TURKISH DELIGHT

TURKISH DELIGHT TURKISH DELIGHT

Türk lokumunun 18.yüzyılda İngiliz bir gezgin aracılığı ile tanıtıldığını ve “Turkish Delight” adını alarak yurtdışında da popüler bir tatlı olduğunu biliyoruz. Fakat lokumun tarihi, M.Ö. 226-652 tarihleri arasında Pers İmparatorluğu’nu yöneten Sasanilerin tatlısı abhisaya kadar dayanıyor.

Osmanlıca rahat ul-hulküm, yani boğaz rahatlatan kelimesinden türeyerek günümüze lokum olarak gelmiş. 1500’lü yıllarda ilk Anadolu’da yapılmaya başlamış ve 1700’lü yıllarda Osmanlı’nın egemen olduğu tüm topraklara yayılmış. Bugün belgelerden edindiğimiz bilgilere göre Hacı Bekir isimli bir tatlı ustasının, I.Abdülhamit’in isteği üzerine pekmez yerine rafineri şeker kullanarak ürettiği lokum, bugünlere kadar gelecek ilk Türk lokumu olmuştur.

Bayramların geleneksel tadı lokum, kahve yanında sunumu ile günlük hayatımızın içinde ki en güzel atıştırmalık olarak da yerini almıştır. Lezzeti, üretim şekli ve yöresine göre pek çok lokum çeşidi bulunmaktadır. Cevizli lokum, fındıklı lokum, çifte kavrulmuş lokum, kuş lokumu, antep fıstıklı lokum, gül lokumu gibi birçok çeşidi vardır.

Türk lokumu dünyanın heryerinde bilinen ve sevilen bir tatlıdır. Dünyanın çoğu ülkesinde “Turkish Delight” diye bilinen lokum, komşumuz Yunanistan’da “loukoumi”, Brezilya’da “delica turca” ve Bosna’da “rahat” ismiyle bilinmektedir.

ülkemizin en ünlü lokumcularından beş tanesini kısaca tanıtmak, bilenlere de hatırlatmak istiyorum.

HACIBEKİR; 1770’li yıllarda Kastamonu’nun Araç ilçesinden yola çıkıp İstanbul’a gelerek Bahçekapı semtinde açtığı küçük şekerci dükkanında, bizzat imal edip sattığı lokum ve şekerlemeleri ile başlamıştır. Bugün 20’ye yakın lokum çeşidi olan Hacıbekir hala geleneksel yöntemlerle elle yapılıp, elle kesiliyor. Mevsimine göre yapılan kaymaklı lokum ise Hacıbekir’in en kıymetlisi. Yurtdışına en büyük lokum ihracatını yapan firmalarımızdan biri olan Hacıbekir’in İstanbul’da beş şubesi bulunmaktadır.

CEMİLZADE; Udi Cemil Bey 1883’de henüz 16 yaşındayken ilk şekerci dükkanını açmış. Cemilzade’de lokum çeşitleri yanı sıra badem ezmesi ve akide şekerleri üretiliyor. çifte kavrulmuş lokumu ve badem ezmesi ise benim favorilerim arasında. İstanbul’da dört şubesi bulunmaktadır.

İKBAL; 1991 yılından bu yana Afyonkarahisar’da geleneksel yöntemlerle lokum üretmektedir. Lokum üretiminde doğal maddeler dışında hiçbir katkı maddesi kullanılmıyor. Türkiye genelinde pek çok satış noktasına dağıtım yapan İkbal, ürünlerinin hijyen ve sunuşunu detleyen de özel bir ekip kurmuş. Favorim olan Kaymaklı Lokumun yanı sıra Sultan Spesiyal ve Prenses gibi değişik isimli lokumları ile ilgi çekiyor.

DiVAN; 60 yıldır sunumları ile hayatımıza ayrı bir keyif katan Divan’ın güllü, naneli, portakallı, limonlu, çifte kavrulmuş ve fıstıklı lokumları en çok beğenilenler arasında. Divan’ın en büyük başarısı hem butik hem de endüstriyel anlamda gelişmeyi yakalamış olmasıdır.

Meşhur Safranbolu Lokumcusu; 35 yıldır lokumu Safranbolu tarzı ile yapan butik bir firma. Tüm lokumları doğal yemişler, meyve kuruları ile üretmekteler. Hiçbir katkı maddesi kullanılmıyor. Saranlı Lokum, Duble Sultan Lokum ve Narlı Lokumu özellikle denemelisiniz.

Lokum tadında bir bayram olsun.