Senelerin İzlerini Geri Almak İçin Laminalar İdeal Bir Tedavi Alternatifidir

Senelerin İzlerini Geri Almak İçin Laminalar İdeal Bir Tedavi Alternatifidir Senelerin İzlerini Geri Almak İçin Laminalar İdeal Bir Tedavi Alternatifidir

Ünlü Diş Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, dişe dokunmadan yapılan porselen laminaları Klass’a anlattı.  

Gülüş tasarımı konusunda Türkiye’nin öncü isimleri arasında yer alan ünlü Diş Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, diş çatlakları, ön dişlerdeki aralıkların kapatılması, çarpma sonucu oluşan kırıkların tedavisi ve daha pek çok tedavi yöntemi olarak kullanılan dişe dokunmadan yapılan porselen laminaların (prep-less laminalar) iyi bir klinik ve laboratuvar çalışması gerektirdiğini ifade ediyor. 22 senedir mesleğini başarıyla icra eden Diş Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu ile dişe dokunmadan yapılan porselen laminaların hangi durumlarda uygulandığını, tedavi sürecini ve dikkat edilmesi gerekenleri Klass okurları için konuştuk.

Çağdaş Bey, dişe dokunmadan yapılan porselen laminalar (prep-less laminalar) nedir ve nasıl yapılır?
Tırnak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakasının dişin ön yüzüne yapıştırılması işlemidir. Porselenden imal edilen bu kaplamalar ortalama 0,7 mm kalınlığında, ışık geçirgenliğine sahiptirler. Mevcut bir diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Ağızda yapılan gülüş tasarımında muhakkak gülüşü ve dişleri ağızda hissederek yapılan özel provaların öneminden bahsetmek gerekir. Bu yöntemde hazırlanan dişlerin ölçüsünü aldıktan sonra laboratuvarda özel olarak hastayla belirlenen formda mumdan dişler hazırlanır. Bu dişler hastanın ağzında tek tek denenir ve nasıl durduğu gösterilir, bu işleme prova adı verilir. Prova için hazırlanmış mumdan dişler hastanın ve hekimin ortak onayından sonra onaylanan formun aynısının porselen hali yapılır. Bu yöntem sayesinde mum üzerinde hastanın ya da hekimin arzu ettiği değişiklikler yapılır ve porselen istenen haline gelmiş mükemmel gülüş yakalanmış olur. Sonuç itibari ile hasta bu tedavinin sonucunda nasıl bir görünüme kavuşacağını bilir. 

Laminalar hangi durumlarda uygulanır?
Yaşlanmayla beraber dişler görünmemeye başlar ve dişlerde çatlaklar oluşur. Senelerin izlerini geri almak için laminalar ideal bir tedavi alternatifidir. Laminalar ayrıca ön dişlerdeki aralıkların kapatılmasında, çarpma sonucu oluşan kırıkların tedavisinde kullanılır, dişlerde çapraşıklık veya içe dönüklük olduğunda, dişler gereğinden kısa olduğunda uzatmak için. Ayrıca diş beyazlatma yönteminin yeterli olmadığı aşırı koyu renkli dişlerde ve çürük olması ya da çapraşıklık nedeniyle porselen kaplanması gereken durumlarda da uygulanır.

Bu tedavinin uygulanmasında ve tedavi sonrasında nelere dikkat etmek gerekir?
Teknik hassasiyet gerektiren bir uygulamadır. İyi bir klinik ve laboratuvar çalışması gerektirir. Hekimin ve diş teknisyeninin bu konu üzerine teknik bilgisinin ve estetik görüşünün ve yeteneğinin gelişmiş olması gerekir. Dayanıklılığını arttırmak için hastanın çok sert gıdaları ısırmaktan ve varsa tırnak yeme alışkanlığından vazgeçmesi gerekir.

Tedavi süreci ne kadar sürüyor ve sonrasında neler tavsiye edersiniz?
Tedavi süresi tedavinin laboratuvar aşaması yaklaşık 7-10 gündür ancak dudakların yeni görünüme uyum sağlamasının 3 ya da 4 haftayı bulabilir. Bu uyum süresince bazı dudak egzersizleri ve yüksek sesle okuma tavsiye edilir. İyi bir ağız bakımıyla yıllarca kendi dişiniz gibi kullanılabilir.

Çağdaş Bey, bonding işlemini de kısaca anlatabilir misiniz?
Bonding işlemi dişlere zarar vermeden dişlerdeki küçük şekil bozukluklarının giderilmesi ve diş aralıklarının kapatılması işlemidir. Dişinde aralıkları olan bireyler tek seansta aralıklarından kurtulabilir. Özel kompozit esaslı bir malzeme ile sizin diş yapınıza ve yüz hattınıza özel olarak dişlerinize yeni şekli verilir. Bonding uygulanan dişler normal dişler kadar renk değişimine uğrar. Cilalama yapılarak lekelenmeye karşı dayanıklılığı arttırılabilir. Sigara, çay, kola ve kahvenin sebep olduğu lekelenmeler rutin diş temizliğiyle giderilebilir. Bonding uygulanmış bir dişe, gerektiğinde yeniden bonding işlemi yapılabilir. Her yaşta kişiye uygulanabilir. Uygulanacak diş adedine göre seans süresi 15 dakikayla 1 saat arasında değişir. Bondingin kullanım süresi ortalama 4-5 yıldır.

İnstagram:cagdaskislaoglu



 

Çağdaş Kışlaoğlu