Sektör profesyonellerini World Tourism Forum kapsamında bu yıl ikinci kez bir araya getirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Bulut Bağcı; “World Tourism Forum olarak ilk etkinliğimizi Nisan yılında İstanbul’da, World Tourism Forum Mediterranean Meeting geçtiğimiz yıl Aralık ayında Antalya’da gerçekleştirdik. Bu yıl ise turizm sektöründe duayen 100 ismin konuşmacı olarak söz alacağı organizasyonda 7 bin katılımcıyı İstanbul’da ağırlayacağız. Türkiye ve Dünya’da turizm alanında bu kapsamda bir organizasyon yok geleceğin turizm politikalarını bu toplantıda belirleyeceğiz. Felsefemiz barış ve işbirliği üzerine kuruldu. Her şeyden çok barışın hakim olduğu bir Dünya’nın önemli olduğu görüşündeyim. Hayalimiz World Tourism Forum’u tüm Dünya’nın konuştuğu bir organizasyon haline getirmek. Bunun içinde çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Başta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir ünal, Avrupa Komisyonu Eski Başkanı José Manuel Barroso ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TüRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ve diğer konuşmacılarımıza değerli katkılarından dolayı teşekkür ederim.” dedi.
Dünya’daki sınır güvenliği konusuna dikkat çeken T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir ünal; “Dünya’nın önde gelen sektör liderlerinin bir araya geldiği World Tourism Forum’a hoş geldiniz. Yabancı katılımcılarımızı İstanbul’da ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Bugün dünya turizm formu vesilesiyle 2 konuyu 1 kez daha hatırlamakta büyük bir fayda var. Turizmin ya da eskilerin ifadesiyle seyyahlığın, ‘Tebdili mekanda ferahlık vardır’ dedikleri, yeni yerler keşfetme, yeni duyguları, insanın keşfetme arzusunu tetiklendiği ruhu tekrar hatırlamamız gerekiyor. Bugün her zamankinden daha çok bunu hatırlamalıyız. Devletlerin kendi aralarında yaşayabilecekleri uluslararası krizlerin, sorunların ötesinde; barışa, kardeşliğe, tanış olmaya, bir ve beraber olmaya zemin hazırlayan en büyük itici güç turizm sektörüdür. Bizim turizmin ruhunu bir kez daha hatırlamamız lazım" dedi.
Türkiye vize uygulanacak bir ülke değil
TüRSAB’ı temsilen World Tourism Forum’a katılmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TüRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy; “Turizm Dünya’nın en hızlı gelişen ekonomilerinden biridir. öyle ki 1950’li yıllarda uluslararası seyahat edenlerin sayısı 25 milyon iken, 2015’te bu sayı 1 milyar 184 milyona çıkmıştır. Terör olayları uluslararası seyahat etme özgürlüğünü ortadan kaldırıyor. Türkiye vize uygulanacak bir ülke değil, vize duvarlarını önümüze set çekmeyin. Gün gelecek Türkiye vize uygulayacak duruma gelecek. Onun için hesabınızı iyi yapın, dostluğumuzu, kaldıracağınız vize engelleriyle bizi kaynaşamamaktan kurtarın" dedi.
Türkiye’yi seviyorum
Dünya’nın ve sektörün değişimine dikkat çeken Mama Shelter’ın kurucusu Serge Trigano; “ Sektör değişirken bizim de sistemi değiştiriyor olmamız gerekiyor. Neticede her şey turizme bağlanıyor. İnsanlar artık kısa süreli tatillere çıkıyor ve halk ile kaynaşma yolunu seçiyor. Mama Shelter’ı markasını da bu sebepten yola çıkarak oluşturduk. “Shelter” barınma, “Mama” ise anne demek. Anne koruması gibi bir iş yapıyoruz. Türkiye’ye gelince bu ülkeyi çok seviyorum büyükannem ve büyükbabam buralıymış ve bizde hala börek yapılıyor. Torunum ise yarı Fransız. Boğazda balık yemenin keyfini hiçbir yere değişmem. Duygusal birçok sebepten bu ülkeyi çok seviyorum.”
Siyasetin turizm sektörüne etkisi konusunda konuşan Avrupa Komisyonu Eski Başkanı José Manuel Barroso; “Turizm sektörünün ekonomiye etkisi çok yüksek. Eskiden sadece zengin insanlar Dünya’yı dolaşırken şimdi herkesin farklı yerleri görme fırsatı var. Ticaret ve inşaattan sonra turizm Avrupa ekonomisinde 3. sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yılın son çeyreğine bakıldığında olumsuz sinyaller aldık. Amerika’dan Avrupa’ya seyahat edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Rusların turizme etkisi düşüşe geçerken çin’den gelen talebin artması sektörün büyümesine zemin hazırladı. Ortadoğu’da yaşanan sorunlar, Rusya’nın siyasi açıdan daha atılgan olması ve diğer gelişmeler sebebiyle piyasalar değişken olacak. Avrupa potansiyelinin altında bir büyüme gösterdi. Mülteci sayısı her geçen gün artıyor. Avrupa’da olanlar tüm Dünya’yı etkiliyor mülteciler konusunda yabancı düşmanlığına karşı yapılan idari ve ticari önlemler konuşuluyor. Terör örgütlerinin de istediği bu ve böyle giderse kazanan terör olacak. Terör olayları yaşam modelimizi tehlikeye sokuyor.
AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler geliştirilebilir
Türkiye’nin jeopolitik bir yere sahip olduğunun altını çizen Avrupa Komisyonu Eski Başkanı José Manuel Barroso; Türkiye Avrupa üyesi olmamasına rağmen Orta Doğu ile komşu olduğundan kilit bir noktaya sahip. Avrupa Birliği konusunda gerekli koşullar oluştu, ilişkiler geliştirilebilir ve vize serbestisine gidilebilir.” diyerek sözlerini tamamladı.