Türk Sineması’nın 102. Yılında Sinemanın Görünmeyen Kahramanları Ödüllendirildi

Türk Sineması’nın 102. Yılında Sinemanın Görünmeyen Kahramanları Ödüllendirildi Türk Sineması’nın 102. Yılında Sinemanın Görünmeyen Kahramanları Ödüllendirildi

Beyoğlu Belediyesi; Türk Sineması’nın 102. yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAK (Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı) ve Kültür Kenti Vakfı ile ortaklaşa düzenlediği törenle, sinemanın emekçilerini ödüllendirdi.

Sinemanın Görünmeyen Kahramanları ödül Töreni, 14 Kasım 2016 Pazartesi günü sinemanın kalbinin attığı Beyoğlu’nda gerçekleşti. Sinemaya uzun yıllar hizmet etmiş sektör çalışanlarını ve filmleri ödüllendiren Beyoğlu Belediyesi, Yeşilçam’ın önemli isimleri ile sinemaseverleri bir araya getirdi. Tarihi Cercle D’Orient binasında orijinalliği korunarak yeniden inşa edilen, Beyoğlu’nun ruhunu yansıtan Emek Sineması, ödül törenine ev sahipliği yaptı.

 

Törende konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Beyoğlu’nda sinema, bir baba, bir anne mesleği gibi, babadan oğula, anneden kıza mirastır. Beyoğlu dev bir set gibidir. Her mahallemiz, her sokağımız doğal bir film platosu desem, sanırım abartmış olmam. Şimdi Beyoğlu’nda kurulan onlarca setten birine gitsek; etrafta koşturan yüzlerce insan görürüz. Kimi makyaj yapar, kimi kablo taşır, kimi dekor kurar. 10 saniyelik bir diyalog için saatlerce, bazen günlerce... Yüzlerce insan gece gündüz çalışır. Ama ışıklar sadece iki oyuncunun üstüne düşer. Sinemayı sinema yapan işte o gizli kahramanlardır.” dedi.

 

İnsanların sadece görüneni alkışlamaya meyyal olduğunu da ifade eden Başkan Demircan, “Biz, bugün sinemanın görünmeyen kahramanlarını alkışlamak için buradayız. Kamera arkasında harika işler başaran gizli kahramanlar sayesinde; sinemamız bugünkü yüksek seviyesine ulaşmıştır. Bendeniz Ahmet Misbah daima yanınızdayım. Beyoğlu Belediyesi daima yanınızdadır. Benim için bu ödüller; yaşamın tüm renklerini, beyaz perdeye aktaran tüm sinema emekçilerimize; bir vefa, bir hürmet anlamına geliyor. Sinema tarihimizin 102. yılında, sizlere şükran duygusuyla çıktık yola. ödül alan, almayan bütün gizli kahramanlarımızı ayakta alkışlıyorum.” şeklinde konuştu.

 

Sinemanın, hayatın geçmişten geleceğe giden hatıraları olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz da, “Sinema sanatı günümüzde ortak ideallerin, ortak hikâyelerin, ortak geleceğin merkezidir. Sinema sanatı ülkeleri tanıtan en önemli güçtür. Biz de Türk sinemasının farkındayız. Bakanlık olarak bu güce katkı sağlamak için durmadan çalışıyoruz. Sinemamıza emek veren gizli kahramanlarımız var. 102 yıllık sinema serüveninin ardında görünmez eller var. Sizler gibi özverili gizli kahramanları tanımaktan ve aynı sektör için çalışıyor olmaktan gurur duyuyorum. Türk sinemasını omuzlarınızda taşıdığınız için sizlere teşekkür ediyorum.”ifadelerini kullandı.

 

Oylum Talu ve Atılgan Gümüş’ün sunumuyla gerçekleşen törende, Türk Sineması’nın gelişiminde önemli rol oynayan Emir Karan, Mevlüt Koçak, Ceren Benderlioğlu, Serdar Akar, Osman Sınav, Yusuf Sezgin, Erdal Aktaş, Selda Alkor, Ergin Yılmaz, Yılmaz Atadeniz ve Engin çağlar gibi yapımcı, yönetmen ve oyuncular ile Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Yeşilçam’a 30 ile 50 yıldan fazla hizmet etmiş isimlere ödüllerini takdim etti.

 

ödül alan isimler arasında; Yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz, Işık Şefi Süleyman çekiç, Sanat Yönetmeni Kadriye Deniz özen, Set Amiri Mevlüt Ekinci, Yardımcı Oyuncu Cevdet Balıkçı, Yardımcı Kadın Oyuncu Neşe Arda, Yapımcı Günay Kosova, Ses-Kayıt Tuncer Aydınoğlu, Yapım Koordinatörü Zafer Par, Görüntü Yönetmeni Kaya Ererez, Laboratuvar Uzmanı Türker Par, Kurgucu İsmail Kalkan, Makyöz Oya Tolga, Seslendirme Bedia Ener, Grafik Sanatçısı Erol Ağakay ve Prodüksiyon Amiri Bekir çetiner yer aldı.

 

Türk Sineması’nın doğumuna ve gelişimine şahitlik eden, İstanbul’da “sinema” denince akla gelen ilk mekân olan Beyoğlu; sinemanın simgelerinden Emek Sineması, Yeşilçam Sokağı, çağdaş sinema salonları, yapım şirketleri ve film festivalleriyle bugün de sinemanın kalbinin attığı yer olarak öne çıkıyor. Beyoğlu, Türk Sineması’nın emekçileri olarak nitelenen pek çok yapımcı, yönetmen ve oyuncuya ev sahipliği yapmaya devam ediyor.