İstanbul Tasarım Bienali 22 Ekim’de Başlıyor

İstanbul Tasarım Bienali 22 Ekim’de Başlıyor İstanbul Tasarım Bienali 22 Ekim’de Başlıyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ENKA Vakfı, Petkim ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştirilecek 3. İstanbul Tasarım Bienali, 22 Ekim’de kapılarını ücretsiz olarak ziyaretçilerine açıyor. “BİZ İNSAN MIYIZ? : Türümüzün Tasarımı: 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl” başlığı altında “insan” ve “tasarım” arasındaki ilişkiye odaklanacak bienal 20 Kasım’a kadar devam edecek.

2 saniyeden geçtiğimiz 200.000 yıla kadar uzanan bir zaman dilimine yayılacak 3. İstanbul Tasarım Bienali’nde 13 ülkeden tasarımcı, mimar, sanatçı, tarihçi, arkeolog, nörolog ve bilim insanının 70’in üzerindeki projesi
5 farklı mekânda sergilenecek.  3. İstanbul Tasarım Bienali’nin bu yılki sergi mekânları Karaköy’deki Galata özel Rum İlköğretim Okulu, Studio-X İstanbul ve DEPO, Bomonti’de yer alan Alt sanat mekanı ve girişin müze biletiyle yapılacağı İstanbul Arkeoloji Müzeleri.

 

Her şeyin tasarlandığı bir devirde, artık “iyi tasarım” olgusuna sığınmadan tasarımın yeni baştan tasarlanması gerektiği fikrinden yola çıkacak 3. İstanbul Tasarım Bienali sergileri, Bedeni Tasarlamak, Gezegeni Tasarlamak, Yaşamı Tasarlamak ve Zamanı Tasarlamak olmak üzere 4 farklı proje “küme”sinden oluşacak.

 

Bienalin bu yılki küratörleri Princeton üniversitesi’nde Medya ve Modernite Programı’nın kurucu direktörü, mimarlık tarihçisi ve kuramcı Beatriz Colomina ile Columbia üniversitesi Mimarlık Fakültesi Onursal Dekanı, mimarlık tarihçisi, kuramcı ve eleştirmen Mark Wigley.

 

3. İstanbul Tasarım Bienali Teması

BİZ İNSAN MIYIZ? : Türümüzün Tasarımı: 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl

 

İnsanlar ürettikleri tasarımların etkisiyle köklü değişimler geçirirken tasarım dünyası da bir yandan genişliyor. Her şeyin tasarlandığı bir devirde yaşıyoruz: Büyük bir özenle şekillendirdiğimiz kişisel görünümümüz ve dijital kimliğimiz, bizi çevreleyen kişisel cihazlar, yeni maddeler, arayüzler, ağlar, sistemler, altyapılar, veriler, kimyasallar, organizmalar ve genetik kodların hepsi tasarlanıyor. Her gün uzayın derinliklerinden kendi bedenimiz ve beynimizin derinliklerine uzanan binlerce tasarım katmanını tecrübe ediyoruz.

 

Tasarım, dünya hâline geldi. İnsanı insan yapan şey de tasarım. İlk aletlerden, katlanarak genişleyen insan kabiliyetine, sosyal yaşamın temelinde tasarım var. öte yandan tasarım, eşitsizlikler ve yepyeni görmezden gelme biçimleri de oluşturuyor. Bir yandan dünyada hiç olmadığı kadar insan savaş, kanunsuzluk, yokluk ve iklim şartları nedeniyle zorunlu olarak yerinden olurken, diğer yandan insanın genetik yapısı ve iklimin kendisi aktif olarak yeniden tasarlanıyor. Artık ‘iyi tasarım’ olgusuna sığınamayız. Tasarımın baştan tasarlanması gerekiyor.”

 

3. İstanbul Tasarım Bienali’nin Türkiye’den Katılımcıları

 

Ali Kazma’nın ilk defa 3. İstanbul Tasarım Bienali’nde gösterilecek en yeni çalışması “Safe”, Norveç’teki Svalbard Küresel Tohum Deposu’nda yaptığı çekimlerden oluşuyor. 2013 yılında gerçekleştirilen Venedik Bienali 55. Uluslararası Sanat Sergisi’nin Türkiye Pavyonu’nda  “Rezistans” başlıklı video serisi kapsamında bulunan “Anatomy” adlı video da bienal kapsamında yer alacak.

 

Fotoğraf, video, veri görselleştirme, haritalama ve dijital gereçlerle fiziksel ölçümleme ve etkileşim gibi çok çeşitli teknikleri bir arada kullanan sanatçı ve tasarımcı Atıf Akın ”Mutant Alan / Mutant Space” başlıklı projesiyle dünyanın farklı köşelerindeki nükleer alanlara odaklandığı projeler dizisinin Ermenistan’daki Metsamor kentine odaklanan ayağını 3. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında sergileyecek.

 

Tasarımcı ve sanatçı Bager Akbay’ın “çoban / The Shepherd” başlıklı projesi kavramsal bir otomat olarak tasarlanmış bir yapay zeka prototipi. çoban, insanlığın yararına değil, aksine insanları çalıştırarak kendi ekosistemine fayda sağlamasını hedefleyen bir yapıda kurgulanıyor. Proje yapay zekayla menajerlik veya küratörlük olgularını birlikte değerlendirmeyi amaçlıyor.

 

Ayhan Ayteş’in Jussi Parikka’yla birlikte bienalde yer alacağı proje “Olağanu¨stu¨ Tasarımların Medya Arkeolojisi / A Media Archaeology of Ingenious Designs” olacak. Proje ziyaretçileri Avrupa merkezli olmayan bambaşka bir modernite hikâyesiyle buluşturuyor. Aynı zamanda, 10. yüzyılda Mezopotamya’daki teknolojik gelişmeleri yansıtırken bu dönemde bölgede yaşamış mucitleri de anımsatıyor.

 

Sevince Bayrak ve Oral Göktaş tarafından kurulan mimarlık ve tasarım ofisi SO? Mimarlık ve Fikriyat, “Ziyaret / The Visit” başlıklı projeleri için İstanbul’daki çeşitli mezarlıkları ziyaret ederek mezar taşlarının bir envanterini çıkarttı. ölülerle yaşayanlar arasındaki bir tasarım objesi olan mezar taşlarına ek olarak proje kapsamında popüler görsel kültürün bir parçası olarak Türkiye sinemasından çeşitli mezarlık sahneleri de bienal izleyicisiyle buluşacak.

 

1. İstanbul Tasarım Bienali’nde de “İstanbul-O-Matik” isimli “kent yapma oyunu” başlıklı projeleriyle çok ses getiren genç tasarım ofisi Pattu Mimarlık “Düş Nesneleri / Object for Daydreaming” adlı projeyle bu yıl da bienalin katılımcıları arasında yer alıyor. Bilinen eski taş aletleri sayesinde insanın düşüncesinin ilk kez fizikselleştiği ve bunun da bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Pattu Mimarlık, en eski çağlarda bile şimdi olduğu gibi tasarımın sadece işlevsel amaçlı değil, güzellik, iletişim ve sosyal statü aracı olarak kullanılmasına dikkat çekecek.

 

Zeynep çelik Alexander’ın Vanessa Heddle ve Elliott Sturtevant ile birlikte biçimlendirdiği “Gözlemci Etkisi / Gözlemci Tesiri, Observer Affect / Observer Effect” projesi 20. yüzyılın başındaki tasarım yaklaşımlarını nörobilim odaklı araştırmalarla derleyerek tasarımın algılanmasında zihnin hareketlerini yansıtan küçük bir sergi sunuyor.

 

 

Disiplinlerarası sanatçı, tasarımcı ve araştırmacı Orkan Telhan ”Mikrobiyal Tasarım Stu¨dyosu: 30 Gu¨nlu¨k Simit Diyeti / Microbial Design Studio: 30-day Simit Diet” isimli projesiyle mikrobik bir tasarım stüdyosunda genetiğiyle oynanmış organizmaları incelemeye, test etmeye ve değiştirmeye yarayan otomatik makine ile bienal ziyaretçilerini buluşturuyor.

 

Neyran Turan ve Mete Sönmez - NEMESTUDIO tarafından biçimlendirilen “Mimarlık çevresinde Konular / Matters Around Architecture” mimarlık ve mimarlıkta kullanılan doğal malzemelerin ilişkisini çözümlüyor. İnsanın bu denklemdeki konumunu ifade eden proje bu yaklaşımla mimarlıkta malzeme kullanımına dikkat çekiyor.

 

Aslı Serbest’in Mona Mahall’le birlikte kurduğu M-A-U-S-E-R tarafından “Köçek Dans Pisti / Köçek Dance Floor” başlığıyla şekillendirilen proje tasarım bağlamında şu soruyu yöneltiyor: Dans ve dans pisti, hayvan ve egemen için veya onlara karşı, insan için ve insana karşı ne yapabilir? Bu soruya cevap ararken, Osmanlı divanında 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar erkek seyirciye gösteri yapan genç erkek dansçı, yani köçek figürü tarihsel bağlamda inceleniyor.

 

3. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında yapılan Video çağrı sonucunda jüri tarafından seçilen beş projeden üç tanesi Türkiye’den. Merve Bedir ve Alican İnal tarafından hazırlanan “Misafirhane / Guesthouse”, Alper Raif İpek’in gönderdiği “Autographsy” ile Görkem özdemir’in “Kaçırılmayacak Fırsat / Once in a Life Time Opportunity” başlıklı videoları bienal sergileri kapsamında izleyiciyle buluşacak.

 

3. İstanbul Tasarım Bienali Etkinlikleriyle Kentin Her Köşesine Yayılıyor

 

3. İstanbul Tasarım Bienali, sergilerin yanı sıra 4 hafta boyunca İstanbul genelinde farklı bölgelere yayılacak ve özel projeler ve etkinliklerle gündelik hayatın da içine sızarak İstanbul’u bir tasarım kentine dönüştürecek.

 

Akademi Programı

 

3. İstanbul Tasarım Bienali bu yıl da birçok üniversiteyle işbirliği kurarak, temaya farklı bakış açıları sunan farklı projeleri izleyicilerle buluşturacak. Yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerde yapılan çalışmaların sergileneceği Akademi Programı, panel ve söyleşiler ile desteklenecek. Sergilerin yer alacağı üniversite kampüslerini bizinsanmiyiz.iksv.org adresinden takip edebilirsiniz.

 

Yaratıcı Mahalleler Programı

Kentte var olan tasarım odaklı markaları kendi mahallelerinde öne çıkarmayı hedefleyen Yaratıcı Mahalleler Programı kapsamında Beyoğlu ve çevresinde, Beşiktaş, Şişli, Eminönü, Kuruçeşme, Sarıyer ve Kadıköy’de tasarımcılar ve tasarımla ilgili diğer profesyoneller kendi mahallelerinde markalarını sergileme imkânı bulacaklar. Küçük imalathanelerden büyük markalara, tasarım stüdyolarından mimarlık ofislerine pek çok profesyonel kendi yaşam alanlarında kent sakinleriyle buluşacak. Bienal kapsamında 23 Ekim Cumartesi günü Salon İKSV’de “Mahalle Sohbetleri” başlıklı etkinlik serisinde seyirciler, Yaratıcı Mahalleler Programı katılımcıları ile tanışma ve onların hikayelerini dinleme fırsatını yakalayacaklar.

3. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında bu sene ilk defa düzenlenmeye başlanan program kapsamında Karaköy ve Eminönü mahallelerinde “Yüzyıllık Markalar”dan Ece Ajandası, Meyer Saat, Kifidis, Tevfik Aydın Saat ve Cemilzade ile beraber  Armaggan ve Has Mimarlık, Tomtom Mahallesi’nde Manner İstanbul, Krank, Ham:m Design, Happily Ever Paper, Cote Deco, Blue Matters, Bite Coffe, Nyks, %100İstanbul, Mekhann, PG Art Gallery, Tiftix, Muggle, Peymane, Ortaköy Mahallesi’nde Norm Mimarlık, Şişli Mahallesi’nde Addresistanbul, Kuruçeşme Mahallesi’nde öney Mimarlık ve Sarıyer Mahallesi’nde Koleksiyon Mobilya ve Petra gibi markalar bulunuyor. 

Tasarım Rotaları

Geçtiğimiz yıllarda büyük ilgi gören, İstanbul’un farklı bölgelerindeki tasarım odaklı ofis, mağaza, atölye, imalathane ve mimari yapıların ziyaret edildiği Tasarım Rotaları, bu sene yeni eklenen rotalarla devam ediyor. Boğaziçi köylerinden kentin en eski zanaat alanlarına, Haliç kıyılarından Tarihi Yarımada ve diğer tarihi semtlere uzanan rotalara ek olarak bienalin açık olacağı dört hafta boyunca her hafta sonu bir tematik rota, konunun uzmanları tarafından Tasarım Rotaları katılımcıları için özel olarak kurgulanacak. Tasarım Rotalarıyla ilgili ayrıntılı bilgileri bizinsanmiyiz.iksv.org adresinden takip edebilirsiniz.

 

Türkiye’deki tasarımın 200 yıllık tarihi üzerine bir araştırma: “Türkiye Tasarım Kronolojisi”

 

3. İstanbul Tasarım Bienali’nin kavramsal çerçevesine paralel olarak, Pelin Derviş yürütücülüğünde Türkiye’den farklı disiplinlerden uzmanlarla Türkiye’deki tasarımın 200 yıllık tarihi üzerine kapsamlı bir çalışma yapılıyor. Bu kapsamda Studio-X İstanbul’un bir bölümü bienal süresince bir araştırma laboratuvarına dönüştürülerek “Türkiye Tasarım Kronolojisi”ne ev sahipliği yapacak ve kronolojide ele alınan konular üzerine her Cumartesi bir dizi tartışma toplantısı düzenlenecek.

 

“Türkiye Tasarım Kronolojisi”nde ambalaj, grafik tasarım, iletişim ve reklam, konut, mobilya, peyzaj, sanayi yapıları gibi alışılagelmiş konulara ilave olarak, bugüne kadar tasarım perspektifinden yeterince ele alınmamış aydınlatma, oyuncak, müzik, seramik, sağlık, sivil örgütlenmeler gibi alanlarda toplumsal, mekânsal, kentsel ya da tarihsel anlamda dönüştürücü / değiştirici nitelik taşıyan; Türkiye tarihinde bir ilk noktaya, olaya işaret eden; yenilik getirici; benzersiz özelliklere sahip tasarımlar ve konular incelenecek.

 

 

“Moda Tasarımında Sürdürülebilirlik” atölyesinin sonuçları 12 Ekim’den itibaren Adahan İstanbul Otel’de

 

H&M sponsorluğunda, İsveç Başkonsolosluğu ve İsveç Enstitüsü’nün işbirliğiyle Haziran ayında gerçekleşen “Moda Tasarımında Sürdürülebilirlik” başlıklı atölye çalışmaları sırasında ortaya çıkan, sürdürülebilirlik teması kapsamında tekrar değerlendirilip  farklı kullanım alanları kazandırılan atık malzemelerle biçimlendirilmiş tasarım ürünleri 12 Ekim’de Adahan İstanbul Otel’de açılacak sergi ile bienal süresince ziyaret edilebilecek.

 

Föreningen Handarbetets Vänner / Zanaat Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Lotta Ahlvar, H&M Kreatif Danışmanı Ann Sofie Johansson, Glamour Dergisi Genel Yayın Yönetmeni özge Sarıkadılar, İstanbul Moda Akademisi’nden moda tasarımı eğitmeni Raf Stesmans, kreatif danışman / moda yazarı Ece Sükan, moda blogger’ı Billur Saatçi, moda yazarı Barış çakmakçı ve moda tasarımcısı Zeynep Tosun’dan oluşan jüri tarafından seçilen en başarılı ürün açılış günü ilan edilecek.

 

 

3. İstanbul Tasarım Bienali çocuk ve Gençlik Atölyeleri

 

çocuk ve Gençlik Atölyeleri bienal süresince BASF ve ALLIGATOR Boya eş sponsorluğunda Galata özel Rum İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilecek. Atölyelerde, bienalin teması üzerine yoğunlaşıılrken  çocuk ve gençler ile yaşanabilir ve sürdürülebilir bir gelecek için tasarımın bugünkü rolünü sorgulayan, yeni yaklaşımlar üzerinde düşündüren çalışmalar da yapılacak. Hafta içi okullardan farklı yaş grupları için sabah ve öğleden sonra, hafta sonları ise aileleri ile birlikte bienali ziyaret eden çocuk ve gençleri ağırlayacak bir kurguyla tek bir gün düzenlenecek. ücretsiz yapılacak atölyelerle ilgili detaylar yakında açıklanacak.

 

 

 

 

3. İstanbul Tasarım Bienali ziyaret bilgileri, rehberli turlar ve yayınlar

3. İstanbul Tasarım Bienali sergileri Galata özel Rum İlköğretim Okulu, Studio-X İstanbul ve Depo’da Pazartesi hariç her gün 10.00-19.00; Alt sanat mekânında Pazartesi hariç her gün 13.00-21.00 ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde her gün 9.00-19.00 saatleri arasında gezilebilecek. Girişlerin biletle yapılacağı İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde gişeler 9.00-18.00 saatleri arasında açık olacak.

Bienal süresince Galata özel Rum İlköğretim Okulu, Studio-X İstanbul ve Alt sanat mekânında rehberli turlar da düzenlenecek. Rehberli turlar, Galata özel Rum İlköğretim Okulu ve Studio-X İstanbul’da ve Bomonti’de yer alan Alt sanat mekânında gerçekleştirilecek.

3. İstanbul Tasarım Bienali’nde, sergilerin açık olacağı dört hafta boyunca, Cuma günleri üniversite öğrencileri Zorlu Holding sponsorluğunda bienal sergilerini ücretsiz rehberli turla gezecek. 20 kişiyle sınırlı turlara katılım öğrenci kartıyla gerçekleştirilecek.

Küratörler Beatriz Colomina ve Mark Wigley’in hazırladığı bienalin temasına odaklanan, İKSV ve Lars Müller Yayınevi tarafından basılacak Biz İnsan Mıyız?: Tasarım Arkeolojisine Dair Notlar başlıklı kitap, bienal sergileri ve tüm etkinliklerin detaylarının yer aldığı bienal rehberi ve sergideki projelerin ve katılımcıların ayrıntılarıyla birlikte bienal sergisinin tasarımına, grafik tasarım yaklaşımına ve sosyal medya çalışmalarına dair metinleri içeren bienal kataloğu 22 Ekim tarihinden itibaren Galata özel Rum İlköğretim Okulu, Alt sanat mekânı ve seçkin kitap evlerinde yer alacak.

 

 

3. İstanbul Tasarım Bienali Destekçileri

 

 

3. İstanbul Tasarım Bienali, İKSV tarafından ENKA Vakfı, Petkim ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. “Moda Tasarımında Sürdürülebilirlik” atölyesi, H&M sponsorluğunda, İsveç Başkonsolosluğu ve İsveç Enstitüsü’nün işbirliğiyle yapılıyor. E-flux işbirliğiyle yapılan Superhumanity projesini Ernst Schering Vakfı, MMCA ve Govett-Brewster Art Gallery destekliyor. Panel ve söyleşi sponsorluğunu VitrA üstleniyor.

 

Bienale katkı sağlayan kurum ve kişiler arasında Princeton üniversitesi, Columbia üniversitesi Mimarlık Fakültesi, ABD Büyükelçiliği, Acción Cultura Española (AC/E), Graham Vakfı, Elise Jaffe + Jeffrey Brown, Goethe Institut, Japon Vakfı, British Council, Füsun ve Faruk Eczacıbaşı, Southampton Winchester üniversitesi Sanat Fakültesi ve SAHA Derneği yer alıyor.

 

Paşabahçe Mağazaları’nın OMNIA koleksiyonu ve MasterCard ise bienalde özel projelerle yer alıyor. OMNIA, Kanyon’da özel bir enstalasyon tasarlıyor.

 

Bienalin temaları arasında yer alan “Bedeni Tasarlamak” projesinin sponsorluğunu Koç üniversitesi Hastanesi üstleniyor.

 

Zorlu Holding sponsorluğunda üniversite öğrencileri bienal süresince her cuma bienali ücretsiz rehberli tur ile gezecek. 

 

3. İstanbul Tasarım Bienali kapsamındaki çocuk ve Gençlik Atölyeleri, BASF ve ALLIGATOR Boya eş sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

 

Bienalin otomotiv sponsorluğunu Volvo Car Turkey üstlenirken; bienale katkı sağlayan diğer kuruluşlar arasında Türk Tuborg AŞ, 3Dörtgen, AKDO ve Adahan İstanbul Otel yer alıyor.

 

İKSV’nin tüm festivallerine öncü Sponsor Eczacıbaşı Holding, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone, Resmi Taşıyıcı DHL, Konaklama Sponsoru The Marmara Collection, Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta, Sağlık Sponsoru Memorial Sağlık Grubu ve Servis Sponsorları Navitas. GFK, directComm Marketing Group ile AGC destek veriyor.

 

3. İstanbul Tasarım Bienali, Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi tarafından da destekleniyor.