Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’ni 500 Binden Fazla Kişi Ziyaret Etti

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’ni 500 Binden Fazla Kişi Ziyaret Etti Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’ni 500 Binden Fazla Kişi Ziyaret Etti

Sabancı Vakfı tarafından restore ettirilerek 2009 yılında müze haline getirilen Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi’ni ziyaret edenlerin sayısı 500 bini aştı. Merhum Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine hayata geçirilen ve içerisinde Dilek Sabancı Sanat Galerisi’ni de barındıran müze, hizmete girdiği günden bu yana önemli sergilere ev sahipliği yapıyor.

Yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçinin yoğun ilgi gösterdiği müze bugüne kadar, ‘Doğa İnsan ve Deniz’, ‘Abidin Dino Mardin'de’ ve ‘Seyreyle… Ara Güler Mardin'de’ sergilerini halkla buluşturdu. 2013 yılında da ilk kez bir uluslararası sergiyi ‘Mardin'de Bir Oryantalist: Marius Bauer’i ağırladı. Son açılan ‘Batının Gözüyle Doğu Fotoğrafları’ sergisi ise 195 binin üzerinde kişi tarafından ziyaret edildi.

 

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan “Merhum Sakıp Sabancı’nın sözünü verdiği, Vakfımızın ve Dilek Sabancı’nın kişisel çabalarıyla kurulan Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi, 78 ildeki kalıcı eserlerimiz arasında şüphesiz en nadidelerinden birisi. Mardin, mimari, şiir, sanat, edebiyat, yemek, müzik gibi kültürün tüm unsurlarının bir araya geldiği bir kent. Kentin eşsiz güzelliklerini sergilediğimiz bu eseri Mardin’in siluetine, ülkemizin kültürüne ve turizmine kazandırmaktan çok mutluyuz, gururluyuz. Müzenin Mardin’e değer kattığına inanıyoruz” dedi.

 

Mardin’in kültürel mirasını barındıran özel bir kentsel bellek oluşturmak amacıyla bir kent müzesi oluşturmak üzere yola çıktıklarını dile getiren Koyunsağan “Tarihi yapının restorasyonunu aslına uygun bir şekilde gerçekleştirmek için uzun çalışmalar yapıldı. Mardin kent kültürünü yansıtacak objeler köy köy dolaşılarak toplandı, müzedeki yerini aldı. Müzedeki tarihi eserler arasına modern öğeleri de kattık. Müzenin yapımıyla tarihi bir eseri kente yeniden kazandırmış olduk” dedi. Bu çalışmanın Mardin’de restorasyon bekleyen diğer eserlere de rol model olduğunu belirten Koyunsağan “Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ile tarihi yapıya geri dönme, tarihi yapıları restore etme, bunları potansiyel olarak turizme ve Mardin halkına kazandırma yolunda çalışmalar başladı” dedi.

 

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi kentin çehresini değiştirdi

Mardin’in coğrafyasının, tarihinin, mimari yapısının, ekonomisinin ve yaşam kültürünün anlatıldığı müzenin Mardinliler tarafından da çok hızlı şekilde benimsendiğini belirten Koyunsağan, “Bu tarihi binanın müze olarak onarımı ve açılışı, yerli ve yabancı ziyaretçiler için bir adres oluşturdu. Kentin çehresini de değiştirdi. Müze çevresinde Vilayet Konağı ve Artuklu üniversitesi binalarının onarımlarının da tamamlanmasıyla bir “kültür-eğitim” güzergahı oluşmuş oldu. Mardin’in geçmişine ve geleceğine kazandırdığımız müzeyi ülkemizin kültürel mirasına da katmış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

 

Mardin’e gelen turist sayısının artmasına katkı sağlıyor

Mardin şehrinin kentsel oluşumu ve yaşam biçimini dünyaya açan Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, sergilediği eserler ve ev sahipliği yaptığı etkinliklerle Mardin’e gelen turist sayısının artmasına da katkı sağlıyor. Müze, 2015 yılında dünyanın en büyük seyahat sitesi Trip Advisor tarafından Mükemmellik Sertifikası’na da layık görüldü.

 

Sabancı Vakfı’nın Türkiye’de 78 yerleşim yerinde inşa ettiği 120’den fazla kalıcı eserden biri olan Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, yüzyıllardır çeşitli uygarlıklara yurt olan, tarihi, turistik, mimari ve görsel değerleriyle dünyada önemli bir kültür mirası olarak görülen Mardin’in tanıtımına da destek oluyor. Ev sahipliği yaptığı sergilerle yerli turistlerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından yabancı turisti de ağırlayan müzeye katkılarından dolayı Dilek Sabancı’ya fahri doktora unvanı verildi. Mardin Artuklu üniversitesi, Sabancı ailesinin eğitimden, yurtlara, okullardan, kültür sanat faaliyetlerine kadar birçok alanda Türkiye’ye ve Mardin’e katkılarından dolayı 2016 yılının başında Dilek Sabancı’ya “fahri doktora” unvanını takdim etti.