Öğrencilerimizin Farklı Kültür ve Dillerle Tanışması Nihai Hedeflerimiz Arasındadır

Öğrencilerimizin Farklı Kültür ve Dillerle Tanışması Nihai Hedeflerimiz Arasındadır Öğrencilerimizin Farklı Kültür ve Dillerle Tanışması Nihai Hedeflerimiz Arasındadır

Dore Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Çağrı Avcu, Dore markasının farkını ve güçlü eğitim kadrolarını Klass’a anlattı.  

Uyguladığı eğitim modeli ve verdiği yabancı dil eğitimi ile değişen ve dönüşen dünyada öğrencilerin bu değişime uygun kazanımlar elde etmelerini sağlamayı hedefleyen Dore Okulları, yaratıcı ve inovatif düşünen, eleştiren, problem çözme yeteneğini keşfeden, iletişim becerileri gelişmiş bireyler yetiştiriyor. Dünyayla entegre bir eğitim anlayışı ve güçlü bir yabancı dil eğitimi ile öğrencilerinin Çince & Japonca, İspanyolca, Fransızca, Almanca ve İngilizce dillerini ana dil düzeyinde konuşmasını, yazmasını ve kültürünü öğrenmesini sağlayan Dore Okulları, eğitime verdiği değer ve gösterdiği özenin doğal bir sonucu olarak önemli başarılar elde ederek Türkiye’de eğitim kalitesi ile öne çıkan bir marka oldu. Dore Okulları Kurucusu Çağrı Avcu ile Dore markasını eğitimde farklı kılan yönlerini, öğrencilere olan yaklaşımını, uyguladığı eğitim modellerini ve öğrencilere sınav kaygılarını yenmeleri adına verdiği psikolojik desteği Sofitel İstanbul Taksim’in muhteşem atmosferinde Klass okurları için konuştuk.

Çağrı Bey, Dore Okulları'nda sunduğunuz eğitim sistemleri ve kaliteli hizmetle kısa sürede başarıya ulaştınız. Öncelikle sizi tanıyarak “DORE” markasının oluşumunu dinleyebilir miyiz?
Sakarya Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği bölümünden yüksek onur derecesi ile mezun olduktan sonra ikinci üniversitemi sosyoloji bölümü ile tamamladım. Spor kariyerimde 2. kademe yüzme ve futbol antrenörlüğü uzmanlığımın yanında postmodern liderlik, etkili iletişim stratejileri, beden dili, eğitim psikolojisi ve kurumsal iletişim – marka yönetimi sertifikalarımı da tamamlayarak eğitimin her alanında kendimi geliştirmeye devam ettim. Kariyer hayatım boyunca eğitimin her alanına verdiğim değer doğrultusunda otizm yaşam koçluğu ve oyun terapisi eğitimimi de tamamlayarak akademik kariyerime sporcu kimliğim dışında artı bir değer daha katmış oldum. Bu yıl başlayacağım İş ve Örgüt Psikolojisi Yüksek Lisans Programı ile eğitimin yine her alanında kurucu kimliğim ile bizzat kendim de bulunacağım. “Her çocuğun yetenekli olduğu bir alan muhakkak vardır.” düşüncesi ile 2018 yılı itibariyle İstanbul’da Özel Anadolu Lisesi ile yatırımlara başlayarak kısa süre içerisinde Ataşehir’de ikinci kampüsümüzü de açtık. Yaparak, yaşayarak öğrenme modelimiz, beş yabancı dil avantajımız ve “Başarıda Altın Çağı” sloganımız ile çıktığımız bu yolda dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde de yeni yatırımlara devam ederek Antalya’da üçüncü kampüsümüzü ve “Dore Spor Kulübü” adı altında kendi kulübümüzü de kurduk. Doğru ve rasyonel bakış açısıyla beş farklı yabancı dil eğitiminden spora, robotik kodlamadan üniversite hazırlık akademilerine kadar tüm alanlarda öğrencilerimize rehber olmak, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda yaratıcı, girişken, üretken, dinamik ve öğrenmeyi seven bireyler yetiştirmek, ‘doğru ve rasyonel’ eğitime örnek bir okul olarak dünyadaki en modern ve güncel eğitim ışığında ilerlemek en temel görevimizdir.


Peki, Dore okullarının vizyonu öğrencilerine ne gibi avantajlar sağlıyor?
Değişen dünyada izlediğimiz yol ve verdiğimiz yabancı dil eğitimi ile öğrencilerimizin bu değişime uygun kazanımlar elde etmelerini sağlamak vizyonumuzdur. Dore Okulları, yaratıcı ve inovatif düşünen, eleştiren, problem çözme yeteneğini keşfeden, iletişim becerileri gelişmiş, beş yabancı dil avantajı ile farklı kültürlerle iş birliği yapabilen, inisiyatif kullanıp sorumluluk alabilen, liderlik vasfının farkında olup üretebilen, birer dünya vatandaşı akademisyen, sporcu, matematik ve fen okur-yazarı bireyler yetiştirmektedir.

Beş yabancı dilin eğitimini vererek önemli bir misyon üstleniyorsunuz. Hangi dillerin eğitimini veriyorsunuz? Yabancı dil eğitim sisteminizi öğrenebilir miyiz?
Dünyayla entegre bir eğitim anlayışı ve güçlü bir yabancı dil eğitimi ile öğrencilerimizin Çince & Japonca, İspanyolca, Fransızca, Almanca ve İngilizce dillerini ana dil düzeyinde konuşmasını, yazmasını ve kültürünü öğrenmesini sağlayarak uluslararası düzeyde bireyler yetiştiriyoruz. Öğrencilerimizin mezuniyetine kadar dil eğitiminde kriter olarak kabul edilen Avrupa Birliği Dil Çerçevesi Programı (CERF) ile dil seviyelerinden C1 seviyesine kadar ulaşmasını hedefliyoruz. Öğrencilerimizin farklı kültür ve dillerle tanışması nihai hedeflerimiz arasındadır. Yabancı dil eğitim sistemimiz “Half Day Five Language” ile yarım gün Türkçe, yarım gün “Beş Yabancı Dil” uygulamasıyla yürütülmektedir. Uygulanan yabancı dil eğitiminin amacı, öğrencilerin yaratıcı ve interaktif öğrenme ortamlarında yabancı dil becerilerini geliştirmek, yoğun dil eğitimi ile kavramları hem anadillerinde hem yabancı dillerde irdeleyerek, bütünsel olarak kavramalarını sağlamaktır. Dore Okulları’nda öğrenciler ders materyallerini incelerken dil, matematik, fen, coğrafya, tarih bilgilerini, kavramlarını, terminolojilerini öğrenir ve aynı zamanda onu bir dünya vatandaşı yapacak tutumlar geliştirir.


Kampüsünüzde sosyal anlamda ne gibi donatılar bulunuyor?
Müfredat eğitiminin yanı sıra öğrencilerimizin ilgi duydukları alanlarda yerel, ulusal ve uluslararası yarışmalarda boy gösterecek projeler üretmesine destek olmaktayız. Hayal kuran ve bu hayalini gerçeğe dönüştürmek isteyen öğrencilerimiz fikirlerini, alanında uzman danışman öğretmenlerimizin desteği ile gerçeğe dönüştürme imkânı bulmaktadır. 2019-2020 eğitim yılında Thaksin University ile başlattığımız “Türk Eğitim Sisteminin Farklılıkları” projesinde, içlerinde üniversitenin profesör ve doçentlerinin de bulunduğu yirmi kişilik akademisyen kurulunu kampüsümüzde ağırladık ve Tayland ile Türkiye arasındaki eğitim farklılıklarını içeren sempozyumlar gerçekleştirdik. 2020-2021 eğitim yılında uluslararası 9 proje üreterek isimlerinden söz ettiren öğrencilerimiz; Belgrad'da düzenlenen ICYSS (Uluslararası Lise Öğrencileri Sosyal Bilimler Konferansı), Japonya'da düzenlenen UNESCO GOİ PEACE Makale Yarışması, Konya Bilim Merkezi tarafından düzenlenen Sosyal Bilimler Makale Yarışması, TUBİTAK tarafından düzenlenen Liselerarası Bilimsel Araştırma Projeleri Yarışmaları' na katılmış, dereceler elde ederek burs ve teşvik ödüllerinin sahibi olmuştur.

Tüm kampüslerimizde öğrencilerimizin sosyal ve kültürel gelişimlerini sağlayabilmek amacıyla faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Konferans salonlarımızda bulunan sahnelerimizde tiyatro becerilerini geliştiriyor, resim ve görsel sanatlar atölyelerimizde öğrencilerin hayallerini hayata geçiriyor, tarih atölyelerimizde disiplinler arası etkileşimler sağlıyor ve fen laboratuvarlarımızda bilimin ışığı ile çeşitli deneyler yapıyoruz. Ayrıca 750 m² açık, 700m² kapalı spor salonlarımızda ve 100 m² jimnastik alanımızda jimnastik, tenis, voleybol, basketbol ve futbol gibi spor faaliyetleri ile öğrencilerin zihinsel ve bedensel gelişimlerini sürdürebilmek nihai hedeflerimiz arasındadır.


Dore Okulları’nda kullanılan eğitim modelleri nelerdir?
Temellerini Johann Heinrich Pestalozzi’nin attığı yaşayarak öğrenme metodu ile entegre ettiğimiz Mentor Öğretmenlik Sistemi, çocukların duyu organlarıyla öğrendiği bilginin zorlanmadan kalıcı hale gelmesini sağlamaktadır. Yaşayarak öğrenmek, deneyime ve keşfetmeye dayalı, hayatın tüm olanaklarıyla iç içe olmayı öngören bir öğrenme sistemidir. Sorgulamaya yer vermeyen “ezbere” ve katı eğitim anlayışını tümden alaşağı ederek yerine deneyimsel, katılımcı ve hareket halinde bir eğitime yönelmeyi işaret eder. Dore Okulları olarak hedefimiz; beş yabancı dilimiz, akademik eğitim sistemimiz ve Türkiye’nin öncü üniversitelerinden aldığımız akademisyen desteği ile hayatın içinde edilgen değil etken öğrenciler yetiştirmektir. Bu metotlarla uluslararası bir öğrenci profili oluşturulmakta ve okulumuzdan mezun olan öğrencilerimizin global mezunlar arasına katılmalarını sağlayan bir arka plan yaratarak “Dünya Vatandaşı” öğrenciler yetiştirilmektir.


Uzun bir aranın ardından yüz yüze eğitime geçildi ama velilerin çekinceleri devam ediyor. Pandemi dönemi okula dönüş faaliyetleriniz nelerdir?
Covid-19’un dünyada görülmeye başlamasıyla birlikte okulumuzda çok hızlı bir şekilde sağlık tedbirleri alınarak öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve çalışanlarımıza hijyen eğitimleri verilmiş ve ek sağlık malzemeleri temin edilmiştir. Tüm kampüslerimizin kapı girişlerine ‘dezenfektan kabini’ tasarlatarak, hijyeni kurumumuzda girişten itibaren sağlamaktayız. Haftalık rutin ilaçlama ve dezenfeksiyon uygulamalarımız ile öğrencilerimizle güvenli bir ortamda derslere devam etmekteyiz. Okul yöneticilerimiz ve iş yeri hekimlerimizin liderliğinde, dikkat edilmesi gereken konularda tüm okul topluluğuna seminerler verilerek bilinçlendirme çalışmaları yaptık. 2021 yılı başında tüm kampüslerimiz için alınan TSE ve MEB onaylı “Okulum Temiz Belgesi” ile öğrencilerimize tasdiklenmiş hijyenik sınıf ortamlarında yüz yüze eğitim imkânı da sunulmuştur. 


Türkiye'de önemli sorunlardan birisi olan sınav kaygısını yenme teknikleriniz nelerdir?
Sınav kaygısının tespiti ve ortadan kaldırılma durumu uzmanlık ve eğitim gerektiren bir alandır. Kampüslerimizde uzman psikolojik danışmanlarımız tarafından sınav kaygısı nedeniyle korkuyu barındıran öğrencilerimiz tespit edildikten hemen sonra olumsuz düşünceler üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Sınava yoğunlaşmayı ve sorulara odaklanmayı sağlayan, düşünceleri organize etmede, dikkati toplamada yardımcı olan, olumsuz düşünmeyi ve telaşa kapılmayı engelleyen, kontrol duygusunu geliştirerek başarıya yardım eden, gerçek performansı sergilemede önemli rol oynayan anksiyete yönetimi için öğrencilerimize meditasyon, nefes alma ve gevşeme egzersizlerinin uygulanması da sınav korkusuyla başa çıkma yollarımızdan biridir. Sınav korkusunun oluşumunu engellemek amacıyla öğrencilerin sınav sürecine daha etkili hazırlanmaları ve konu bilinciyle beraber kişisel özgüven kazanmaları için Türkiye’nin önde gelen psikiyatr ve psikologları, kampüslerimizdeki psikolojik danışmanlarımız ve mentor öğretmenlerimiz ile iş birliği içerisindedir. 2022-2023 eğitim öğretim yılında merkezini Ataşehir’de oluşturduğumuz Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezimizin temelleri attık.  Bu merkez de bünyemizde bulunan psikolojik danışmanlarımız tarafından faaliyete geçirilecektir.

Güçlü bir eğitim kadrosu oluşturmanın yolları nelerdir?
Eğitime verilen değerin ve onun için gösterilen özenin doğal bir sonucu olarak elde edilen başarılar, markamızın eğitim kalitesi ile öne çıkmasını sağlamıştır. Bu felsefe ile eğitim kadromuzu, Türkiye’nin öncü üniversitelerinden aldığımız akademisyenlerin öncülüğünde; eğitimin tüm kademelerinde toplumsal değerleri benimsemiş, öğrencilerimizin fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı bireyler olarak yetişmesini sağlayacak, onlar ile etkili iletişim içinde ortak paydada buluşacak karakteristik özelliklere sahip, alanlarında uzman, uzak doğu eğitim sistemine hakim eğitimcilerden oluşturduk. Dore Okulları’nın güçlü kadrosu, geleceğimize şekil verecek bireylerin öncelikle sağlıklı bir kişilik yapısına sahip olması gerektiğine inanmakta ve kişilik oluşumunda ve meslek seçiminde çok önemli bir yere sahip olan lise yıllarında, öğrencilerimizin toplumsal değer bazında şekillenmesi için her türlü çabayı sarf etmektedir.

Gelecek hedefleriniz nelerdir? Yeni şube hedefleriniz var mı?
Köklü eğitim geçmişini ve eğitim kalitesini daha çok öğrenci ile buluşturma kararlılığı ile ivme kazanmış Dore Okulları, 2022-2023 eğitim öğretim yılında İstanbul’da Batı Ataşehir, Şaşkınbakkal, Acıbadem, Etiler, Ulus, Florya ile İzmir, Ankara ve Bursa’da anaokulundan liseye kadar tüm kademelerde kampüslerini eş zamanlı olarak büyütmek amacıyla yaklaşık iki yıldır çalışmalarını sürdürmektedir. Japon eğitim sistemi “Nihon No Kokoro” (Kalbim Japonlarla), Türk eğitim sistemine entegre etmiştir.  “Juku” adı altında üniversite ve liseye hazırlık akademileri ile dünyanın en tanınmış eğitim modeli olan “Montesorri Eğitim Sistemi”ni atölye sistemleri ile birleştirip öğrencilerinin gelişim alanlarını destekleyen anaokulu projelerinin, zihinsel gelişimin yanında bedensel gelişimi de destekleyeceği spor salonlarının da temellerini atmıştır. Merkezini Ataşehir’de kuracağımız Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezimizde mevcut ve potansiyel öğrencilerimiz ile tüm personellerimize psikolojik sağlığı arttırma amacıyla psikoterapi yöntemleri uygulanacaktır.  İstanbul’da bulunan Türk Japon Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi profesörleri ve Ankara’da bulunan Türk Japon Vakfı kurucularının öncülüğünde geliştirilen bu projelerin yeni eğitim- öğretim döneminde anaokulundan spor salonlarına, liselerden meslek yüksekokullarına kadar tüm kademelerde öğrencilerine kapılarını açması planlanmıştır.  Toplumsal cinsiyet eşitliği ve çalışma koşulları hakkında farkındalığı artırmak ve kadın istihdamına önemi vurgulamak amacıyla dört yılda %70’i kadın olan 100’den fazla kişiye istihdam sağlayan Dore Okulları, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında da 300’den fazla akademisyen, öğretmen ve personeli de ailemize katarak 400’ü aşkın istihdam ile eğitim sektörüne farklı bir bakış açısı getirmeyi hedeflemiştir.

 

Röportaj:Yavuz Kaynar
Fotoğraf:Mertcan Alşahin
Mekan:Sofitel İstanbul Taksim


 

Çağrı Avcu