Masko’nun Bilinirliğini Dünya’da En Üst Seviyeye Çıkartacağız

Masko’nun Bilinirliğini Dünya’da En Üst Seviyeye Çıkartacağız Masko’nun Bilinirliğini Dünya’da En Üst Seviyeye Çıkartacağız

Masko Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mutlu, yaptıkları çalışmaları ve hayata geçirdikleri yeni projeleri Klass’a anlattı..

çağdaş ve zengin ürün yelpazesiyle müşterilerinin tüm ihtiyaçlarını tek bir çatı altında hizmete sunan Masko, yenilenen yüzü ve satış gücüyle Türkiye’nin mobilya ihracatına önemli bir katkı sağlıyor. Geliştirdikleri güvenlik, markalaşma ve müşteri hakları koruma sistemleriyle birlikte yaptıkları global çaplı reklam çalışmalarıyla Masko’nun dünyadaki bilinirliğini en üst seviyeye çıkarmaya çalıştıklarını belirten Masko Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mutlu, göreve geldiklerinden itibaren yaptıkları çalışmaları ve hayata geçirdikleri yeni projelerini Klass’a anlattı.

 

“Masko’nun en büyük özelliği ihracat gücüdür. Türkiye’nin yaklaşık olarak 4 milyar dolar gibi bir mobilya ihracatı var. Bunun yüzde 10’unu Masko olarak biz karşılıyoruz. Göreve geldiğimizden itibaren yurtdışı pazarına ağırlık verdik. Yurt dışında reklam yapmaya başladık biraz daha orada bulunan tüketicileri buraya çekmeye çalışıyoruz. Avrupa kanallarına ciddi reklam verdik. Bu yönde çalışmalar yapıp bundan sonra Masko’nun bilinirliğini Dünya’da en üst seviyeye çıkartacağız”

 

Mehmet Bey, sizinle birlikte Masko’da yeni bir dönem başladı. Geçen seneden itibaren bugüne kadar neler yaptınız, nasıl projeler gerçekleştirdiniz? öncelikle bunlardan bahseder misiniz?

Biz seçim çalışmalarında da seçildiğimizde de bütün üyelerimize Masko’nun vizyonu ve prestijini en üst seviyeye çıkartacağımızı söylemiştik. Türkiye’de ve dünyada Masko’yu bilmeyen kalmasın istedik. Bunun için reklam çalışmalarına çok önem verdik. Her mecrada yer almaya çalışsak da dünya dijitalleşmeye gittiği için sosyal medyaya ve bu alana yatırımlarımız daha fazla oldu. Dünya ekonomisinin son durumlarından dolayı bizlerin de üretim maliyetinde artışlar oldu. Ama biz yine de bunları minimize etmeye çalıştık. Bir dönem devletin KDV oranlarını yüzde 8’e indirmesi sektörümüzde büyük bir artış yaşanmasına sebep oldu. Dileriz ki bundan sonraki oranlar yine bu şekilde devam eder. Biz de bunun için elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz. Masko, 450 dönüm arazi üzerine kurulu 778 mağazanın olduğu Türkiye’nin en büyük firmalarının, markalarının içinde bulunduğu bir çatı kuruluş. Yönetmesi gerçekten zor bir yer. Biz bir buçuk sene içerisinde ciddi çalışmalar yaptık, yönetimini ve idari bölümünü daha fazla profesyonelleştirdik, yönetim anlayışı sistemimizi ona göre kurduk. En önemli projelerimizden bir tanesi Masko Müşteri Memnuniyeti Sertifikası’nı yeniden hayata geçirmek olacak. Bunu bütün mağazalarımıza yayacağız. Onun dışında sitenin güvenliği ile ilgili çalışmalar yaptık. Masko’yu kamera ve plaka tanımlama sistemleriyle koruma altına aldık. çünkü burada ciddi yatırımları olan firmalar var. Güvenlik konusu buranın ciddi problemlerindendi, onları çözmüş olduk. Türkiye olarak mobilya sektöründe önemli ihracat çalışmaları için de aynı zamanda çok sayıda fuarlara katılım gösterdik.

 

“MASKO OLARAK TüKETİCİ HAKLARINI KORUYAN YENİ BİR SİSTEM HAYATA GEçİRİYORUZ”

Masko olarak hayata geçireceğiniz müşteri memnuniyet sertifikası kapsamında neler gerçekleştireceksiniz?

öncelikle buradaki firmalar içerisindeki eksiklikler tamamlanacak. Sonrasında biz bunları kontrol edeceğiz ve bunun için mağazalarımızdan bir teminat alacağız. Bu teminat, Masko Yönetimi’nin bünyesinde olarak yaşanan problem firma kaynaklıysa bu firmaya sorunları çözmesi için talepleri ileteceğiz. Eğer firma müşterinin problemini çözmüyorsa bunun bedelini yönetim olarak biz ödeyeceğiz ve sonrasında firmadan bunu tahsil edeceğiz. Bu şekilde müşteri mağduriyetlerinin minimuma düşmesini sağlayacağız. Burada ne kadar çok problemsiz alışveriş olursa o kadar çok iyi geri dönüşler olacaktır. Ciddi bir ihracat yapıyoruz. Yurtdışına gönderim yaparken paketleme ve kargolamasını çok titizlikle yapmamız gerekiyor. çünkü bu ürünler binlerce kilometre yol gidiyorlar ve gerçekten ürünlerin kırılması ve çizilmesi çok kolay. Onun için burada da yabancı müşterileri de mağdur etmeyecek şekilde sistemi geliştirdik. Bunu da yakın zaman içinde hayata geçirmiş olacağız. Şu an alt yapı çalışmaları bitti. Yani Masko olarak tüketici haklarını koruyan yeni bir sistem hayata geçiriyoruz.

 

“MASKO’NUN BİLİNİRLİĞİNİ DüNYA DA EN üST SEVİYEYE çIKARTACAĞIZ”

Peki, göreve geldiğinizden itibaren yurtdışı çalışmalarınızla ilgili neler yaptınız?

Masko’nun en büyük özelliği ihracat gücüdür. Türkiye’nin yaklaşık olarak 4 milyar dolar gibi bir mobilya ihracatı var. Bunun yüzde 10’unu Masko olarak biz karşılıyoruz. Sektörün 8-9 milyon dolar ithalatı olup 4 milyar dolar gibi bir ihracat gücü söz konusu. Bu yüzden bu sektöre biraz daha yönelmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Biz de göreve geldiğimizden itibaren yurtdışı pazarına ağırlık verdik. Yurt dışında reklam yapmaya başladık biraz daha orada bulunan tüketicileri buraya çekmeye çalışıyoruz. İnternet sitemizi Nijerya’ya Katar’a Azerbaycan’a açtık ve oralarda reklam yapıyoruz. Avrupa kanallarına ciddi reklam verdik. Bu dönemde gurbetçilerimiz tarafından da ciddi bir dönüş aldık. Bu yönde çalışmalar yapıp bundan sonra Masko’nun bilinirliğini Dünya’da en üst seviyeye çıkartacağız. Türk mobilyası yıllar içinde kendini çok geliştirdi ve şu an tasarım ve kalite anlamında İtalya ile yarışır konuma geldik. Fiyatlarımız da onların üçte biri kadar olduğu için yabancı tüketicileri buraya çekmeye gayret ettik. Bunda da yüksek oranda bir başarı sağladık. Bugün dünyanın her yerine Amerika, İngiltere, Arap ülkeleri ve Ortadoğu dahil ürün gönderiyoruz. Firmalarımız da ihracat konusunda tecrübelendiler. Artık birçok firmamız sadece ürünü yollamakla kalmıyor, yerine gidip montaj hizmetleri de veriyor. Tabi bunlar çoğaldıkça yabancı müşterinin de güveni daha da artacak ve daha çok bizi tercih edeceklerini düşünüyoruz. Bugün Ermenistan, özbekistan, Kazakistan ve Azerbaycan’ın yanı sıra Avrupa ülkelerinin birçoğuna ve özellikle Romanya ile Yunanistan’a çok ciddi anlamda ihracat yapıyoruz.

 

Röportaj: Erdi Kartal

Fotoğraflar: Uğur Atun

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Ekim sayısında..