Radyonun Yaşaması ve Yaşatması, İnsanlara Dokunması, Haber Verebiliyor Olması Lazım

Radyonun Yaşaması ve Yaşatması, İnsanlara Dokunması, Haber Verebiliyor Olması Lazım Radyonun Yaşaması ve Yaşatması, İnsanlara Dokunması, Haber Verebiliyor Olması Lazım

Best Medya Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Hattat, 25. yaşını kutlayan Best FM’in kuruluş hikayesini ve hedeflerini Klass’a anlattı...

 

5 Şubat 1993 tarihinde Ajda Pekkan'ın "Kimler Geldi, Kimler Geçti" şarkısıyla yayın hayatına başlayan ve 25 yıllık tarihiyle radyoculuk sektörünün öncüleri arasında yer alan Best FM, bugün dünya teknolojisini yakından takip ederek hızla büyüyor. Sadece bir müzik radyosu değil aynı zamanda Türkiye’nin en çok konuşan radyosu da olan Best FM, bağımsız, dürüst ve güvenilir habercilik anlayışı, seçkin programcıları, yayın ilkeleri ve teknolojik donanımı ile günde 1 milyon kişi tarafından dinlenerek Türkiye’nin en çok dinlenen ulusal radyoları arasında ilk sıralarda yerini alıyor. Radyonun insanlarla bir şeyler paylaşması ve onlara dokunması gerektiğini söyleyen Best Medya Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Hattat, radyoların aynı zamanda bir gündem oluşturabilecek mecra olabilmeleri gerektiğinin altını çiziyor. Radyoculuk sektöründe geleceğin dijitalde olduğuna inanarak bütün yatırımlarını bu yönde yaptığını ve her geçen gün kendilerini yenilediklerini belirten Best Medya Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Hattat, Best FM’in kuruluş hikayesini, 25 yılda elde ettiği başarıları ve gelecek hedeflerini Klass’a anlattı.

 

 

 

 

 

“İnsanlar bugün özellikle sosyal medyadan veya çeşitli müzik programlardan her türlü müziği zaten istediği zaman arşivlerini bizimkilerden daha çok oluşturabilecek şekilde dinleyebiliyorlar. Ama radyonun yaşaması ve yaşatması lazım, insanlarla bir şeyler paylaşması, insanlara dokunması lazım. Biz bu mantıkla bu inanışla radyoculuk yapıyoruz. 25 yıl içinde de Best FM’in geldiği yeri gözlemlersek doğru bir iş yaptığımıza inanıyorum.”

 

 

 

“Bütün radyoların, RTüK’ün ve Reklamverenler Derneği’nin içinde olduğu hepimizin içinde olduğu bir araştırma yapılıyor. Bu araştırma da şunu ortaya koyuyor ki Best FM’i günde 1 milyon kişi dinliyor.”

 

 

 

“Türkiye’de internet çok pahalı. İnsanlar, özellikle de gençler internet kotasından gidecek diye internetten bir şeyler yapmaya çekiniyorlar. Türkiye’deki internet politikası bir şekilde çözüldüğü zaman radyonun önünün daha çok açılacağını düşünüyorum.”

 

 

 

“Ben müzik radyosu işine çok karşıyım. çünkü insanlar kendi müziklerini, kendi arşivlerini artık o radyolardan daha da iyi oluşturabiliyorlar. Radyoların mutlaka o dinleyicilerine, insanlara dokunuyor olması, haber verebiliyor olması, bir tartışma konusu yaratabiliyor olması, gündem oluşturuyor olması gerekiyor.”

 

 

 

Emrah Bey, yirmi beş yıllık bir tarihe sahip olan Best FM, Türkiye’deki ilk radyolardan bir tanesi. Bize Best FM’in kuruluş hikayesini ve bugün bulunduğu noktaya nasıl geldiğini anlatırmısınız?

 

Ben Best FM’i kurduğumda 20 yaşındaydım. Best FM’in sermayesi bir arabaydı, spor arabamı satıp burayı kurdum. Bir de babamdan bana 6 ay geri ödemesiz kredi bulmasını rica etmiştim. Arabam o zamanlar 100 bin dolar değerindeydi. Bir de 200 bin dolara yakın banka kredisi aldım. 3 ay radyoların kapatılması dönemine de denk gelmesine rağmen 6 ay sonra leasing kredilerimi kendim ödeyerek bugünkü Best FM’i yaratmış oldum. Aslında çocukluğumdan beri gazeteci olmak istiyordum. Benim hayalimde hiçbir zaman “iş adamı olayım, fabrikatör olayım” gibi düşünceler olmadı. Hiçbir zaman da kendimi oralara ait görmedim. Radyo fikri doğduğunda Türkiye’de bir hareketlilik  başladı. Gençliğin verdiği heyecanla her şeyi yaparım düşüncesi vardı. öncelikle radyoyu kurayım, arkasından gazete, daha sonra da televizyon açarım dedim. Sonra radyo beni çok tatmin etmeye başladı. 1998’de bir televizyon girişimimiz de oldu ama ikisi çok farklı mecralar. O günden sonra şuna karar verdim; her insan kendi bildiği işi yapmalı. Radyo ve televizyonun hiçbir yakınlığı yok. Televizyonla vedalaştık ve Best FM’i daha çok büyüterek daha yüksek hedeflere odaklanarak bugünlere getirdik. Best FM, bugün Türkiye’nin en çok reklam alan radyosu, en çok konuşan radyosu. çünkü çok klasik olacak ama biz müzik kutusu değiliz. İnsanlar bugün özellikle sosyal medyadan veya çeşitli müzik programlardan her türlü müziği zaten istediği zaman arşivlerini bizimkilerden daha çok oluşturabilecek şekilde dinleyebiliyorlar. Ama radyonun yaşaması ve yaşatması lazım; insanlarla bir şeyler paylaşması, onlara dokunması lazım. Biz bu mantıkla ve bu inanışla radyoculuk yapıyoruz. 25 yıl içinde de Best FM’in geldiği yeri gözlemlersek doğru bir iş yaptığımıza inanıyorum.

 

 

 

“25 YIL öNCE DOĞRU İSİMLERLE YOLA çIKTIK”

 

Bu yola çıkarken belirlediğiniz hedef noktalarınız nelerdi?

 

Doğru bir şey yaptığınız zaman dinleniyorsunuz ya da doğru bir iş yaptığınız zaman zaten karşılığını alıyorsunuz. Biz çok doğru programcılarla yola çıktık. (Bu meslek daha önce Türkiye’de yapılmadığı için TRT’yi dışında tutuyorum. çünkü TRT’nin kendine has kalıpları vardı.) Bazen deneme yanılmamız oldu ama denemelerimizde de çok yanılmadığımızı gördük.

 

 

 

Best FM’in popüler yaptığı  ünlü isimler kimler oldu bugüne kadar?

O kadar çok var ki… Mesela Fatih Altaylı ilk defa Best FM’den çıkmıştır. Nihat Sırdar, Beyazıt öztürk, Arzu çağlan, Mirkelam, Ceyhun Yılmaz, Cem Arslan, Hakan Gündüz gibi o zamanın en popüler isimlerini bünyemizde barındırdık hem de çok popüler isimler yarattık. Beyazıt öztürk Eskişehir’de bir radyoda program yapıyordu. Sonra İstanbul’da kısa süreli başka bir radyoda yayın yaptı, sonra onu da bünyemize kattık.

 

Devamı Klass Magazin Şubat sayısında... 

 

 

Fotoğraflar: Mert Can Alşahin