İnsanların Karadeniz Müziğinin Sıcaklığını Hissetmesini İstedim

İnsanların Karadeniz Müziğinin Sıcaklığını Hissetmesini İstedim İnsanların Karadeniz Müziğinin Sıcaklığını Hissetmesini İstedim

Ezgi Eyüboğlu, Karadeniz müziğinin duygusal dünyasına davet eden “Naçizane” adlı albümünü Klass’a anlattı...

İster hareketli olsun ister ağır ama her müziğinde duygusallığı ön plana koyan Karadeniz müziğinin yeni nesil temsilcilerinden Ezgi Eyüboğlu, ‘Naçizane’ adlı albümüyle müzik dünyasına sağlam bir adım attı. çocuk yaşlardan beri müzikle iç içe olan ve aynı zamanda müzik öğretmenliği yapan güzel şarkıcı bu albümüyle birlikte sesi olduğu topraklara Naçizane bir giriş yaptığını belirtiyor. Ezgi Eyüboğlu, müzik kariyerini, Karadeniz müziğini ve yeni albümü Naçizane’de yer alan şarkıları Klass’a anlattı.

 

Ezgi hanım, öncelikle sizden müziğe adım atış hikayenizi dinleyebilir miyiz?

Trabzon, Maçkalıyım. Hayatımın tamamı müzikle geçti diyebilirim. Aldığım eğitim, seçtiğim yol hep müzikle bağlantılı oldu. İlk albümüm olan "Naçizane" ile insanları başka bir renkle tanıştırırken, bir yandan da müzik öğretmenliğiyle çocukların müziğe bakış açılarına fayda sağlamaya çalışıyorum. Müziğe çok küçük yaşlarda Trabzon TRT çocuk Korosu'nda başladım. Aslında öncesi var. Ailemde müzisyen insanların olması hep müzikle iç içe olmamı sağladı. Lisede ve üniversitede de müzik vardı hayatımda

 

İlk albümünüz Naçizane adını nerden aldı?

Karadeniz gibi bir zenginliği anlamak da anlatmak da mütevazı olmayı gerektiriyor bence. O yüzden, sesi olduğumuz topraklara “Naçizane” bir giriş yapmak istedik.

 

Albümde bulunan şarkılar kimin eserleri?

Albümde dokuz şarkı var. İnsanların yıllardır severek dinlediği "Ha Bu Ander Sevdaluk" Aytekin G. Ataş ve Soner Akalın'ın eseri. Onun dışında bütün şarkılar yeni. Fatih Söylemez ve Can Yılmaz'ın yüreklerinden çıktılar.

 

“YöRESEL ENSTRüMANLAR DIŞINDA DA KARADENİZ MüZİĞİNİN SICAKLIĞINI HİSSETMESİNİ İSTEDİM İNSANLARIN” 

Neden Karadeniz müzikleri?

Tabi ki ilk olarak Karadenizli olmam büyük bir etken. Karadeniz müziğini başka kültürlerle ve başka bölgelerin melodileriyle birleştirme isteğimle gerçekleşti bu proje. Yöresel enstrümanlar dışında da Karadeniz müziğinin sıcaklığını hissetmesini istedim insanların. 

 

Karadeniz dışında bir albüm yapsaydınız tarzı ne olurdu?

Bu konuda dönem dönem değişiyor fikirlerim. Farklı tarzlarda şarkılar söyledim, bazen popüler müzik çok sıcak geliyor. Bazen daha alaturka. Karar vermem gerçekten zor. Sanırım bunu ikinci projemde birlikte göreceğiz.

 

“çOCUKLUĞUMDAN BERİ KAç TANE VOLKAN KONAK ŞARKISININ DİLİME DOLANDIĞINI HATIRLAMIYORUM”

Karadeniz müziğini son zamanlarda en çok Volkan Konak ve Şevval Sam’dan dinliyoruz. Siz en çok hangisini beğeniyorsunuz?

İki isim arasında kıyaslama yapmam çok zor. Şevval Sam duruşu ve yaptığı işlerle saygı duyduğum ve severek dinlediğim bir isim. Fakat söz konusu Karadeniz müziğiyse, cevabım elbette Volkan Konak olacaktır. çocukluğumdan beri kaç tane Volkan Konak şarkısının dilime dolandığını hatırlamıyorum.

 

Karadeniz danslarını da biliyor musunuz?

Birçok yörenin oyununu bilirim. Oynamayı da çok severim. Bizim oranın insanı tanıdık tanımadık el ele verir horon oynarken. Tanışır, kaynaşır. Şölen gibidir, hüzünlü tek insan göremezsiniz o halkada.