Fuat Kaya : “Bir Tekne Alıyorsanız Her Koyda Bir Eviniz Olur”

Fuat Kaya : “Bir Tekne Alıyorsanız Her Koyda Bir Eviniz Olur” Fuat Kaya : “Bir Tekne Alıyorsanız Her Koyda Bir Eviniz Olur”

Lena Yatçılık Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Kaya, Yat Üretiminin Aşamalarını Tüm Detaylarıyla Klass'a Anlattı Bundan birkaç yıl önce ailesi için bir tekne yapma isteği ile yola çıkan ve ilk teknesini üreten Lena Yatçılık'ın sahibi Fuat Kaya, günümüzde bu sektörün en başarılı isimleri arasına girmeyi başardı. Üretim hızı ile rekorlar kıran Fuat Kaya, bir tekneyi üretirken her bir detaya azami derecede önem vererek her koşulda sorunsuz bir şekilde çalışan, güvenli ve kaliteli tekneleri müşterileriyle buluşturuyor. Sektörde yerli ve yabancı markalar arasındaki uçurumu kapatmayı ve insanların yerli tekne üreticilerine yönlendirmeyi hedeflediklerini söyleyen Lena Yatçılık'ın Kurucusu Fuat Kaya ile yatçılık serüveninin nasıl başladığını, teknelerinin özelliklerini ve bir tekne alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini Klass okurları için konuştuk.  

Fuat Bey, Lena Yatçılık ile sektörün en önemli yat üreticileri arasında yer alıyorsunuz. Sizi okuyucularımız için daha yakından tanıyabilir miyiz?
Lena Yatçılık'ın kurucusuyum. Diğer ortağımız ise Bülent Aysel. Kendisi 50 yıllık perşembe pazarı esnafıdır. Yaklaşık 4 yıldır bu sektördeyiz. İleride yat üretimi alanında çok iddialı noktalara geleceğimize inanıyorum. Deniz sektöründe çok iyi bir marka olmak için ilerleyeceğiz.

"YERLİ VE YABANCI MARKALAR ARASINDAKİ UÇURUMU KAPATMAK İSTİYORUZ"
Yatçılık serüveniniz nasıl başladı?
Bundan dört yıl önce bir teknem battı. Onu imalatçıya götürdüğümüzde detayları görünce kendimiz de tekne yapmaya karar verdik. Ailemizin bir teknesi olmasını istedik. Bir tekne alıyorsanız her koyda bir eviniz olur. Buradan yola çıkarak bu noktaya geldik. Sektörde yerli ve yabancı markalar arasındaki uçurumu kapatmak istiyoruz. Halkımız yabancı bir markadan ziyade yerli bir üreticiden tekne almalı. Bunun için de elimizden geldiğince kaliteyi her geçen gün daha da artırıyoruz.

Lena ismi nereden geldi?
Lena benim kızımın adı. Daha öncesinde bir şahıs firmam vardı. Kızım o zaman dünyaya gelmemişti. O dünyaya geldikten sonra onun ismi ile devam ettik.

Lena Yatçılık’ın teknelerinin özellikleri nelerdir?
Bizim dört tane modelimiz var. Lena 32 modelimiz 1 tam master kabin ve bir tüp kabinden oluşuyor. 10 metre boyunda, 3 metre eninde. Lena 40 modelimizde ise 3 master kabin, 2 tuvalet mevcut. O teknemiz de 12 metre boyunda ve 4 metre eninde. Lena 44 modelimizin boyu 13, eni 4.10 metre. İçerisinde 2 master kabin, iki tuvalet mevcut. Bir de Lena 52 projemiz var. Şu an hayata yeni geçmiş bir projedir. O da 16 metre boyunda ve 5 metre eninde. 3 master kabin ve 3 tuvaletten oluşuyor. En çok tercih edilen modellerimiz Lena 32 ve Lena 40.

"SATIŞLAR KULLANICILARIN OLUMLU YORUMLARINDAN DOĞUYOR"
Katıldığınız fuarlarda markanıza gösterilen ilgiden memnun musunuz?
Sosyal medyada belli bir noktaya kadar geldik. Ciddi oranda bir takipçi kitlemiz oluştu. Her geçen gün de artıyor. Her şey fısıltıyla yayılır. Kullanıcılarımız bizim teknelerimizden ne kadar memnun kalırsa bize olan ilgi de o kadar artıyor. Satışlar kullanıcıların olumlu yorumlarından doğuyor.

“DENİZ İŞİ ŞAKAYA GELMEYEN BİR KONUDUR. TEKNENİN SUDAKİ DENGESİNE, GİDİŞİNE, AERODİNAMİĞİNE VE KULLANILAN MALZEMENİN KALİTESİ BAKILMALI”

Kişiler tekne alırken nelere dikkat etmeliler size göre?
Deniz işi şakaya gelmeyen bir konudur. Burada bilinçli bir satın alma yapmak gerekiyor. Otomotivdeki gibi bir arıza olduğunda her yerde yetkili servis bulamazsınız. Burada önemli olan denizde stabil duran ve ikinci el olmayan motorlar. Müşterilerimizi de bu konuda uyarıyorum. Tekne özellikleri kadar muhatabınız da çok önemli. Teknenin sudaki dengesine, gidişine, aerodinamiğine ve kullanılan malzemenin kalitesi bakılmalı.
 
Sizi diğer markalardan ayıran özellikleriniz nelerdir?
Benim teknelerde en çok önem verdiğim şey ferahlıktır. Ebat ve iç tasarım konusuna çok önem veririm. Bir tekne alırken fuarda görmek önemli ama mutlaka suda da test edilmeli. Suda test edilmeyen teknenin bir anlamı yoktur. Test sürüşü yapılması şart. Üretimimizi Türkiye'de, Darıca'da gerçekleşiyoruz. Yılda yaklaşık 30-35 civarında tekne üretiyoruz. Kalıpları oluşmuş bir ürün ise küçük modellerden ayda 4 adet, büyük modellerden ayda bir adet üretebiliyoruz. 40 gün içerisinde 9 metrelik bir tekneyi sıfırdan başlayarak, kalıp kurarak fuara soktuk. 16 metre teknemizi de 6 ayda sıfırdan başlayarak bitirmeyi hedefliyoruz. Şu anda dördüncü aydayız. Yaklaşık bir buçuk aylık bir süremiz kaldı.

Bu kadar kısa sürede bu denli sorunsuz çalışan tekneleri imal ediyorsunuz. Bu konudaki başarı sırrınızı öğrenebilir miyiz?
Taşeronlarımızla birlikte yaklaşık 60 kişilik bir ekibimiz var. Hep beraber bir aile gibiyiz. Bundan dolayı bu kadar hızlı ve çabuk yol alıyoruz. Çok detaycı bir insanım. Bu işin üstatları bile gelip teknemi kullandığında çok şaşırıyor. Bunu nasıl başardığımı soruyorlar. Hiçbir sorun yaşamıyoruz. AR-GE'yi suda deneyerek yapıyoruz. Her şeyi en ince detayına kadar hesaplıyoruz.
 
Gelecek hedefleriniz ve yeni projelerinizden de bahsedebilir misiniz?
2024 hedefimiz büyümek ve daha fazla müşteriye ulaşmak. Yeni bir projemiz de var. 64 fit-19 metre civarında bir trowler planlıyoruz. Onunla Guinnes Rekorlar Kitabı'na müracaat edip üretimi sıfırdan en son ana kadar kayıt altına alarak başvuruda bulunacağız.