Okul Sayımızı Artırmak Odaklandığımız En Önemli Hedef projemiz

Okul Sayımızı Artırmak Odaklandığımız En Önemli Hedef projemiz Okul Sayımızı Artırmak Odaklandığımız En Önemli Hedef projemiz

Bizim Çocuklarımız Dayanışma Derneği 2016 yılında derneğin Kurucu Başkanı Sinem Nefesoğlu’nun öncülüğünde dernek Başkan Yardımcısı Pervin Ersoy ve sosyal yaşam dünyasının yardım sever isimlerinin destekleri ile kurularak şimdiye kadar iki anaokulu inşaatını tamamlayarak, Milli Eğitim Bakanlığı’na emanet ettiler. Derneğin üçüncü okulu ise 23 Nisan tarihinde tamamlanarak eğitim hayatına merhaba diyecek. Okul öncesi eğitime katkı sağlamak gibi kutsal bir olguda bir araya gelip Bizim Çocuklarımız Dayanışma Derneği’nin hedef projelerini gerçekleştirmek adına gönül birliği yapan Derneğin tüm değerli Yönetim Kurulu Üyeleri Klass’ın 15. Yıl özel sayısında bir araya geldiler ve dernek faaliyetlerini, hedeflerini ve kişisel olarak duydukları manevi tatmini Klass’a anlattılar.

SİNEM NEFESOĞLU: “Okul öncesi eğitimin önemini ilk günden beri vurguluyoruz. Her zaman “Ağaç yaşken eğilir” diyerek tüm çocukların okul öncesi eğitim almalarını elimizden geldiğince sağlamaya çalışıyoruz.”

 

HüLYA KALYONCU: “Eğitimin ilk basamağını oluşturan okul öncesi dönemi, eğitim sürecinin kilit taşıdır ve çok iyi oturtulması gerekir. Biliyorsunuz özellikle antik yapılarda kilit taşını kaldırdığınızda yapı çökme tehlikesi yaşar ve hatta çöker. Bu dönem çocukların en yüksek öğrenme kapasitelerinin olduğu bir dönemdir. Daha sonraki yaşamlarında çok önemli rol oynayan, bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimlerinin büyük ölçüde tamamlandığı bir süreçtir ve çocuklarımızın ve dolayısı ile de bizlerin ve ülkemizin topyekûn geleceği açısından son derece önemlidir.”

 

EMEL OYSAL: “Tek hedefimiz var: Olabildiğince çok anaokulu açmak. Ne kadar çok anaokulu açarsak o kadar çok çocuğun temel eğitimine katkıda bulunur ve o kadar çok anneyi çalışma hayatına geri kazandırabiliriz.”

 

NAİM ARNAS: “Yönetim Kurulu olarak her yeni okul açılışında gözlerimiz dolarak izlediğimiz çocuklarımız ve eğitimcilerimizin heyecanını sevincini görmekten daha büyük manevi duygu olabilir mi? Mustafa Kemal Atatürk’ün “çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir.” sözleri rehberimiz olup çalışmalarımızı bu duygularla yürütmekteyiz.”

 

ELçİN EREZ: “Okul öncesi eğitim, çocuğun duygusal, sosyal, fiziksel ve zihinsel gelişiminin tamamlandığı, kişiliğinin temellerinin atıldığı en kritik dönemdir. Ayrıca zorunlu eğitim sürecine de hazırlanmasını sağlar. Her çocuk, insan hayatının en önemli yaş dilimini kapsayan bu eğitimi alma hakkına sahiptir.” 

 

BELİZ BEKTAŞ:Bizim çocuklarımız derneğimizin hedefleri de projeleri de bitmez. Konu çocuk olunca heyecanımız da bitmez, amacımız daha fazla çocuğun anaokuluna gitmesini ve mutlu olmasını sağlamak.”

 

SERAP GüNAL: “çocukların ağlamadığı, hastalıktan, savaştan, açlıktan dolayı ölmediği bir dünya için birey olarak ne yapabiliriz duygusuyla hareket ediyorum. Umarım bu sivil toplum hareketleri artarak devam eder çocuklar için. çünkü onlar bizim geleceğimiz.”

 

GöKçE ATUK: “Türkiye’nin geleceğindeki refahının eğitim seviyesine ve fırsat eşitliğine bağlı olduğuna inanıyoruz. Bizim bölge seçimimizde hem ihtiyacı olan ve imkanı olmayan çocuklara ilköğretim öncesi eğitim imkanı hem de annelerine iş fırsatı yaratabilecek bölgeler seçiyoruz. çocuklar okusun, Anneler çalışsın.”

 

PERVİN ERSOY: “Hayata bakışımı Mevlana’nın bir sözüyle özetleyebilirim: ‘Sen düşünceden ibaretsin. Geriye kalan et ve kemiksin. Gül düşünürsen gülistan olursun. Diken düşünürsen dikenlik olursun.’”

 

 

Gönül birliği yapmış yakın dostlar olarak kurduğunuz Bizim çocuklarımız Dayanışma Derneği kısa sürede çok güzel çalışmaların altına imza attı. En başa dönersek sizlerden derneğin kuruluş hikayesini dinleyebilir miyiz?

SİNEM NEFESOĞLU: Bizim çocuklarımız Dayanışma Derneğinin Kurucu Başkanıyım. Dernek kurmaya karar verdiğimde ilk Başkan Yardımcım olan Pervin Ersoy’la paylaştım. Kendisi böyle kutsal bir oluşumda sonuna kadar yanımda olacağına söz verdi. Sonrasında da yakın arkadaşlarımızı da oluşuma ekleyerek dernek yönetim kurulumuzu oluşturduk. Derneğimiz 9 Mart 2016 yılında da resmen kurulmuş oldu..

PERVİN ERSOY: Uzun yıllar çABA Derneği için çalışmıştım. İkinci çocuğumun doğumundan sonra dernek çalışmalarıma ara verdim. Sinem Nefesoğlu ile bir gün sohbet ederken çocuklar için bir dernek kurmak istediğinden bahsedip, birlikte çalışmayı teklif etti. Ben de kabul ettim. Böylece başlamış olduk.

ELçİN EREZ: Amacımız maddi durumu yetersiz ailelerin çocuklarının okul öncesi eğitimlerini alabilmeleri için anaokulları açmaktır. Ben derneğimize yaklaşık olarak bir yıl önce katıldım ve katılmamdaki en büyük neden ise Türkiye’de okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak olmuştur.

 

“ “AĞAç AŞKEN EĞİLİR” DİYEREK TüM çOCUKLARIN OKUL öNCESİ EĞİTİM ALMALARINI ELİMİZDEN GELDİĞİNCE SAĞLAMAYA çALIŞIYORUZ.”

Dernek olarak eğitim hayatına anaokulları kazandırıyorsunuz. Okul öncesi eğitimdeki hassasiyetinizi öğrenebilir miyiz? Okul öncesi eğitim neden bu kadar önemli?

PERVİN ERSOY: “Ağaç yaşken eğilir” atasözümüzün çok doğru olduğunu düşünüyorum. Okul öncesi eğitim de bu nedenle çok önemli. Ayrıca rahmetli annem de 22 yıl anaokulu öğretmenliği yaptı. Bu nedenle anaokullarının önemi ben de çok ayrı.

SİNEM NEFESOĞLU: Okul öncesi eğitimin önemini ilk günden beri vurguluyoruz. Her zaman “Ağaç yaşken eğilir” diyerek tüm çocukların okul öncesi eğitim almalarını elimizden geldiğince sağlamaya çalışıyoruz.

HüLYA KALYONCU: Bu konuda dernek olarak son derece hassasız. özellikle de ben bir eğitimci bir akademisyen olarak, okul öncesi eğitime son derece önem veriyorum. Eğitimin ilk basamağını oluşturan okul öncesi dönemi, eğitim sürecinin kilit taşıdır ve çok iyi oturtulması gerekir. Biliyorsunuz özellikle antik yapılarda kilit taşını kaldırdığınızda yapı çökme tehlikesi yaşar ve hatta çöker. Bu dönem çocukların en yüksek öğrenme kapasitelerinin olduğu bir dönemdir. Daha sonraki yaşamlarında çok önemli rol oynayan, bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimlerinin büyük ölçüde tamamlandığı bir süreçtir ve çocuklarımızın ve dolayısı ile de bizlerin ve ülkemizin topyekûn geleceği açısından son derece önemlidir. Unutmayalım, ‘Ağaç yaşken eğilir’. Siz bu yaş aralığında bir çocuğu nasıl eğitirseniz, zihinsel olarak belleğe hangi kodlamaları verirseniz, büyük bir olasılıkla çocuk bu yaşta edindiği bu kodlamaları bilinçaltına yerleştirecek ve kişilik temellerini de bu yaşta atmış olacaktır. İyi bir eğitim ise, iyi bir toplumun en vazgeçilmez öğesidir. İşte bu nedenle okul öncesi eğitim, tüm yaşam sürecindeki eğitim zincirinin en önemli ve üzerinde emek verilmesi gereken halkasıdır bence.

SERAP GüNAL: Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 vizyonunda 5 yaş eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınacağını öğrendim. Son derece mutlu oldum. Bu coğrafyada doğan her çocuğun buna hakkı var. Benim doğduğum yıllarda erken çocukluk döneminde çok yaygın değildi kreşler, anaokulları. Torunlara anneanneler-babaanneler bakardı ve tabii ki çocuğun eğitim ve öğretiminde yetersiz ve geç kalınırdı. çoğu davranış ve alışkanlığın bireyde erken çocukluk döneminde şekillendiğinin bilincinde artık dünya. Şimdiki neslin ve gelecek nesillerin bu bilinçle büyüyor olması çok umut verici.

EMEL OYSAL: Okul öncesi eğitim çocukların okula başlamadan önce aile ortamından ilk okula geçme dönemindeki adaptasyonuna destek oluyor. Okul öncesi eğitim almış çocuklar bir anda okul, ders, ödev, erken kalkma gibi sorumluluk altına girmedikleri için, daha sosyal ve özgüvenli yetişiyor. Bunun anlamı topluma kazandırılmış daha mutlu bireyler demek.

ELçİN EREZ: Okul öncesi eğitim, çocuğun duygusal, sosyal, fiziksel ve zihinsel gelişiminin tamamlandığı, kişiliğinin temellerinin atıldığı en kritik dönemdir. Ayrıca zorunlu eğitim sürecine de hazırlanmasını sağlar. Her çocuk, insan hayatının en önemli yaş dilimini kapsayan bu eğitimi alma hakkına sahiptir. 

NAİM ARNAS: Derneğin ana hedefinin çocuklar ve çocukların okul öncesi eğitiminde ki Anaokullarını yaparak ihtiyaç duyulan bölgelere hibe ediliyor olması bir baba olarak beni de heyecanlandırdı.

BELİZ BEKTAŞ: Okul öncesi eğitim süresince çocuklar ilköğretime hazırlanırken, paylaşmayı, dayanışmayı, sosyalleşmeyi ve birlikte çalışmayı öğrenirler. Okul öncesi eğitimin amacı çocuklarda öğrenmeye ilgi uyandırmak ve çocuğun var olan yeteneklerini görünür kılmaktır.

 

Fotoğraflar: Uğur Atun

Mekan: Shangri La Bosphorus, Istanbul

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Nisan sayısında..