RUHUMUZ VE AKLIMIZ GELECEĞE HAZIR MI?

RUHUMUZ VE AKLIMIZ GELECEĞE HAZIR MI? RUHUMUZ VE AKLIMIZ GELECEĞE HAZIR MI?

Geleceği şu an olduğu kadar hiç bu kadar merak etmemiştim. O izlediğimiz bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz sahnelerin gerçek olabilme ihtimali daha önce imkansız gibi geliyorken artık “evet böyle bir gelecek bizi bekliyor” diye meraklanıp duruyorum. Çünkü bu sefer öyle sıradan bir gelecekten bahsetmiyoruz. Büyük bir değişimin olacağı gelecekten bahsediyoruz. Düşünsenize birçok mesleğin yok olma ihtimali var. Belki de şu an uğraş verdiğimiz meslekler yok olacak. Yerine şu an akıl sır erdiremediğimiz yeni meslekler konacak. Mesela Robot Psikologluğu, İklim Değiştirme Mühendisliği, Robot Hukukçuluğu, Yapay Organ Geliştiriciliği, Uzay Rehberliği gibi gibi

 

Peki insanlık gerçek manada ne hale gelecek? İnsanı insan yapan değerler gelecekte daha mı ön plana çıkacak yoksa yok olup gidecek mi? Gerçekten robotlaşacak mıyız? Bireyselleşme yolunda hızlıca attığımız adımlar hedefine ulaşacak mı yoksa silkelenip kendimize gelecek miyiz? İşte bunları bize gelecek söyleyecek. Ama gidişat pek de öyle olumlu görünmüyor. Teknolojinin bize sunduğu nimetleri maalesef biz insanlar yalnızlaşma için kullanacak potansiyele sahibiz. Şu an günümüzde bile öğle değil mi? Elimizdeki telefonlara kendimizi kaptırmış gidiyoruz. Sosyalmiş gibi görünüp her ortamda bireyselleşiyoruz. Sosyal medya üzerinden dünyanın en hoş insanı imajı çizip tanıdığımız tanımadığımız insanlarla paylaşıp duruyoruz. Her anımızı fotoğraflayıp duruyoruz. Peki şu anın tadını ne kadar çıkarıyoruz? Kısacası ilginç bir dönemden çok ama çok farklı olacak bir geleceğe doğru hızla gidiyoruz. Peki ruhumuz ve aklımız geleceğe ne kadar hazır?

 

 

 

 

 

AMOZON GO İLE HAYDİ ALIŞVERİŞE

 

Amazon.com bizlere oturduğumuzdan yerden alışveriş keyfini yaşatan ve bunu alışkanlık haline getirmemizi sağlayan en önemli portallardan birisi. Tam biz yeni bir düzene alışıyorken şimdide dedi ki “Sizi yepyeni bir deneyime davet ediyorum. çıkın dışarı alışverişinizi eskisi gibi dokunarak, hissederek, torbaya koyarak yapın. Ama bir farkla! ödeme için kasaya gitmeyin, kuyruk beklemeyin, para ile uğraşmayın… Biz sizin raflardan aldığınız ürünleri kızıl ötesi tarayıcılarla takip ederek bizde kayıtlı olan hesabınızdan ödemeyi alırız”. İşte Amazon’un ABD-Seattle’da açtığı “Amazon Go” mağazasıyla birlikte sunduğu hizmet tam da böyle bir şey. İlginç bir yöntem. E madem gelecekten bahsettik, alışveriş alışkanlığının da bundan payını alması gerekiyordu. Amazon bu alışverişte yeni bir deneyim yaşatmak üzere bence güzel bir adım attı. Bakalım bu uygulamanın yayılış süreci ne olacak? ülkemizde ne zaman uygulanacak? Hangi markalar mağazalarında bu uygulama ile karşımıza çıkacak?

 

 

 

 

 

GELECEĞİN TEMELLERİ STEM İLE ATILIYOR

 

Dijitalleşerek değişen bir dünyadan bahsediyoruz. Bu değişimin temelleri de illaki eğitimle atılıyor. İşte eğitimdeki STEM kavramı bu dijital dönüşümün köklerini oluşturuyor. STEM’in anlamı kök. Harflerine ayırdığınızda Science, Technology, Engineering, Mathematics. Hani eğitim hayatımız boyunca “amaaan bu matematik, fizik formülleri ne işe yarayacak, ben ileride çalışırken bunlarla mı uğraşacağım” diyorduk ya işte STEM diyor ki “evet artık gelecekte bunlarla uğraşacaksın. O yüzden bende sana öğrendiğin fizik ve matematiği teknoloji ve mühendislikle nasıl entegre edeceğini öğreteceğim.” TüSİAD bu eğitim sistemini çok destekliyor. çünkü iş insanları biliyorlar ki eğitimin gelecekte rolü büyük, ama STEM’in dijital çağda önemi büyük. Bu eğitim sistemini benimseyen çok güzel kurumlar var. Oyuncak mağazalarını gezerken STEM modelini örnek alan çok güzel robotik setlerle karşılaşıyorum. Toyzz Shop mağazalarında denk geldiğim Clementoni marka setler oldukça etkili gibi görünüyor. Yine alışveriş merkezleri çocuklara yönelik düzenledikleri etkinliklerde geleceği düşünerek hareket ediyorlar. Mesela Palladium AVM Maker çocuk etkinliği başlatmış. çocuklar katıldıkları atölye çalışmalarında yeni nesil üretim araçları ile yaratıcılıklarını kullanıp hayallerini gerçeğe dönüştürebiliyor. Zorlu Center ise geleceğin meslekleriyle ilgili çocuklara bir deneyim yaşatarak onların ufkunu açmak adına güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Zorlu Alışveriş Merkezi, teknoloji çağı çocuklarını ‘Yaratıcılık, İş Birliği, Eleştirel Düşünce, İletişim ve Kültürlerarası Yetkinlik’ gibi kavramlardan yola çıkarak gelecekteki mesleklere hazırlıyor. Eğitimin yanı sıra bu gibi etkinlikler ve setler çocukların yaşamlarına dokunacak güzel farkındalıklar olabilir. 

 

 

 

 

 

Geleceğin Modası

 

Geleceğin modası nasıl olacak? Gerçekten stil ikonları gelecekte teknolojiye prim verecek mi? Kim bilir belki de…

 

Geleceğin modası öyle uzay filmlerinden aklımıza kazınan metalik giysilerle olacak bir şey değil. İlla ki şık olacak. Ama aynı zamanda da akıllı. öyle ıslanmayan, leke tutmayan, kırışmayan şekilde bir akıllılıktan söz etmiyorum. Mesela üzerimize giydiğimiz ceket stres düzeyimizi ölçebilecek. Ya da elbisemizin rengi ruh halimize göre değişebilecek. Düşünsenize bir elbiseyi çok seviyoruz ve onun farklı renklerine aynı elbise üzerinden sahip olma ihtimalimiz var. Aynı elbiseyi, pantolonu, gömleği, ceketi istersek kırmızı istersek mavi olarak giyebilme ihtimali bence çok güzel. Ne bileyim beni heyecanlandırdı. Şimdilik her ne kadar moda severler olarak olduğundan hafif, su ve leke tutmayan, kırışmayan özelliklere sahip nano teknolojili giysiler veya akıllı saat, akıllı gözlük pek fazla ilgimizi çekmese de geleceğin bize sunacağı diğer imkanlar bence ilgimizi çekecek gibi görünüyor.

 

 

 

PEMBE MODA

 

Biz ne kadar gelecekten bahsedersek bahsedelim. Moda dünyası bir şekilde geleceğe direniyor. Mesela bu yılın modası ısrarla geçmişe atıfta bulunmaya devam ediyor. Altmışlar ve Yetmişler bu yılın en çok ilham seneleri arasında yer alıyor. Pembe ise yeni sezonun favori renkleri arasında olacak gibi duruyor. Tamam modadan pek fazla ödün vermeyelim ama aklımız ve ruhumuz değişen geleceğe hazır olsun.

 

 

 

TOPUK TASARIMLARINDA DEVRİM

 

Ayakkabı tasarımcıları uzun süredir topukların tasarımı hakkında belli başlı değişiklikler yapıp nabız yokluyordu ama galiba artık bu konuda hem fikir oldular. Evet artık topuklar için bir değişim başladı. Ve tasarımcılar için yaratıcılık dünyasının kapıları sonuna kadar açıldı ve artık kim bilir karşımıza neler neler çıkacak? Sonuçta ön yargılara maruz kalmadan tasarım yapacakları bir alan daha çıktı karşılarına. Ve çok da güzel tasarımlar var. Hani kalıcı olur mu yoksa sezonluk giyilir gider mi bilemem ama şimdilik oldukça hoş görünüyorlar. Hatta bazıları oldukça fütüristtik.