Alzheimer Derneği Kermesi İle Gündüz Bakım Evlerinin Sayısını Arttırmayı Hedefliyoruz

Alzheimer Derneği Kermesi İle Gündüz Bakım Evlerinin Sayısını Arttırmayı Hedefliyoruz Alzheimer Derneği Kermesi İle Gündüz Bakım Evlerinin Sayısını Arttırmayı Hedefliyoruz

Türkiye Alzheimer derneği yönetim kurulu üyesi Burcu Cesur ile sosyal yaşamın ünlü isimleri Neylan Vardar ve Figen Kıral derneğe destek amacıyla düzenlenecek kermesi Klass’a anlattılar...

Konusunda uzman hekimler ve hasta yakınları tarafından 1997 yılında kurulan Türkiye Alzheimer Derneği yurt içindeki 14 şubesi ile Alzheimer hastalarına ve yakınlarına yardım eli uzatarak hayatlarını kolaylaştırıyor. Alzheimer hastalığı ve bu hastalığın bakımı hakkında toplumun bilinçlendirilmesine yönelik önemli çalışmalara imza atan dernek, faaliyetlerine maddi destek sağlamak amacıyla 21 Nisan tarihinde Raffles Otel’de özel bir kermese ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Geliri dernek bünyesindeki Alzheimer Gündüz Yaşam Evleri’ne aktarılacak olan kermesin ana sponsorluğunu Jolly Tur ile Fatih Kıral Mobilya üstleniyor. Türkiye Alzheimer Derneği üyesi Burcu Cesur, Jolly Tur yöneticilerinden Neylan Vardar ve Fatih Kıral Mobilya’nın yöneticilerinden Figen Kıral hastaların keyifli ve kaliteli zaman geçirmesini sağlayan gündüz bakımevlerinin ve bu bakımevlerinden yararlanan kişilerin sayısını arttırmak amacıyla düzenlenen kermesin detaylarını Klass’a anlattılar.

 

Burcu Cesur: “Alzheimer hastalarına ve ailelerine yardımcı olarak onların hayatlarına bir nebze de olsa kolaylık sağlama konusunda tek örneğiz. Şu anda İstanbul’da iki, Bursa’da iki şubemiz bulunuyor. Ayrıca Ankara, Denizli, İzmir, Konya, Kayseri, Karabük, Samsun, Erzurum, Mersin, Eskişehir’de olmak üzere toplam 14 şubemiz var.”

 

Burcu Cesur: “Türkiye Alzheimer Derneği ile Raffles Otel iş birliğinde 21 Nisan tarihinde özel bir kermese imza atacağız. 40 farklı firmanın katılımıyla gerçekleşecek kermesten elde edilecek gelirle gündüz bakımevlerinin ve bu bakımevlerinden yararlanan kişilerin sayısını artırmayı planlıyoruz.”

 

Neylan Vardar: “Jolly Tur olarak sosyal sorumluluk projelerinde yer almaktan dolayı büyük keyif alıyoruz. Markamızla sosyal sorumluluk projelerine elimizden geldiğince destek vermeye çalışıyoruz. Böylesine anlamlı bir projenin içerisinde bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. Ayrıca yakın dostum Burcu Cesur’un düzenlediği etkinliklere her zaman destek vermeye hazırım.”

 

Figen Kıral: “Alzheimer hayatın bir gerçeği. Bu nedenle Alzheimer hastalarına ve yakınlarına yardım eli uzatan Türkiye Alzheimer Derneği’nin düzenlediği bu kermese Fatih Kıral Mobilya olarak sponsor olmak istedik ve ‘çorbada bizim de tuzumuz olsun’ dedik.”

 

Burcu Hanım, günümüzde çok fazla rastlanan; ancak buna rağmen pek çok kişinin farkındalık konusunda sınıfta kaldığı Alzheimer hastalığıyla ilgili Türkiye Alzheimer Derneği olarak önemli çalışmalar yapıyorsunuz. Şu anda kaç şehirdeki Alzheimer hastalarına ulaşıyorsunuz?

Burcu Cesur: Alzheimer hastalarına ve ailelerine yardımcı olarak onların hayatlarına bir nebze de olsa kolaylık sağlama konusunda tek örneğiz. Şu anda İstanbul’da iki, Bursa’da iki şubemiz bulunuyor. Ayrıca Ankara, Denizli, İzmir, Konya, Kayseri, Karabük, Samsun, Erzurum, Mersin, Eskişehir’de olmak üzere toplam 14 şubemiz var.

 

Pek çok Alzheimer hastasının yakını bakıcı bulamamaktan yana şikâyetçi. Ancak derneğinizin bünyesinde yer alan Alzheimer Gündüz Yaşam Evleri ile hem hastaların hem de yakınlarının yaşamlarını kolaylaştırıyorsunuz. Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu üyesi olarak bu konu hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

B.C.: Alzheimer hastalarına bakıcı bulmak çok zor. çoğu Alzheimer hastasının bakıcısı yok. Pek çok hastaya eşi veya kızı bakıyor. Aileler bu konudan oldukça mustarip. “İmkânımız olsa bile bakıcı bulma şansımız olmuyor. çünkü her gelen bakıcı hastamızı biraz agresif görünce kaçıyor” gibi yorumlarla sık sık karşılaşıyoruz. Derneğimiz sayesinde bu kişilere yardımcı oluyoruz. Alışverişlerini yapıp günlük rutinlerini yerine getirmelerine katkıda bulunuyoruz ve bu sayede birkaç gün rahatlamalarını sağlıyoruz. Doktorlarımız hastalara bakarken biz de hasta yakınlarına bakıyoruz. çünkü Alzheimer hastası birine bakmak psikolojik açıdan oldukça zor. Sonuçta bu hastalar çocuk değil ki komşuya bırakabilesin, yirmi dört saat bakım istiyor. Bu açıdan bu tarz bakımevlerinin sayısının artmasını istiyoruz. Tabii bu bakımevlerini açarken büyük bir bina inşa edelim ve bin hastanın bakımını yapalım gibi bir durum söz konusu olmamalı. çünkü Alzheimer hastalarının özelliğinden dolayı bakımevlerinde en fazla 15 hastayı bir arada tutabilirsiniz. Eğer bu sayıyı arttıracaksanız görevli sayısını da arttırmanız gerekir.

 

“YATAĞA BAĞIMLI HASTALARIMIZIN BAKIMI İçİN EVLERİNE üCRETSİZ OLARAK PERSONEL GöNDERİYORUZ”

Türkiye Alzheimer Derneği olarak daha fazla insana ulaşmak adına bünyenizde yer alan gündüz bakımevlerinin sayısını arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyorsunuz. Bu çalışmalarınızdan ve gündüz bakımevlerinde hastalara sunduğunuz imkanlardan bahseder misiniz?

B.C.: İleri seviyede Alzheimer olan ve yatağa bağımlı hastalarımızın bakımı için evlerine ücretsiz olarak personel gönderiyoruz. Yakın zamanda hastalarımızın evlerine gönderdiğimiz hasta bakıcısı ve hizmet verilen hane sayısını iki katına çıkardık. Bu hizmetimiz Alzheimer hastalarının yanı sıra hasta yakınlarının da hayatını kolaylaştırıyor. çünkü ileri derecedeki Alzheimerlı bireyler yakınları tırnaklarını keserken bile “Sen kimsin? Benim elimi neden tutuyorsun?” diye tepki verebiliyorlar. Alzheimer hastalarının evlerine gönderdiğimiz alanında uzman hemşire ve hasta bakıcılar kişilere yeme-içme, yıkanma ve kişisel bakımları konusunda yardımcı oluyor. Derneğimizden evlerinde bakım hizmeti almak isteyen çok sayıda hastamız bulunuyor. Hepsine yardım eli uzatmayı çok istiyoruz. Ancak bunun için personel sayımız yeterli değil. En yakın zamanda personel sayımızı arttırmayı planlıyoruz. Bunların dışında gündüz bakımevi sayımızı arttırmaya yönelik çalışmalarımız var. Bakımevlerimizin sayısını arttırmak için gerekli maddi desteği derneğimize bağlı doktorlarımızın düzenlediği kongrelerle sağlıyoruz. örneğin; geçtiğimiz ay doktorlarımız Antalya’da düzenlenen ve ilaç firmalarının katıldığı kongrede hem kişileri Alzheimer konusunda bilgilendirdiler hem de bakımevine maddi katkıda bulundular.

 

Peki, derneğinize devlet tarafından nasıl destek veriliyor?

B.C.: Şişli Belediyesi bazı bakımevlerimizden kira almayarak bazılarında da kira indirimi yaparak derneğimize destek veriyor. Ayrıca bakımevlerimize gelen hastalar için ücretsiz servis imkanı sunuyor.

 

Alzheimer hastalarının ve yakınlarının hayatlarını kolaylaştıran gündüz bakım evlerinin yanı sıra insanları bu hastalığa karşı bilinçlendirmek için önemli projelere de imza atıyorsunuz. Yakın zamanda gerçekleştirdiğiniz ve gerçekleştireceğiniz projelerden kısaca bahseder misiniz?

B.C.: Kısa süre önce “Mavi Dalga” ve “Şefkatli Eller” adlı projeleri hayata geçirdik. İnsanları Alzheimer konusunda bilgilendirmeye yönelik toplantılardan oluşan “Mavi Dalga” projesi kapsamında bugüne kadar 28 etkinlik gerçekleştirerek yaklaşık 1500 kişiye ulaştık. Ev hanımlarını hasta ve yaşlı bakım personeli olarak yetiştirerek istihdam sağladığımız “Şefkatli Eller” projesini ise İKA ve Sarıyer Kaymakamlığı’nın iş birliğiyle gerçekleştirdik. Bu proje kapsamında 24 mezun verdik ve eğitimlerimize 100 ev hanımı daha kaydoldu. Ayrıca Türkiye Alzheimer Derneği olarak Berlin Şehitlik Camisi’nde Almanya Alzheimer Derneği ile ortak bir konferans düzenledik. Bu konferansta İstanbul üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu Berlin'de yaşayan Türkleri Alzheimer hastalığı konusunda kendi ana dillerinde bilgilendirdi. Bunların dışında İstanbul’un 39 ilçesindeki müftülüklerde kadın vaizlerle Alzheimer hastalığına karşı farkındalık toplantısı gerçekleştirdik. Bu ay içerisinde ise Florance Nightingale Hastanesi’nde hemşirelere demanslı hasta bakımı sempozyumu düzenleyeceğiz.

 

“TüRKİYE ALZHEİMER DERNEĞİ İLE RAFFLES OTEL İŞ BİRLİĞİNDE 21 NİSAN TARİHİNDE öZEL BİR KERMESE İMZA ATACAĞIZ”

Türkiye Alzheimer Derneği’nin çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla 21 Nisan’da bir kermes düzenleyeceksiniz. Sizden bu kermesin detaylarını öğrenebilir miyiz?

B.C: Türkiye Alzheimer Derneği ile Raffles Otel iş birliğinde 21 Nisan tarihinde özel bir kermese imza atacağız. 40 farklı firmanın katılımıyla gerçekleşecek kermesimize Jolly Tur ve Fatih Kıral Mobilya sponsorluklarıyla destek veriyorlar. Yönetim Kurulu üyesi olduğum Türkiye Alzheimer Derneği’nin bu etkinliğinin detaylarıyla bizzat ilgileniyorum. Bu kermesten elde edilecek gelirle derneğimizin bünyesinde yer alan gündüz bakımevlerinin ve bu bakımevlerinden yararlanan kişilerin sayısını artırmayı planlıyoruz.

 

Sosyal yardım dernekleri çalışmalarına destek olması için genellikle kermes tarzı etkinlikler düzenliyor. Bu etkinliklerde çeşitli uzmanların konuşmacı olarak katıldığı konferanslar veya workshoplar gerçekleştiriliyor. Peki, düzenleyeceğiniz kermeste ne gibi etkinlikler olacak?

B.C.: Günümüzde yaygın olarak görülen Alzheimer hastalığı ile ilgili derneğimizde görevli doktorlar davetlilere bilgi verecekler. Birinci ağızdan ve en iyi doktorlardan Alzheimer hakkında bilgi edinmek davetliler için büyük bir avantaj olacak. Sonuçta Alzheimer günümüzde sık rastlanan bir hastalık. Bu açıdan kermesimizi insanların Alzheimer ile ilgili uzmanlardan bilgi alabilecekleri bir platform olarak görüyoruz. Etkinliğimizde her saat başı farklı bir doktor düzenlediği konferansla konuklarımıza Alzheimer ile ilgili bilgi verecek. Bunun yanı sıra kermesimizde stant kurularak davetlilere ücretsiz cilt bakımı hizmeti verilecek. Başka bir standımızda ise ücretsiz saç taraması yapılarak kişinin saçına uygun bilgiler ve ürünler sunulacak. Bunların dışında kermesimizde takı ve ev dekorasyonu alanında pek çok marka stant kuracak. Etkinliğimizin tarihi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve çocuk Bayramı’na yakın olduğu için kermesimizde ayrıca çocuklarla ilgili birkaç güzel aktivite düzenlemeyi planlıyoruz. Böylece pek çok kişi çocuklarını alarak kermesimizde keyifli anlar yaşayabilecekler.

 

“NE YAZIK Kİ ALZHEIMER İLE İLGİLİ ETKİNLİKLERE SINIRLI SAYIDA MARKA SPONSOR OLUYOR”

Peki, Alzheimer konusunda insanların yeterli bilgiye sahip olmamasından dolayı kermesinize sponsor bulma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşadınız mı?

B.C. : Diğer hastalıklarla ve çocuklarla ilgili düzenlenen projelere çok sayıda sponsor bulunurken ne yazık ki Alzheimer ile ilgili etkinliklere sınırlı sayıda marka sponsor oluyor. Ancak Alzheimer hastaları çok ciddi bakıma ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle hasta yakınları yüksek miktarlarda para harcayarak bakıcı tutuyorlar veya hastalarını bakımevlerine gönderiyorlar. çoğu kişi parası olmadığı için hastalarının bakımını ne yazık ki yaptıramıyor. Biz de bu kişilere yardımcı olmak amacıyla gerçekleştireceğimiz kermesimiz için Jolly Tur ile Fatih Kıral Mobilya’dan destek aldık.

 

Neylan Hanım, Jolly Tur olarak Türkiye Alzheimer Derneği’nin düzenleyeceği kermesin ana sponsorlarından birisiniz. Peki, bu etkinliğe sponsor olarak destek vermenizde ne etkili oldu?

Neylan Vardar: Jolly Tur olarak sosyal sorumluluk projelerinde yer almaktan dolayı büyük keyif alıyoruz. Markamızla sosyal sorumluluk projelerine elimizden geldiğince destek vermeye çalışıyoruz. Ne yazık ki pek çok insan Alzheimer hakkında yeterli bilgiye sahip değil. önceden “bunama” olarak bilinen ve yaşam süresi arttıkça daha fazla kişide görülen Alzheimer konusunda bir farkındalık yaratılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu açıdan böylesine anlamlı bir projenin içerisinde bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. Ayrıca yakın dostum Burcu Cesur’un düzenlediği etkinliklere her zaman destek vermeye hazırım.

 

“ALZHEIMER HAYATIN BİR GERçEĞİ”

Figen Hanım, siz hangi derneklerde görev alıyorsunuz? Ayrıca Fatih Kıral Mobilya olarak niçin Türkiye Alzheimer Derneği’nin düzenlediği kermese sponsor olmayı tercih ettiniz?

F.K.: Başarım Sensin Derneği Kurucu üyesi ve Başkan Yardımcısıyım. Aynı zamanda Tema Vakfı’nda görev alıyorum. Elimden geldiğince bütün derneklere her konuda yardımcı olmaya çalışıyorum. çağımızın hastalığı olan Alzheimer konusunda farkındalık yaratan Türkiye Alzheimer Derneği’nin çalışmalarına destek vermekten dolayı çok mutluyum. Alzheimer neredeyse artık her ailede görülen bir hastalık. Eşim bir ağabeyini Alzheimer hastalığından dolayı kaybetti. Şu anda diğer ağabeyi de Alzheimer olduğu için bu konu hakkında ayrı bir hassasiyetimiz var. Hasta yakını olarak Alzheimer’ın kişiye ve çevresine etkileri konusunda bilgi sahibiyim. Bu açıdan Alzheimer hastalarına ve yakınlarına yardım edilmesi gerektiğinin farkındayım. Bu hastalığı insanlar çok fazla dile getirmek istemese de Alzheimer hayatın bir gerçeği. Bu nedenle Alzheimer hastalarına ve yakınlarına yardım eli uzatan Türkiye Alzheimer Derneği’nin düzenlediği bu kermese Fatih Kıral Mobilya olarak sponsor olmak istedik ve “çorbada bizim de tuzumuz olsun” dedik.

 

Burcu Hanım, Türkiye Alzheimer Derneği dışındaki diğer sosyal sorumluluk projelerinde de aktif olarak yer alıyorsunuz. Bir iş kadını olarak iş, özel hayat ve sosyal yaşam arasındaki dengeyi nasıl kuruyorsunuz?

B.C.: Sosyal sorumluluk projelerine imza atan derneklerin ve vakıfların çalışmalarına elimden geldiğince destek vermeye çalışıyorum. Türkiye Alzheimer Derneği’nin yanı sıra Epos 7 Derneği’nde görev alıyorum. İş, özel ve sosyal yaşam arasındaki dengeyi kurmakta zaman zaman zorlanabiliyorum. Ancak iş hayatımda ne kadar yoğun olursam olayım sosyal sorumluluk projelerine destek vermeye özen gösteriyorum. İş birliği yaptığım kurumsal firmaları da sosyal sorumluluk projelerine destek vermeleri konusunda yönlendiriyorum.

 

Neylan Hanım, peki siz bir anne ve iş kadını olarak günlük yaşamınızı nasıl planlıyorsunuz?

N.V.: İş ve özel yaşamım arasındaki dengeyi sağlamak zaman zaman zor olabiliyor. Son dönemde iş ve ev arasında gidip geliyorum. Ancak bu yoğunluğuma rağmen çocuklarımı asla ihmal etmiyorum. Doğrusunu söylemek gerekirse şu sıralar çocuklarım benden daha sosyal. Onlara yetişebilmek için kendi sosyal yaşantımdan biraz ödün veriyorum. çocuklarımın hafta sonu etkinliklerini organize ediyorum, bu etkinliklerde onlarla birlikte oluyorum. özel yaşamımda çocuklarıma gösterdiğim ilgiyi derneklerin sosyal sorumluluk projelerine de gösteriyorum. çeşitli vakıfların ve derneklerin sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya çalışıyorum. Aktif olarak Epos 7 Derneği’nde görev alıyorum.

 

“İNSANLARA YARDIMCI OLMAK BENİ çOK MUTLU EDİYOR”

Son olarak hayata bakış açınızı öğrenebilir miyiz? Sizleri hayatta neler mutlu eder?

F.K.: Eşim ve oğullarımla mutlu bir hayatımız var. Sağ olsun çocuklarım da beni hiçbir zaman üzmüyorlar. Bunun yanı sıra sosyal yaşam da beni hayata bağlayan detaylardan biri. İnsanlara yardımcı olmak beni çok mutlu ediyor. Son dönemde ülkemizde yaşanan olumsuzluklara rağmen mutlu olabilmek için hayata pozitif bir bakış açısıyla bakmaya çalışıyorum. Günlük yaşantımda olumsuz bir durumla karşılaştığımda moralimin bozulmasına izin vermiyorum. çünkü insanın günlük hayatında yaşadığı olumsuzluklara üzülerek kendi kendini yıpratmasından daha kötü ne olabilir? Hayat kısa ve bu nedenle her anın tadını çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum.

N.V.: Ben de Figen Hanım’ın dediklerine aynen katılıyorum. ülkemizde yaşanan hadiselere rağmen mutlu olmaya çalışıyorum. Eşim ve iki çocuğumla birlikte çok güzel bir ülkede yaşıyorum. Bu açıdan her güne şükrederek başlıyorum.

B.C.: Ben de ailemle ve dostlarımla güzel bir hayatı paylaşmaktan dolayı çok mutluyum. İnsanın güzel bir aileye, vefalı dostlara sahip olması en büyük zenginliktir. Ayrıca bir insan sağlıklı olduğu sürece hayatta her zaman mutlu olacak bir şeyler bulabilir diye düşünüyorum.

 

 

Fotoğraflar: Yavuz Kaynar

Mekan: Raffles İstanbul Zorlu Center - The Writers Bar