Elim Kalem Tuttuğu Sürece Mücevher Alanında Yazmamın Sonu Gelmeyecek

Elim Kalem Tuttuğu Sürece Mücevher Alanında Yazmamın Sonu Gelmeyecek Elim Kalem Tuttuğu Sürece Mücevher Alanında Yazmamın Sonu Gelmeyecek

Ünlü Mücevher Tasarımcısı, Ressam, Yazar Eser Elgür, çok yönlü sanatçı kimliğini yeni kitabını ve projelerini Klass’a anlattı...

Tasarlayan, çizen, üreten, satış ve satış sonrası takibini yapan sanatçı üretkenliğine ve ruhuna sahip aynı zamanda ressam ve yazar kimliğiyle de ön plana çıkan mücevher sektörünün dikkat çeken isimlerinden Eser Elgür 6. kitabı “Mücevherin Zamanda Yolculuğu” ile şu günlerde sıkça adından söz ettiriyor. Taşlarla, mücevherle ilgili okumaya, araştırmaya, öğrenmeye doymayan Eser Elgür, “Elim kalem tuttuğu sürece mücevher alanında yazmamın sonu gelmeyecek” diyor. “Kendi sanatımla ilgili yazdım ve yazıyorum. çizdim ve çizmeye devam ediyorum. Artık konuşmak lazım anlatmak lazım diye düşündüm.” diyen ve aylardır spikerlik ve sunuculuk dersi alarak kendini ekranlara hazırlayan Mücevher Tasarımcısı, Ressam ve Yazar Eser Elgür ile çok yönlü sanatçı kimliğini, taşlara olan tutkusunu, yeni kitabını ve projelerini Klass okurları için konuştuk.

“Şimdiki kitabım “Mücevherin Zamanda Yolculuğu.” Bu benim 6. Kitabım. Mücevherin tarihini, ilk çağlardan bugüne ne anlamlar yüklenerek geldiğini anlatan bir araştırma kitabı. Hazırlanması yayımı çok zaman almasa da bilgi birikimi seneleri bulan bir kitaptır. Mücevherle alakalı herkes bu kitapta mücevherin anlamını anlayacaktır diye düşünüyorum. çünkü bana göre mücevher süsten öte bir kültürdür. Hatta medeniyetlerin kültür göstergesidir.”

“Taşlar sessiz psikologlardır. Tutkum önce taşlara idi. Taşlara olan tutkum onları en zarif montürlere yakıştırmam ile tasarımcılığa dönüştü. Ben kişiye özel mücevher yapmayı, sahibini tanımayı, onunla bütünleşecek takılar yapmayı seviyorum. Sevemediğim tek şey satmak oldu. Keşke mücevher yapıp hediye edebilsem. Ya da Osmanlı kuyumcu başları gibi hediye edilen değerli mücevherler yapabilsem.”

 

Eser Hanım, mücevher tasarımcısı bir yazar olarak neden yazdığınızı anlatır mısınız?

Sanırım 2005’ten beri yazıyorum. Mücevher sektöründe ustalarımın ve satış elemanlarımızın çoğu alaylı idi. Hepsi çocukluktan bu zanaata girmişler ve atölyede tüm gün çalışmakta idiler. Onları anlatacak boş vakti olabilecek bir akademisyenin yazması gerektiğini düşündüm. Sonra araştırdım ki herkes ticaret peşinde. O zamanlar öyle fazla mücevher tasarımcısı da yoktu. Ustalara sorarak öğrenmek çok zordu. Bir alaylı olarak atölyelere gidiyor ve öğrenmeye çalışıyordum ancak hep bir kitap olsa okusam diyerek araştırma yaptığımda karşıma İngilizce katalog niteliğinde şirket ve markaların hazırladığı bazen sadece taşların kimyasal özelliklerini içeren bilgiler bulabiliyordum. O kadar sıkıntı çektim ki mücevher yapımı satımı, prezantasyonu maddi anlamı, ekspertizi, vitrin yapımı anlayacağınız ne öğrendiysem yazmaya başladım. Yaklaşık 6 yıl sonra kitabım “Bir Mücevhercinin Sırları” çıktı.

 

“MüCEVHERİN ZAMANDA YOLCULUĞU, MüCEVHERİN TARİHİNİ, İLK çAĞLARDAN BUGüNE NE ANLAMLAR YüKLENEREK GELDİĞİNİ ANLATAN BİR ARAŞTIRMA KİTABI”

Ama siz bir kitapla yetinmediniz ve yazmaya devam ettiniz. Şimdiki kitabınızdan biraz bahseder misiniz?

Şimdiki kitabım “Mücevherin Zamanda Yolculuğu.” Bu benim 6. Kitabım. Mücevherin tarihini, ilk çağlardan bugüne ne anlamlar yüklenerek geldiğini anlatan bir araştırma kitabı. Hazırlanması yayımı çok zaman almasa da bilgi birikimi seneleri bulan bir kitaptır. çok okuyorum çok araştırıyorum. Okuduklarımın da doğruluğunun ispatına gidiyorum. Mücevherle alakalı herkes bu kitapta mücevherin gerçek anlamını anlayacaktır diye düşünüyorum. çünkü bana göre mücevher süsten öte bir kültürdür. Hatta medeniyetlerin kültür göstergesidir.

 

“YENİ KİTABIMIN İSMİ “OSMANLININ HüZüNLü MüCEVHERLERİ”

Yazımda bekleyen kitaplarınız var mı? Sıradaki kitap nedir?

Hiç sormayın, gerçek Osmanlı Saray mücevhercilerinin yaşanmış öykülerinin içine daldım; öyle ki Netflix seyrediyor gibiyim, araştırdıkça yeni bir serüvenin içinde buluyorum kendimi. Bu keşif bana sonsuz bir yolculukta hissettiriyor. Yeni kitabımın ismi “Osmanlı’nın Hüzünlü Mücevherleri” Sanırım ilki nisan ayında çıkacak. 2 seri olarak planladım çünkü yazılacak çok şey buluyorum hiç değinilmemiş bir öykü. Hiç araştırılmamış bir konu. Osmanlı arşivlerinden bulduğum dokümanlarla inanılmaz bir macera yaşıyor ve yazıyorum. çok heyecanlıyım. çünkü bu kitabım 2. romanım olacak, diğerleri daha teknik bilgiler içeren kitaplardı.

 

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Şubat sayısında...