Türk Çiftçisinin El Emeği ve Alın Teri Olan Ürünlerini Dünya İle Buluşturuyoruz

Türk Çiftçisinin El Emeği ve Alın Teri Olan Ürünlerini Dünya İle Buluşturuyoruz Türk Çiftçisinin El Emeği ve Alın Teri Olan Ürünlerini Dünya İle Buluşturuyoruz

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis İle Kızları Işılay Reis Yorgun ve Nilay Reis Göktürk, Gıda Sektöründe verdikleri hizmetleri, sosyal sorumluluk projelerini Klass’a anlattı..

Türkiye’de gıda sektörünün öncü firmaları arasında yer alan Reis, Türkiye topraklarındaki üreticinin en büyük destekçisi olarak kuru gıda ürünlerini tüm dünya ile buluşturuyor. Kurulduğu ilk günden bugüne kalite, güven ve hizmet anlayışını en üst seviyede tutmasının yanı sıra sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ederek ülkemize birçok yenilikler kazandıran Reis, gelecek nesillerin sağlıklı bireyler olması adına uzun yıllardır yapmış olduğu çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Tüketiciyi uygun fiyatla buluştururken üreticiyi de desteklemenin önemine değinen Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, her zaman yeni projeler ve kendini yenileyen anlayışıyla Türkiye ekonomisine ve üretimine değer katmanın bilincinde olmak gerektiğinin altını çiziyor. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ile kızları Işılay Reis Yorgun ve Nilay Reis Göktürk, gıda sektöründe verdikleri hizmetleri, sosyal sorumluluk projelerini ve gelecek projelerini Klass’a anlattı.

 

MEHMET REİS:

“Yaklaşık 45 senedir çiftçimizin ekimden satışına olan sürecinde ne kadar emek verdiğini bildiğimiz için Reis olarak her zaman onların yanındayız. üreticinin para kazanmasını, tüketicinin de en uygun fiyata ürün alabilmesi için gayret sarf ediyoruz.”

 

MEHMET REİS:

“Amerika’da 1500 noktada, İngiltere’de 2000 noktada ve Türkiye içinde ve dışında hem toplu tüketimde hem de perakende noktasında yer almak bizim için en büyük onur ve gurur abidesidir. Dünyada tarım konusunda söz sahibi olan ülkelere dünya fiyatlarının üzerinde ürün gönderiyor olmamız da bizim için çok değerli bir konu. Bunu hem ülkemizin yerli tohumları hem de Reis’in bir gücü olarak görüyorum.”

 

IŞILAY REİS YORGUN:

Ben her zaman söylerim ben ve ablam Mehmet Reis’in evladıysa Reis Gıda da onun evladıdır ve birinci çocuğudur. Her zaman da gözbebeğidir. O yüzden babamın gözbebeğine çok iyi bir şekilde bakmamız gerekiyor.

 

 

NİLAY REİS GöKTüRK:

“Boğuşmayı, mücadeleyi gerçekten bize çok küçük yaşlarda aşıladığı için biz her konuda daha özgüvenliyiz, bakış açımız daha net. Babam bize sorunla karşılaştığımızda korkmaktan ziyade mücadele aşkıyla üzerine atlamayı öğretti. Her zaman ona minnettarız.

 

Reis Gıda, Türkiye’de gıda denilince akla gelen ilk markalardan biri. öncelikle Mehmet Reis’e göre Reis Gıda’nın Türkiye için anlamını nedir, öğrenebilir miyiz?

MEHMET REİS: Reis Gıda, Türk çiftçisinin ürünlerini hem yurtiçi, hem de yurtdışı pazarına sunan bir marka. Şu an 14’ü faal olmak üzere dünyada 26 ülke Reis ürünleriyle buluştu. Başta Amerika, İngiltere, Fransa, İsviçre gibi tarımda dünyada söz sahibi ülkelere ürün göndermemiz bir noktada Türkiye için bir ihracat çalışması sayılabilir. Reis’in bence Türkiye için en büyük hizmeti budur. Türk çiftçisinin el emeği ve alın teri olan ürünlerini dünya ile buluşturuyoruz. Tarım ürünlerinin ihracatının Türkiye için çok ayrı bir yeri var. çünkü sanayi ürünlerinin ihracatındaki ürünlerin yüzde 50-60’ı zaten ithal ediliyor. Ama bugün tarım ürünlerinin ihracatında ise yüzde 10-15 (gübre, mazot, ilaç) gibi bir ithalat oranı var. Bunun yanı sıra Türk tüketicisi için hem daha kaliteli hem daha hijyenik bir üretim yapmış oluyoruz. Ata tohumları dediğimiz bizim kendi tohumlarımızın korunmasına ve ürünün ekip biçilmesine sebep oluyoruz. Böylelikle üreticiyi de desteklemiş oluyoruz. Türkiye’de Reis olarak kaliteli ürünü tüketiciyle buluşturduğumuz için Türkiye’de bir kalite anlayışını yerleştirdik. Hatta son olarak 20-65 yaş arasında TüİK’in belirlediği 26 ilde yapılan anketlerde Reis, en güvenilir ve en çok tavsiye edilen marka seçildi. Yaklaşık 20 sene içinde yapılan anketler de bunu gösteriyor. Amerika’da 1500 noktada, İngiltere’de 2000 noktada ve Türkiye içinde ve dışında hem toplu tüketimde hem de perakende noktasında yer almak bizim için bence en büyük onur ve gurur abidesidir. Dünyada tarım konusunda söz sahibi olan ülkelere dünya fiyatlarının üzerinde ürün gönderiyor olmamız da bizim için çok değerli bir konu. Bunu hem ülkemizin yerli tohumları hem de Reis’in bir gücü olarak görüyorum. Amerika dünyaya pirinç ve mercimek satıyor, İtalya pirinç satıyor, Kanada mercimek ve çeşitlerini satıyor. Ama biz ülkemizin topraklarında yetişen yerli ürünlerden hem Amerika’ya pirinç ve mercimek satıyoruz hem de Kanada’ya yeşil mercimek gönderiyoruz.

 

Reis Gıda, Türk çiftçisine ve tarımına destek olan bir marka diyebilir miyiz?

M.R.: Kastamonu Taşköprü’de Metro Marketler iş birliğiyle sarımsak fabrikası kurmuştuk. Orada iyi tarım uygulamasını gerçekleştirdik. Biz orada sarımsak üreticilerini bir araya getirdik. Almanya’dan bu konuyla ilgili sorumlu kişiler geldi. Bütün çiftçilerimizle iyi tarım uygulaması projesinin nasıl yapılacağını, iyi tarım uygulamasıyla çevreye duyarlı olarak üretilmiş olan o ürünün iyi bir pazar payı olduğunu ve birkaç katı fiyata satılabileceğini anlatmaya çalıştık. Bu sadece bir sarımsak örneğidir. Yakın zaman önce önümüzdeki dönemleri değerlendirmek adına Fransa’da toplantı yapıldı. Dünyanın 2050 yılında nüfusunun 10 milyar olacağı tahmin ediliyor. Ve 10 milyar olan nüfusun nasıl besleneceğini ve nasıl bu insanların doyurulabileceği tartışılıyor. Dünyada da en çok tüketilen ürün buğday, mısır, pirinç gibi ürünler. Bunlar da dünyada 150 - 200 çeşitmiş. Bunun çeşitlerinin arttırılabilmesi için besin zincirlerine yenilerinin ilave edilmesi gerekiyor. Biz bu konuyla ilgili basın toplantısı daha önceden yapmıştık. Bu Fransa’da yapılan toplantı bizim toplantımızdan sonra yapıldı. Artık insanların beslenebilmesi için yeni ürünlerin muhakkak mutfaklara girmesi ve tüketilmesi için çalışmalar yapılıyor. Biz Türkiye’de yetiştirilmesi mümkün olan fakat yetiştirilmeyen yeni ürünler çıkarttık. örneğin bir Kinoa Peru’dan geliyordu ama biz Türkiye’de ekilmiş kinoayı paketledik. Buna siyah nohudu da ekledik. Siyah fasulye, kırmızı fasulye veya belki Jasmin, Basmati gibi ürünlerin de ekilmesi çalışmaları yapacağız. Kendi atalarımızdan kalma ürünlerin üretimlerinin arttırılması için de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Mesela 5-6 senedir yaptığım çalışmalarla Siyez Buğdayı’nın hem üretiminde artırımını sağladık hem de nihai tüketiciyi oluşturmak için çok ciddi atılımlar yaptık.

 

Röportaj: Muammer Kapucuoğlu

Fotoğraflar: Ahmet çevik

 

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Nisan sayısında..