Wing Chun, Herkesin Hayatına Yeni Bir Felsefe Kazandırır

Wing Chun, Herkesin Hayatına Yeni Bir Felsefe Kazandırır Wing Chun, Herkesin Hayatına Yeni Bir Felsefe Kazandırır

Prof. Dr. Alper Çelik, Wing Chun Felsefesinin özelliklerini, insanlara ve mesleğine kattığı değerleri Klass’a anlattı..

Yaklaşık üç yüz yıl önce çinli bir rahibe tarafından bulunan ve zamanla geliştirilen, teknik ve hıza dayalı bir dövüş sanatı olan Wing Chun, hayatla iç içe olan  yediden yetmişe herkesin yapabileceği bir savunma sanatı. Türkiye’de yüzlerce başarılı ameliyat gerçekleştiren ve erişkin Tip 2 şeker hastalığını ameliyatla tedavi eden Türkiye’nin önemli hekimlerinden biri olan Prof. Dr. Alper çelik, Wing Chun felsefesinin özelliklerini, insanlara ve mesleğine kattığı değerleri Klass’a anlattı.

 

“Wing Chun kişide esneklik sağlıyor ve katılaşmaktan uzak tutuyor. Artık her ne sorun yaşarsam yaşayayım onun karşısında durmuyorum, gelmesini bekliyorum ve karşılayabildiğim kadarını karşılıyorum. Karşılayamadığımın yanımdan geçip gitmesine izin veriyorum. Ve eğer ki sorunu alt edebileceğimi görürsem, bir boşluk bulduğumda o boşluktan sorunun içine giriyorum. Bunu bana Wing Chun öğretti ve hayati bir felsefe kazandırdı.”

 

Alper Bey, şeker hastaları üzerinde dünya üzerinde önemli işlemler yapan sayılı doktorlar arasında yer alıyorsunuz. Aynı zamanda hayat felsefenizi geliştiren ve insanlara farklı değerler kattığını düşündüğünüz Wing Chun ile de yakından ilgileniyorsunuz. öncelikle Wing Chun felsefesiyle ile nasıl tanıştınız ve bunun sizin için önemi nedir öğrenebilir miyiz?

ALPER çELİK: Ankara üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1994 yılında Wing Chun ile tanıştım. Kendisi bir diş hekimi olan ümit hoca ile birlikte Wing Chun’a başladım. ümit hoca birçok spor alanını ve dövüş sanatlarını bilen birisiydi. Daha sonra Ankara’daki büyük okulların bir tanesinde Yılmaz Şimşekler ile beraber bu alanda devam ederken Yavuz Poyraz hocamızla tanıştık. Tıp eğitimi ile ikisini bir arada götürmem çok zor oldu. çünkü asistanlık bitkisel bir yaşam formu. Hayatınıza siz değil üstleriniz karar veriyor. Ve bazen günlerce hastaneden çıkmıyorsunuz. Böyle olduğu için de çok kısa aralıklarla antrenmanlar yapabildik. Sonra akademik hayatıma devam ettim. önce yardımcı doçentlik ardından da doçentlik yaptım. Doçentlikten sonra Şişli’de kendi kliniğimi işletirken de Harun hocayla tanıştık. Muayenehanemde salon çok büyüktü ve gün sonunda hastalarım bitince koltukları kenara çekip Harun hoca ile birlikte antrenman yapardık. İki yıl önce başladık yaklaşık bir, bir buçuk yıl çalıştık. Sonra ben bir süre pilates ile devam ettim. Ama şimdi Harun hoca, Yavuz hoca ve ben kaldığımız yerden devam edeceğiz.

 

Peki, Wing Chun nasıl bir spordur, neler yapılıyor?

İZZET HARUN YAMAç: Ben Wing Chun sanatında usta anlamına gelen Sifuyum. Wing Chun yaklaşık 300 sene önce bir kadın rahibe tarafından bulunan ve geliştirilen, tamamen teknik ve hız ağırlıklı gerçekçi bir savaş sanatı. Kuralı ve müsabakası yok. Stresimizi atmak ve başımıza tehlikeli bir durum geldiğinde kendimizi en hızlı yoldan kurtarmak için yaptığımız bir sanat. Kuvvet istemiyor, içinde akrobatik hareketler yok. Ayağınızı bel hizasından yukarı kaldırmayabiliyorsunuz, birini tutup havaya kaldırmıyorsunuz, taklalar yok. Elini sağa sola oynatabilen ve ayağını bel hizasına kaldırabilen herkesin yapabileceği bir dövüş sanatı. Bunun haricinde sağlık yönü de var. Streching’e çok daha fazla önem veriyoruz. İşin içine bazen Tai Chi katabiliyoruz. Bu şekilde enerjiyi muhafaza edip yarınlara aktarmaya çalışıyoruz.

 

A.ç.:  Bizim kalın bağırsak ameliyatlarında dikiş koymak için bazen çok dip noktalara inmemiz, müdahale etmemiz gerekir. Ben ameliyat esnasında çalıştığım bu pozisyonu antrenman yaparken Korkmaz Hocaya da gösterdim. Hoca baktı ve bunun bir Wing Chun hareketi olduğunu söyledi. Rektum tümörlerinde bu hareketi yapmamız gerekiyor. Wing Chun kişiye esneklik sağlıyor ve katılaşmaktan uzak tutuyor. Artık her ne sorun yaşarsam yaşayayım onun karşısında durmuyorum, gelmesini bekliyorum ve karşılayabildiğim kadarını karşılıyorum. Karşılayamadığımın yanımdan geçip gitmesine izin veriyorum. Ve eğer ki sorunu alt edebileceğimi görürsem, bir boşluk bulduğumda o boşluktan sorunun içine giriyorum. Bunu bana Wing Chun öğretti hayatıma yeni bir felsefe kazandırdı. O yüzden bence herkes Wing Chun öğrenmeli. Yapmasa dahi öğrenmeli. Hastalarıma da öneriyorum, 60-70 yaşında bir bireyin de yapabileceği bir etkinlik bu. Eğer ankiloz gibi bir kemik iskelet rahatsızlığınız yoksa bu etkinliği rahatlıkla yapabilirsiniz. Kalp ritmini çok fazla yukarı çıkarmadığımız için herhangi bir hastalık da engel teşkil etmiyor.

 

“WİNG CHUN HER YAŞA UYGUN BİR DöVüŞ SANATIDIR. HAYATLA ASLA ZITLAŞMAZ. TEMEL PRENSİBİ “Hİç KİMSEYE DİRENME, FIRSATINI BULDUĞUN AN İLERLE…””

 

Peki, Wing Chun’un temel felsefesi nedir, herkes bunu yapabilir mi?

YAVUZ POYRAZOĞLU: Her işte olduğu gibi Wing Chun’un da bir temel felsefesi ve prensipleri var. Bunu öğretmek adına bazı hareketleri çok tekrarlamak gerekiyor. Wing Chun’un ve Uzak Doğu sporlarının en büyük özelliği kas hafızasını ve buna dayalı olarak refleksleri geliştirme üzerine bir dövüş sanatı olmasıdır. Bunu kazanmak amacıyla tekrar hareketlerini yapmak ilk başta daha iyi oluyor ama tabi bunu sürekli yaptıkça, bunda tecrübe kazandıkça ve tekniğiniz ilerledikçe bunlara ihtiyacınız olmuyor. Ben çok uzun süre Wing Chun yaptım. O refleksleri bazen 2-3 yıl yapmadığım da oldu ama o refleksleri hala gösterebiliyorum. Bu da temel hareketlerin eğitimini çok iyi almaktan geçiyor. Yaş gruplarına göre antrenman şeklini sınıflandırabiliyorsunuz. Genç yaşta biri için uygun bir antrenman şekli olabilir ama kırk beş-elli yaşlarında birine bunu daha yumuşak hareketlerle öğretebiliyorsunuz. Kas hafızasını geliştirme temel bir hareket çünkü kavga veya dövüş gibi bir kaos ortamında doğru bir pozisyonu düşünerek alamazsınız. Onu kas hafızanızla alırsınız, o şekilde davranmayı öğrenirsiniz ve reflekslerinizi kullanırsınız. Bilinçli olarak refleks çıkartamazsınız çünkü refleks aniden kendiliğinden ortaya çıkan bir şeydir. Bunu da çok çalışarak ve çok tekrar ederek yapıyoruz ama bu çalışma şekli genç yaş grubu için uygun bir çalışmadır. Wing Chun her yaşa uygun bir dövüş sanatıdır. Hayatın içinden bir dövüş sanatı. Hayatla asla zıtlaşmaz. Temel prensibi “Hiç kimseye direnme, fırsatını bulduğun an ilerle…” Direnmemek temel prensiptir.

İ.H.Y.: Şu an 6 yaşında da 67 yaşında da öğrencim var. Yaş aralığımız bu. Tabi 6 yaşındakine farklı 67 yaşındakine farklı bir program uyguluyoruz. Ama gerçeğe bakarsanız ikisi de Wing Chun yapıyor.

 

A.ç.: Wing Chun’u 6 yaşındaki bir çocuğa onu bunaltmadan, canını sıkmadan öğretmeniz gerekiyor. Eğlenceli bir oyuna dönüştürmeniz lazım. çünkü çocuklar bunu seviyorlar. Erkek çocuklarının özellikle dövüş sanatlarına kesinlikle bir ilgisi var. Herhalde bu da 6-7 yaşlarında başlıyor.

 

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Ekim sayısında..