Cerrahi Şansının Olması İçin Kanseri Erken Evrede Yakalamak Gerekiyor

Cerrahi Şansının Olması İçin Kanseri Erken Evrede Yakalamak Gerekiyor Cerrahi Şansının Olması İçin Kanseri Erken Evrede Yakalamak Gerekiyor

Dr.Hope olarak bilinen Prof. Dr. Umut Barbaros,  kendisini sağlık alanında başarıya taşıyan etkenleri Klass’a anlattı.  

Genel cerrahi alanında sahip olduğu tecrübe ve gerçekleştirdiği başarılı operasyonlarla sayısız hastayı sağlığına kavuşturan ve Dr. Hope olarak tanınan Prof. Dr. Umut Barbaros,  Ataşehir’de bulunan özel kliniğinde hastalarına nitelikli bir sağlık hizmeti veriyor. Özellikle kanser cerrahisi ve metebolik cerrahi alanına yoğunlaşan ve bu branşlarda yüksek bir donanıma sahip olan Prof. Dr. Umut Barbaros, hastalarıyla kurduğu güven ve samimiyete dayalı ilişkisi sayesinde bir adım öne çıkıyor. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezunu Prof. Dr. Umut Barbaros ile kanser tedavisinde cerrahinin rolünü, tedavi sürecine olan yaklaşımını ve gelecek hedeflerini Klass okurları için konuştuk.


Umut Bey, Klass okurları için öncelikle sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Mezun olduktan sonra çok sevdiğim genel cerrahiye yöneldim. Uzmanlık Sınavını kazanarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev almaya başladım. Genel cerrahi asistanlığımı yaptım. Bir senesi gönüllü olmak üzere 6 yıl orada çalıştım ve uzman oldum. Doçentlik ve profesörlük unvanlarını  Çapa Tıp Fakültesin’nde aldım. 2019 yılına kadar İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda çalıştım. 2019 yılında kendi isteğimle oradan ayrıldım ve özel kliniğimi kurdum.

Genel cerrahiyi tercih etmenizin sebepleri nelerdir?
Genel cerrahi, cerrahinin temelidir. Cerrahi’nin bütün alt branşları genel cerrahiden sonra gelişti. Önceden sadece genel cerrahlar vardı. Genel cerrahlar kalp damar cerrahisi, beyin ve göğüs cerrahisi dışındaki hemen hemen her bölgeyle ilgilenir. Tiroid ameliyatlarını, safra kesesi, kalın bağırsak, hemoroid ameliyatlarını da genel cerrahlar yapar. Temel olarak öyle bir donanımla eğitim alıyoruz. Acil cerrahi şartlarında, çok ağır kurşunlanma, yaralanma vakaları geldiğinde genel cerrahlar bakmak zorundadır. Bunların haricinde spesifik alanlara da yönelebiliyorlar. Ben genel cerrahideki tüm ameliyatlara katkıda bulunmak istiyorum. Giderek kanser cerrahisine yoğunlaşıyorum.

Kanser tedavisinde cerrahinin rolü nedir?
Kanser vakalarında cerrahlar belli aşamalarda devreye giriyor. Kanser tedavisi çok bölümlü bir tedavidir. Tetkikler son aşamada devreye giriyor. Cerrahi şansının olması için kanseri erken evrede yakalamak gerekiyor.

Bir hastaya kanser tanısı konulduktan sonra nasıl bir yol izleniyor?
Hastaya tanı konulduktan sonra yapılması gerekenler hastalığın türüne göre değişir. Mide kanseri ve kalın bağırsak kanserinde öncelikle detaylı bir bilgilendirme yapmak gerekiyor. Evreleme için bazı tetkikler yapıyoruz ve ona göre yol alıyoruz. Bu noktada hastayı ve hastalığı tanımak çok önemli. Ailesinde kanser görülen kişilere herhangi bir şikayetleri olmasa da medikal kontrol yaptırmayı öneriyoruz.

Kanser türlerine göre hastaların tedavi şansı nedir?
Tiroid kanseri, ameliyat sonrasında % 80 oranında tedavi edilebiliyor. Bu kanser türü erken evrede yakalanıyor. Pankreas ve karaciğer kanserleri ise genelde geç ve tedavi sonrasında yaşam beklentisi genelde çok uzun olmuyor. Meme kanserinde erken tanı imkanı arttığı için tedavi şansı oldukça artıyor. Kişiler kanserden korkmak yerine bu konuda bilinçlenmeliler.

Kanser hastalığına sebep olan etkenler nelerdir ve bu hastalığa yakalanan kişiler ne yapmalı?
Kansere sebep olan etkenler çok faktörlüdür. Stres bunlardan bir tanesidir. Stres bağışıklık sistemini zayıflatarak kanser riskini arttırır. Yoğun stresli hastalarda beklenmedik anlarda mide ve pankreas kanserleri çıkabiliyor. Kanser hastalığına yakalanan kişilerin ‘Neden benim başıma geldi’ gibi düşünceleri hızlı bir şekilde atlatmaları gerekir. Bu aşamadan sonra ivedilikle uygun çözümü bulabilecek hekimlere ulaşmak gerekiyor. Doğru zamanda doğru işler yapıldığında mücadele gücü çok yükselebiliyor. Erken evrede yaşamı tamamen kansersiz hale getirme şansına sahibiz. İleri evrelerde hastanın yaşam kalitesini ve süresini arttırmak için çabalıyoruz.

Cerrahi müdahale kararı neye göre veriliyor?
Genellikle hasta, onkologlara kanser tanısıyla gittiğinde yanlış yönlendirilebiliyor. Mutlaka ilgili bölümün genel cerrahına gidilmeli ve orada muayene olunmalı. Cerrahi operasyonun başarısı doktora bağlıdır. Cerrahi, sanat ve deneyimle ilgilidir. Lokal ileri dediğimiz durumlarda deneyimli bir onkolojik cerrahla görüşmekte hasta için fayda var.


Bildiğimiz kadarıyla sağlık turizmi alanında da başarılı bir hekimsiniz. Bu başarıyı nasıl yakaladığınızı sorabilir miyiz?
Sağlık turizmi Türkiye’de çok önemli ve güçlü bir kaynak. Lakin ben daha çok bireysel ilişkilerimle, hastayla kurduğum güven ilişkisiyle bu alanda başarılı oldum. Bu konuda güvenilir bir ekiple çalışmanın büyük bir önemi var. Hastalarımızla oldukça samimi bir ilişki kuruyoruz. Genel cerrahi ile ilgili her türlü sorunu çözmeye çalışıyoruz. Obezite ve metabolik cerrahiye büyük önem veriyorum. Metabolik cerrahi Türkiye’de her ne kadar merdiven altı seviyelerde yapılsa da bu konuda kaliteli bir hizmet veren bir ekibimiz var. Kişiler buraya her türlü sağlık sorunları konusunda bilgi almak için rahatça gelebilmeli.

Hastalarda operasyon sonrası takip sürecinin önemi nedir?
Obeziteli hastalarda sadece cerrahi değil, cerrahi sonrası doğru beslenme de başarı için şart. Hastalara, onlara özel hayat boyu beslenme desteği ve eğitimi vermenin gerekli olduğunu düşünüyorum. Ameliyatların ardından hastaların yarısına yakını doktor takibinde doğru bir şekilde beslenmedikleri için yeniden kilo alıyor. Bizim kliniğimizde böyle bir ünitemiz de var. Beslenme konusunda da hastalarımızı destekliyoruz. Online olarak da bu hizmeti sunabiliyoruz.

Gelecek bir hastane açmak istiyormusunuz?
Standart olarak hastalarımıza hizmet etmek dışında daha çok tedavisi zor olan hasta gruplarına ulaşmaya çalışıyoruz. Deneyim ve bilgilerimizi hasta ve aileleriyle paylaşıyoruz. Onkolojik cerrahiyle uğraşan her doktorun aklında bir hastane projesi vardır. Benim de hayallerimin arasında bir “Onkolojik Cerrahi Hastanesi” projesi var.



 

Umut Barbaros