybedilen enerji geri gelmekte, sabah bulantıları ortadan kalkmaktadır. Aynı zamanda fiziksel olarak da gezinmek için en ideal dönem yine bu dönemdir. Preeklampsi, erken doğum tehdidi gibi ciddi gebelik komplikasyonlarının olduğu durumlarda seyahat önerilmez.

Araba ile Seyahat
Araba ile yapılan seyahatlerde eğer anne adayı sürücülük yapıyorsa yolculukta bol bol mola yapmakta ve bu molalarda hareket etmekte fayda bulunmaktadır ve sürüş mesafesinin olabildiğince kısa tutulması tavsiye edilmektedir. Günde 5-6 saatten uzun yolculuk önerilmemektedir. Ayrıca emniyet kemerinin düzgün bir şekilde takılması gerekmektedir. Emniyet kemerinin alt kısmı kalça keminin üzerinde, göbeğin altına kalmalıdır. Omuzdan gelen kısım ise tam olarak göğüslerin arasından geçmelidir. Ayrıca yolculuk sırasında rahat ayakkabılar ve bedeni sıkmayacak giysiler tercih etmek gerekmektedir.

Uçak ile Seyahat
Uçak yolculuklarında hamilelik haftası son derece önemlidir. Uçak yolculuklarının hamileliğin 36. haftasından önce yapılması gerekmektedir. Havayolu şirketleri hamileliğin 28-36.  haftalar arasında doktorunuzdan uçakla yolculukta sakınca olmadığına dair rapor istemektedir. Uçak biletini koridor kısmından almak yolculuk süresince koridorda bacakları rahatlatmak için küçük yürüyüşlere izin vermektedir. Özellikle her iki saatte bir bunun yapılması gerekmektedir. Araba yolculuğunda olduğu gibi rahat ayakkabı ve giysiler tercih edilmelidir. Uçuş öncesinde ve esnasında gazlı içeceklerin tüketilmesi düşük kabin basıncına bağlı rahatsızlığa sebep olabilir.

Gemi ile Seyahat
Gemi ile yapılacak seyahatlerde gemide mutlaka doktor ve hemşire bulunduğundan ayrıca seyahat boyunca geminin uğrayacağı bölgelerde modern hastanelerin yer aldığından emin olmanız gerekmektedir. Ayrıca deniz tutması olan kişilerin seyahate çıkmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Yolcu gemilerinde duyulabilecek endişe ise nörovirüstür. Bu virüsler 1-2 gün kusma ve mide bulantısına neden olabilmektedir. Yiyecekten, sıvılardan ya da yüzeylere dokunarak geçen bu virüsler aynı anda hem kusma hem de ishale yol açabilmektedir.

Pandemi döneminde anne adaylarının seyahatleri

Pandemi dönemi kurallarına dikkat etmek koşuluyla gebeler de yaz tatiline çıkabilir. Özellikle sosyal mesafe, el hijyenine dikkat edilemesi, enfekte olabilecek dış yüzeylerle temas etmeme, kapalı ve kalabılk ortamlardan kaçınmaları koşulu ile doktorlarının uygun görmesi halinde göre seyahat etmelerinde sakınca yoktur.

Gebelik döneminde özellikle öğlen saatlerinde güneşten korunmak önemli. Sabah erken veya akşam üstü denize girmek tercih edilmeli. Bol bol sıvı tüketilmeli. Ara öğünler atlanmamalı ve meyve tüketilmeli.

Anne adaylarının güneşlenirken şemsiye altında olmaya özen göstermeleri gerekir. Gebelikte artan kalori, vitamin, mineral ve protein ihtiyacı nedeniyle beslenmeye dikkat edilmelidir. Kırmızı et, balık, yumurta, sebze, meyve tüketilebilir. Günde en az 5 kez beslenilmeli, 3 ana öğün, 2 ara öğün şeklinde ve en az günde 2,5-3 litre su tüketilmesi faydalı olacaktır.