Yaptığımız Çalışmaları Birer Eser Olarak Bırakabilmeyi Amaçlıyoruz

Yaptığımız Çalışmaları Birer Eser Olarak Bırakabilmeyi Amaçlıyoruz Yaptığımız Çalışmaları Birer Eser Olarak Bırakabilmeyi Amaçlıyoruz

Mett Yapım-Reklam Ve Mett Yazılım-Bilişim Yönetim Kurulu Başkanı Genç Girişimci Mehmet Kaya, ortaya koydukları başarılı projeleri Klass’a anlattı...

Outdoor reklamcılık ve yapımcılık başta olmak üzere çeşitli ajans hizmetleri ile çağımızın en önemli alanları olan yazılım ve bilişim sektöründe hizmet veren Mett Yapım-Reklam ve Mett Yazılım-Bilişim, hızla değişen dijital dünyanın küresel dönüşümünde Türkiye’nin önemli oluşumlarından biri. Firma olarak kurumların en büyük ihtiyaçlarından olan siber güvenlik ile donanım-yazılım desteği sağladıklarını belirten Mett Yapım-Reklam ve Mett Yazılım-Bilişim Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, yapay zeka ile ilgili yaptıkları başarılı çalışmalarla gelişen teknolojeye de büyük katkı sağlayacak projeler hayata geçirdiklerini söylüyor. Yaptıkları her çalışmayı birer eser olarak bırakabilmeyi amaçladıklarının altını çizen Mett Yapım-Reklam ve Mett Yazılım-Bilişim Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, küresel teknolojik çağda ortaya koydukları başarılı projeleri Klass’a anlattı.

 

Mehmet Bey, genç bir girişimci olarak öncelikle sizi tanımak istersek ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

1998’den 2012 yılına kadar sadece yazılım işleriyle uğraştım. 2012 yılında yazılımın yanına açık hava reklamcılığını ekledim. Bunun yanında şu an dijital alanda sosyal medya reklamcılığına yöneldik. Yazılım tarafında da kripto paralarla ilgili Sun Exchange sistemini kurduk. 7 tane ülkede bunu hayata geçiriyoruz. Buradaki amacımız da ülkemize Fed’in onayını almadan Türkiye’ye para akışını sağlamaya çalışmak. Günümüzde teknolojiyle beraber savaşlar da siber savaşlara dönüştü. Biz de bu siber savaşlar tarafında ülkemize siber güvenlik alanında bir yapı oluşturduk. Şu an onun alt yapısını bitirdik. Ve birkaç kurum ve belediye ile görüşmelerimiz var. Bunların siber güvenlik ağlarını oluşturacağız. Onun yanında gıda sektörüne girdik. Şirketimizin yüzde yüzü benim. Yakın bir zamanda 4 şirket olacağız. Onu bir anonim şirket altında birleştirip bir yönetim kurulu oluşturacağız.

 

“YAPAY ZEKANIN öNEMİ GüN GEçTİKçE GüN YüZüNE çIKIYOR”

Siber güvenlik ve yapay zeka yazılımları yapıyorsunuz. Bunlarla ilgili olan çalışmalarınız nelerdir?

Siber güvenliği kurumlara hizmet vermek amacıyla kurduk. çünkü kurumlarımızın en büyük ihtiyacı olan şey siber güvenliklerinin sağlanması. Hem donanım hem yazılım taraflarının sağlanıyor olması önemli. Yapay zeka ise artık üreteceğimiz arabadan savunma sanayine kadar her alanda kullanılması zaruri ve zorunlu bir sistem. Dolayısıyla bugün insansız hava aracı ve kara araçları yapılıyor. Bunların hepsinde yapay zekayı kullanmazsanız bu araçların ülkemize katkısı çok az olur. Bunun da etkisini arttırmak için içerisine insan gibi düşünebilen insan gibi algılayıp insan gibi karar verebilen bir mekanizma olması gerekiyor. Bir yapay zeka ile kendi kendini geliştirebilecek bir düzenek kurmamız gerekiyor. Bu noktada da yapay zekanın önemi gün geçtikçe artıyor. Biz de buradaki açığı kendi imkanlarımızla devletimize bir katkı değer üretecek şekilde bu sektörde de bir oluşum içerisindeyiz.

 

Yapay zekanın tüm yazılımını siz mi yapıyorsunuz?

Bunların temellerini ben oluşturdum ve bunu 2006 yılında yaptım. 2006 yılında ben bu yapay zekanın temelini oluşturduğumda tabi ki teknoloji ve bilişim bu kadar hızlı değildi. O günlerde bu derdimi anlatamamıştım. Bugün hem ülkemiz, hem ülkemizi yönetenler hem de şirket yöneticileri bunların önemini gördüler ve anladılar. Bunları bir ekip olarak yapıyoruz. Şu an Ukrayna’da bir üniversite ile iş birliğimiz var. Türkiye’de de görüştüğümüz iki tane üniversite var. Onlarla iş birliklerimiz olacak. Bunları sağlayabilirsek hem yapay zekanın Ar-Ge’sini, hem de siber güvenliğin Ar-ge’sini tamamlamış olup artık hem kamu hem özel sektör tarafında firmalara, kuruluşlara hizmet eder noktaya geleceğiz.

 

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Temmuz sayısında...