Patentin Varsa, Rakibin Yoktur

Patentin Varsa, Rakibin Yoktur Patentin Varsa, Rakibin Yoktur

Markiz Patent Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Eriman, marka tescili konusunda verdikleri hizmeti Klass’a anlattı...

Teknolojik icatlar gerçekleştiren kişilere, üretim konusunda tekel hakkı tanıyan ve kazançlarını koruyan patent uygulaması firmalar ve girişimciler için büyük önem taşıyor. Bu konuda 28 yıldır müşterilerine kaliteli bir hizmet veren, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da haklarını koruyan Orhan Eriman “Patentin varsa rakibin yoktur” diyor. Markiz Patent ile iş insanlarına, sanayicilere, girişimcilere ve markalara isim hakkı ve marka tescili konusunda da hizmet veren Markiz Patent Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Eriman ile teknolojik icat yapan kişilerin neden patent alması gerektiğini ve marka tescilinin önemini Klass okurları için konuştuk.

 

“Türkiye’deki bir marka bir tek Türkiye’de korunuyor, yurtdışında ayrıca korunmuyor. Biz dünyanın her yerinde marka tescili yapabiliyoruz.”

 

Orhan Bey, 28 yıldır kesintisiz olarak patent vekilliği yapıyor ve bu alanda Türkiye’nin en iyi kurumlarından birisi olan Markiz Patent’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstleniyorsunuz. Patentin bir marka için önemi nedir ve insanlar sizce neden patent almalılar?

Bir insanın patent alabilmesi için yenilik yapması gerekir. Patent almak, bir kişinin yapmış olduğu yenilik konusunda tekel olabilmesi, rakipsiz olması ve o ürünü katma değerli bir şekilde satabilmesi için bir nevi tapusunu alma işlemidir. Patent almak o ürünün izinsiz şekilde başkası tarafından üretilmesinin ve kullanılmasının önüne geçer. Kişi aldığı patent hakkından 20 sene yararlanabilir. Markiz Patent olarak biz “patentin varsa rakibin yoktur” diyoruz.

 

“İNSANLARIN İCAT YAPMASI İçİN TEŞVİK EDİLMESİ GEREKİR.”

Patent hakkından kimler yararlanabilir? Patent almanın üreticiye sağladığı avantajlar nelerdir?

Patent teknolojik icatlar gerçekleştiren kişilere, emeklerinin karşılığını alabilmeleri ve kazançlarını koruyabilmeleri için devletlerin tanıdığı temel tekel hakkıdır. ürünlerini sadece ve sadece kendileri ve kendilerinin izin verdiği kişiler üretebilir. Bazı firmalar bazı firmalara kendi patentlerini kullanmaları için belli bir süre için kiralık verir. İcadı yapan kişi buradan gelir elde eder. örneğin günümüzde birisi Covid-19 aşısını bulduğu takdirde onun patentini almak suretiyle 20 sene boyunca bundan gelir elde edebilir. Bu iş dünyası için olduğu kadar bütün insanlar için geçerli. Bu anlamda insanların icat yapması için teşvik edilmesi gerekir. Patent haksız rekabeti önler. İnsanın emeği ve ar-ge’ye ayırdığı bütçe sonucunda ortaya çıkan bir ürün söz konusu. Bu pastanın doğal olarak o kişi tarafından yenmesi gerekir.

 

İsim hakkı ve marka tescili konusunda da hizmet verdiğinizi biliyoruz. İsim hakkı ve marka tescilinin kavramlarını açıklayabilir misiniz?

İsim hakkı ve marka tescili de önemli bir konu. Bu iki kavram Türkiye’de daha yaygın. Patent konusunda ne yazık ki yetersiziz. Zeki bir millet olmamıza rağmen patent tescili yaptırarak bu hakkı korumamız gerektiğini az biliyoruz. Marka tescilinin ve isim hakkının süresi 10 yıldır. Kişi başvurusunu yaptıktan 7-8 ay sonra sonuç alır. Marka tescili tıpkı patent gibi alınıp satılır, kiraya verilir ve haczedilebilir. Patent konusunda tek merci Türk Patent ve Marka Kurumudur.

 

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Kasım sayısında...