Pastadan Alınan Paylar Küçüldükçe, Güçlü Olanın Kazanacağı Bir Dönemdeyiz

Pastadan Alınan Paylar Küçüldükçe, Güçlü Olanın Kazanacağı Bir Dönemdeyiz Pastadan Alınan Paylar Küçüldükçe, Güçlü Olanın Kazanacağı Bir Dönemdeyiz

NTS Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Behiye Savaşkan, AVM ve perakende sektörüne yönelik düşüncelerini Klass’a anlattı...

 

Behiye Savaşkan, Alışveriş Merkezi ve Perakende sektörünün kadın temsilcilerinden biri olup elde ettiği başarılarla rol aldığı sektörün önemli oyuncularından birisi. Kurucusu olduğu NTS Danışmanlık ile hizmet verdiği sektörün ilgi alanına giren her konuda çözüm sunan Savaşkan, alışveriş merkezi yatırımcılarına deneyimleri ve fikirleriyle farklı bir bakış açısı getiriyor. Sonuç olarak da her bir çalışmasında “Doğru proje, mutlu yatırımcı” ikilemini kurarak mutlak başarıyı garantiliyor. Kendini cesur bir kadın olarak tanımlayan Behiye Savaşkan ile Kurtköy’deki çiftliğinin muhteşem atmosferinde, kurucusu olduğu NTS Danışmanlık Şirketi’nin hizmetlerini, AVM ve perakende sektörünün dünden bugüne gelişimini ve başarı sırlarını Klass okurları için konuştuk.

 

 

 

“NTS Danışmanlık ile sürdürülebilirliği olan alışveriş merkezleri oluşturmaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar imza attığımız projelere baktığımızda doğru stratejilerimiz ile beraber başarıya ulaştığımızı düşünüyorum.”

 

 

 

“NTS Danışmanlık olarak kendimize rekabete uygun alışveriş merkezleri geliştirmeyi, “En iyi ve Farklı” hizmet anlayışıyla sektörün içerisinde danışmanlığını üstlendiğimiz projeleri, deneyimli ekibimiz ve profesyonel bakış açısıyla başarılı bir şekilde tamamlamayı amaç edindik.”

 

 

 

“Pastadan alınan paylar küçüldükçe, güçlü olanın kazanacağı bir dönemdeyiz. Büyük olmayan şehirlerde rekabetin daha az, yatırım getirisinin daha yüksek olduğuna inanıyoruz ve Anadolu şehirlerini daha çok güvenli ve daha az riskli buluyor, bunun için yatırım gruplarını bu doğrultuda yönlendiriyoruz.”

 

 

 

“Hayatta sevdiğim, yapmak istediğim şeylere fokuslanma, çalışma ve gerçekleştirme her zaman en büyük yetim oldu. Bu yüzdende kendimi cesur bir kadın olarak tanımlıyorum. çünkü hayat cesurları sever.”

 

 

 

 

 

Behiye Hanım, öncelikle sizden alışveriş merkezi ve perakende sektörünün önemli firmalardan biri olan NTS Danışmanlık’ın kuruluş hikayesini dinleyebilir miyiz?

 

NTS Danışmanlık, Nisan 2007 yılında doğru proje ve doğru yatırım grubu ile AVM yatırımı yapan gayrimenkul şirketlerine ve inşaat şirketlerine, yurt içi ve yurt dışında proje geliştirme, raporlama hizmeti, pazarlama, konsept oluşturma, kiralama, yönetim, yönetim danışmanlığı, arazi alım-satım, fizibilite çalışmaları gibi konularda hizmet vermek üzere kuruldu. Yaklaşık on senedir perakende sektörüne hizmet veriyoruz. Bu yıllar içerisinde birçok projeye imza attık ve hedeflerimiz yönünde projelerimizi başarıyla hayata geçirmeye devam ediyoruz. Şirketimi güzel bir sinerji yaratarak kurdum. Ve çok şükür hızlı da büyüdük. Daha çok da büyüyebilirdik ama ölçülü büyümek için çaba sarf ediyoruz. Sürdürülebilirliği olan alışveriş merkezleri oluşturmaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar imza attığımız projelere baktığımızda doğru stratejilerimiz ile beraber başarıya ulaştığımızı düşünüyorum.

 

 

 

NTS Danışmanlık olarak çalışmalarınızı değerlendirirsek,  yatırama karar verirken önemli faktörler neler, hangi farklarınızla ön plana çıkıyorsunuz?

 

Alışveriş Merkezi yatırımı için karar alırken birçok kriterin bir arada optimum bir şekilde örtüşmesi gerekiyor. çünkü bu uzun soluklu bir yatırım alanı. Paranızı yatırıyorsunuz ve geri dönüşü için uzun süre bekliyorsunuz. NTS Danışmanlık olarak yatırım planlamasına aldığımız veya kiralama danışmanlığına karar verdiğimiz projelerde ulusal, uluslararası ve bölgeye uygun yerel markaların doğru merkezlerde uygun konseptlerde yer almasını sağlıyoruz. Sunduğumuz hizmetler dahilinde alışveriş merkezlerinin genel organizasyon yapısını oluşturma, rekabet analizi, bölgesel ekonomik ve sosyal yapı incelemeleri, konsept tasarım, sektör ve marka karmasının oluşturulması, kiracı seçimi, kiralama, yatırımcı-kiracı ilişkisini en uygun seviyede tutup ticari etik kurallar çerçevesinde arsa maliyeti ve inşaat maliyeti dahil bir bütün halinde hesaplamaları yaparak yatırım dönüşümü değerleme raporlamaları ile fizibil hale getiriyoruz. NTS Danışmanlık olarak kendimize rekabete uygun alışveriş merkezleri geliştirmeyi, “En iyi ve Farklı” hizmet anlayışıyla sektörün içerisinde danışmanlığını üstlendiğimiz projeleri, deneyimli ekibimiz ve profesyonel bakış açısıyla başarılı bir şekilde tamamlamayı amaç edindik. Erişilebilirlik, görülebilirlik ve mağaza karmanızı belirlemesi açısından alışveriş merkezinin ölçeği ile hedef kitlesi çok önemli kriterlerdir. Biz ise pazarı iyi tanıyor, ihtiyaçları doğru bir şekilde tespit ediyor, zamanı iyi kullanarak doğru, başarılı ve sürdürülebilir projelerin altına imza atıyoruz.

 

 

 

Türkiye’de alışveriş merkezi ve perakende sektörünün gelişimini nasıl buluyorsunuz?

 

Türkiye alışveriş merkezleriyle 1990’lı yıllarda tanıştı. Alışveriş Merkezi sektörünün gelişimi ise 2000 yılların başında hız kazandı. Kazanılan bu hızla birlikte AVM’lerle büyüyen perakendeciler gelişti. Türkiye’de organize bir yapıya sahip olmayan perakende, özellikle AVM’lerin yaygınlık göstermeye başlaması, sayıların artması, ihtiyaca cevap vermesi, AVM çatısını güvenli bir yapı olarak görmekle birlikte hızla büyüme gösterdi. Aslında Perakendeci ve AVM’ler arasında kazan-kazan gerçeği başladı. çünkü bir alışveriş merkezini ‘Marka Karması’ güçlü kılıyor.

 

Aynı zamanda AVM yönetimleri, kiracılarının sorunlarını tespit etme ve yaşanan sorunlar varsa bu sorunların kaynağını bularak çözüm konusunda kiracıların önünü açma vizyonunda olduklarında, ortaya çıkan iş başarının kendisi oluyor. ülkemizde bir süredir devam eden AVM sayısındaki hızlı artış, perakende sektörünün önümüzdeki yıllarda aynı şekilde büyümeye devam edeceğinin en önemli göstergesi. Alışveriş merkezlerinin geniş kitlelere ulaşmak konusundaki potansiyeli düşünüldüğünde, oldukça başarılı sonuçlar elde edildiğini söylemek mümkün.

 

Günümüzde AVM’ler alışveriş yapmak haricinde, karma projeler ile aynı zamanda ailece vakit geçirdikleri, modadan eğlenceye, teknolojiden yiyecek-içeceğe, sinema, çocuk eğlence alanları, sergi, konser ve hedef kitleye yönelik özel gün etkinlikleri, çekiliş düzenlenen mekânlar haline gelmesi, tek çatı altında sunduğu hizmetler ile yarattığı güvenli, temiz ve ferah ortamlar ile ziyaretçi portföyünü genişletiyor, sayının artmasını sağlıyor. Rekabet ise her zaman kaliteyi arttırır. İyi bir AVM yönetimi ve kiracı işbirliği ise başarılı bir alışveriş merkezinin anahtarıdır.

 

 

 

Peki, başarılı bir alışveriş merkezi yönetimi nasıl olmalı?

 

Başarılı bir alışveriş merkezi yönetimi hedef kitlesini tanımalı. çünkü müşteri sadakati oluşturmada AVM’nin bulunduğu lokasyon, ulaşım kadar önemli. AVM’nin stratejisi ve ziyaretçiye bakış açısı, yani ‘Müşteri Odaklı’ planlama yapmak sadakati oluşturan diğer önemli kriterdir.

 

 

 

“DAHA FAZLA YATIRIMA İHTİYAç VAR,TüKETİCİ EVİNE YAKIN AVM İSTİYOR”

 

Her geçen gün alışveriş merkezi sayısı artıyor. Bu artışı profesyonel bir göz olarak nasıl görüyorsunuz?

 

AVM yatırımlarının İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerin yanı sıra alışveriş merkezi olmayan ya da rekabete açık Anadolu şehirlerine doğru kayması, büyük markaların da bu yeni yatırımlarla birlikte daha fazla kişiye ulaşarak, bölgedeki istihdamı sağlayacağına inanıyorum. Metropoller ve çevresindeki büyük iller 2015 yılından itibaren ciddi yeterlilikte yatırım aldı. Arasında birkaç kilometre mesafe bulunan AVM’ler açılmaya başladı. Bu nedenle yatırımcılar özellikle Anadolu kentlerine odaklanmış vaziyette. Pastadan alınan paylar küçüldükçe, güçlü olanın kazanacağı bir dönemdeyiz. Büyük olmayan şehirlerde rekabetin daha az, yatırım getirisinin daha yüksek olduğuna inanıyoruz ve Anadolu şehirlerini daha çok güvenli ve daha az riskli buluyor, bunun için yatırım gruplarını bu doğrultuda yönlendiriyoruz. 2016 yılında faaliyete geçen ve geçecek olan yeni AVM’lerin yanı sıra kapanan ya da yeniden kiralamalarla konsept değişikliğine gidecek birçok AVM var. Yalnızca nüfus odaklı bir yatırım kararı, geri dönüş açısından riskli bir yapı oluşturur.

 

 

 

Birazda yatırımcıyı mutlu edecek projelerden bahsedelim. Yatırımcı nasıl bir proje karşısında mutlu olur? 

 

Türkiye’de yüksek beklentiyle, yüksek maliyetler ile yapılmış AVM’lerin, finansal getirilerindeki sıkıntı, yatırım geri dönüş sürelerini uzattığını için yerel ve kurumsal yatırımcıları korkutuyor. Hem Anadolu’da, hem İstanbul’da yatırımcısını çok memnun eden veya tam tersi beklentileri karşılayamayan AVM’ler bulunuyor. Gelir seviyesi belli bir oranın üzerinde ve tüketime açık kentlerde, rekabetin az olduğu bölgelerde, projelerin büyük bir çoğunluğu başarılı oluyor. Rekabetin yoğun olduğu büyük metropollerde ve sınırlı bir pazara hitap eden, arzın yüksek, nispeten talebin de daha düşük olduğu kentlerde, projelerini farklılaştırabilen, rakiplerinin önüne geçebilecek mağaza karması ve büyüklüğe ulaşan AVM’ler de yatırımcısını mutlu ediyor.

 

 

 

Bir AVM yatırımında doğru lokasyonu belirledikten sonra yatırımcının dikkat etmesi gereken unsurlar nelerdir?

 

Alışveriş merkezlerindeki en önemli ve temel noktalar, gerekli değişikliklerin yapılabilmesi için yatırım ve gelişimin, mimari konseptinin uyum yeteneği ve tasarımın esnekliğinde olmasıdır. Dahası e-ticaret, dijital piyasa ve teknolojik gelişim, yeni perakende ve ticari gayrimenkul yatırım çevrelerini şekillendiriyor. Konsept olarak farklılığa, konumlandırmaya ve piyasa dinamiklerine uyum sağlayabilen şirketler, daha iyi performans sonuçlarına sahip olurlar.

 

 

 

''TüRKİYE AVM YATIRIMLARI AçISINDAN  CİDDİ BİR POTANSİYEL”

 

Türkiye’deki yatırım ve perakende sektörünün geleceği konusunda öngörüleriniz nelerdir?

 

Türkiye’nin dinamik nüfusu ve büyüme oranları orta ve uzun dönemde perakendecilikte ciddi bir potansiyel olduğunu gösteriyor. Bazı illerde veya bölgelerde alışveriş merkezi yoğunluğu olmakla birlikte, Türkiye’de hala yeni alışveriş merkezlerine ihtiyaç var. Yeterli nüfus, talep ve sosyo-ekonomik şartların sağlandığı lokasyonlar, alışveriş merkezi yatırımları için potansiyel oluşturuyor.  Daha çok küçük şehirlerde yeni alışveriş merkezlerine yatırım yapılması için birçok olanak mevcut. Bu bölgeler için gayrimenkul yönetimi konusunda yeni stratejilerin geliştirilmesi gerekiyor. Türk ekonomisi, tüketici harcamaları konusunda sağlam adımlarla gelişim gösteriyor. Aynı zamanda, tüketici ve perakende güveni ile perakende sektöründe satışlar yükselirken, bu olanakların mevcut pazarda uzun vadede gelişim göstereceğini düşünüyorum.

 

 

 

NTS Danışmanlık olarak 2017 hedefleriniz nelerdir?

 

Sektörümüz hızla büyüyor ama bu büyümeyi sürekli ve sürdürülebilir hale getirmemiz lazım. Biz bugünün değil geleceğin yatırımlarını yaratmak istiyoruz.  Hedefimiz, öncelikle portföyümüzü genişletip, yeni projeler geliştirmek, yenileme, geliştirme hizmetleri ve profesyonel yönetim hizmetleri konusunda tüm il ve ilçelerde başarılı yeni projelere imza atmak.

 

 

 

“BU HAYATTAKİ EN BüYüK ZENGİNLİĞİM AİLEM VE DOSTLARIM”

 

Biraz da iş dünyasındaki kimliğiyle tanıdığımız Behiye Savaşkan’ın sosyal kişiliğini tanıyalım. Kendinizi anlatmanızı istersek bize neler söylersiniz? Behiye Savaşkan’ın yaşam felsefesi nedir?

 

çok enerjik ve pozitif bir insan olduğumu söylerler, Hayatı dolu dolu, keyifli ve kaliteli bir şekilde yaşamayı seviyorum. Yaşadığım her andan olumlu yönler çıkartmaya çalışırım. Mutlu olmayı bilenlerdenim ve her şerde vardır bir hayır diyenlerdenim. Sahip olduğum herşey için her zaman şükrederim. Hayatımı asla düzensiz, plansız yaşamam. Her zaman hedeflerim, kurallarım olur. Bu planları yaparken hem aileme, hem de arkadaşlarıma vakit ayırmayı ihmal etmem. çünkü bu hayattaki en büyük zenginliğim ailem ve dostlarım.

 

Bir iş kadını olarak da işime verdiğim ehemmiyet dolayısı ile her zaman hayatımı planlar ve bu planları hayata geçiririm. çünkü hayatta geri alamadığınız tek şey vakit... Kendime her zaman hedefler koyarım; onları yerine getirmek için çok çalışırım. Bu anlamda disiplinli ve istikrarlı biriyimdir. Sorumluluğunu bilen insanlarla çalışırım. Hayatta sevdiğim, yapmak istediğim şeylere fokuslanma, çalışma ve gerçekleştirme her zaman en büyük yetim oldu. Bu yüzdende kendimi cesur bir kadın olarak tanımlıyorum. çünkü hayat cesurları sever.

 

 

 

“ZORLUKLAR İLE MüCADELE ETMENİN BAŞARININ KAPILARINI AçTIĞINA İNANIRIM”

 

İş hayatında başarıyı yakalayan bir kişi olarak sırlarınızı bizimle paylaşabilir misiniz?

 

Ben iş hayatımda çalışkan, sebatlı ve mutlu oldum, hayallerimi gerçekleştirebildim. Halende istediklerimin peşinden gidiyorum. Bu süreçte hatalar da yaptım, fırsatlar da kaçırdım ama hep ileriye gittim. Kapı kapanırsa, yeni kapılar açılır ve kapanandan daha başarılı bir yol çıkar diyen ve buna inananlardanım. çok çalışma, sebat, bilgi ve disiplinle, zorluklarla mücadele etmeyi ve edindiğim tecrübelerle yoluma devam ediyorum.

 

 

 

Şıklığınızla dergimiz sayfalarına sık sık konuk oluyorsunuz. Kendi kişisel stilinizi nasıl tanımlıyorsunuz. Gardırobunuzun vazgeçilmez parçaları nelerdir?

 

Standart bir tarzım yok. Daha çok spor ve modern giyinmeyi severim. Sade kıyafetler kullanmayı seviyor, onları tamamlayan takılar ve detaylara önem veriyorum. Fuarlar ve toplantılarda takım veya klasik elbiseler tercih ediyorum. Arazi, inşaat ve keşif gezmelerine gelince kıyafetlerim arasında jeanlerim, siyah-beyaz tişörtlerim ve spor ayakkabılarım vazgeçilmezim. Bazen de sırt çantamı alır ve çıkarım.