Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde ticaret ve yatırım yapmak isteyen, mevcut iş hacmini artırmayı hedefleyen firmalar için “finansal köprü” olmanın yanı sıra bu firmalar için bölgede rehber ve stratejik çözüm ortağı olma misyonunu da üstlenen PASHA Bank, 9 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye’nin en güçlü yatırım bankaları arasına adını yazdırdı. 2024 yılı içinde “Great Place To Work (Harika Bir İş Yeri) Sertifikası”na sahip olmanın gururunu yaşayan ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek nitelikli yatırımcıların bono ya da VDMK ihraçlarına kolaylıkla katılım sağlayabileceği dijital bir platform kuran PASHA Bank, 2024 yılının ilk yarı finansallarını açıkladı. Buna göre PASHA Bank, aktif büyüklüğünü geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 34,3, öz kaynağını yüzde 63,6, nakdi kredi büyüklüğünü yüzde 14,4 oranında artırdı. İlk yarıda 10 milyar 431 milyon TL aktif büyüklüğe ulaşan PASHA Bank’ın 6 aylık kârı 255,3 milyon TL olarak gerçekleşti. Bankanın büyüme performansı hakkında bilgi veren PASHA Bank Genel Müdürü H. Cenk Eynehan, “2024-2026 yıllarını kapsayan strateji dönemimizde, sürdürülebilirliğe öncelik vererek, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçgenindeki ticaretin finansmanındaki rolümüzü daha da artırmayı planlıyoruz. 2020 yılından bu yana 2,8 milyar TL’lik VDMK ihracı gerçekleştirerek sektörün bu konuda lider bankalarından biri olduk. Önümüzdeki dönemde de sermaye piyasalarındaki işlem hacmimizi genişleterek reel sektörü desteklemeye devam edeceğiz. Müşteri odaklı yaklaşımımızı sürdürerek, müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun finansman ve ürün çeşitliliğini artıracağız. Ayrıca insan kaynağımızı geliştirerek çalışanlarımıza ve hizmetlerimize daima değer katmayı hedefliyoruz.” dedi.
Ticaretin gelişmesine 103 milyon dolarlık katkı
PASHA Bank’ın Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan ticaretinin gelişmesine sunduğu katkının önemine dikkat çeken H. Cenk Eynehan: “PASHA Bank; Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde ticaret ve yatırım yapmak isteyen, mevcut iş hacmini artırmayı hedefleyen firmalar için ‘finansal köprü’ olmanın yanı sıra bu firmalar için bölgede rehber ve stratejik çözüm ortağı olma misyonunu da üstlenmektedir. Bu amaçla grup bankaları ile iş birlikleri gerçekleştirilerek hem firmalara daha güvenli ve konforlu bir alanda faaliyetlerini devam ettirme imkanı sağlanmakta hem de bu üç ülke arasındaki ticari faaliyet hacminin artmasına destek vermektedir. PASHA Bank olarak biz, 2023 yılında bölgesel ticareti geliştirmek misyonu kapsamında petrol dışı bölge ticaretinden yüzde 19 pay aldık. 2023 yılında 103 milyon dolar tutarında bölgesel işlem hacmine aracılık ettik. Sadece yatırımların finansmanında değil, para transferlerine aracılık ve ödeme sistemleri konusunda da oldukça aktif rol aldığımız bir yılı geride bıraktık. Sahip olduğumuz bölgesel iş birliği imkânlarımız ile yenilikçi bakış açısı ve yaklaşımlarımızın da desteğiyle bölgedeki ticaretten ve bu ticaretin finansmanından aldığımız payı her geçen gün artırmaya ve bu konuda yeni müşteri kazanmaya önümüzdeki dönemde de aynı şekilde hız kesmeden devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.
PASHA Bank Sürdürülebilir Büyüme Ve Kârlılık Hedeflerini Gerçekleştirmeye Devam Ediyor
Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde “finansal köprü” olma özelliğini taşıyan PASHA Bank, 2024’ün ilk yarı finansallarında da başarısını bir kez daha gösterdi. İlk çeyrekteki büyümeyi takiben PASHA Bank, ilk yarıda da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,3 büyüyerek 10 milyar 431 milyon TL aktif büyüklüğe ulaştı. Öz kaynağını da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63,6 oranında artıran PASHA Bank, finansal başarısının yanında çevresel ve toplumsal etkileri göz önünde bulunduran bir iş modeli ve yol haritasıyla büyümeye devam ediyor.