Dişlerin Görüntüsü Güven ve İmaj Anlamında Çok Önemli Bir Etken

Dişlerin Görüntüsü Güven ve İmaj Anlamında Çok Önemli Bir Etken Dişlerin Görüntüsü Güven ve İmaj Anlamında Çok Önemli Bir Etken

Dentaluna Ağız Ve Diş Sağlığı Kliniği Kurucusu Arzu Zogun, koruyucu diş hekimliğinin önemini ve diş estetiği hakkında bilinmeyenleri Klass’a anlattı...

 

Dentaluna Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Kurucusu ünlü Diş Hekimi Arzu Zogun, diş ve diş eti problemlerinin sadece ağız bölgesinde değil, vücudun diğer önemli noktalarında da ileriye yönelik veya geriye dönüşümsüz rahatsızlıkları önlemek adına 6 ayda bir yapılması gereken genel ağız kontrollerinin önemine değiniyor. Aynı zamanda diş estetiğinin de bireyin imajında ve kişiliğinde önemli bir etken olduğunu belirten Dt. Arzu Zogun, mutlaka diş eksikliğinin giderilmesi gerektiğini ve yapılacak implant uygulamasının dünya genelinde kalitesinin ispatlanmış olması gerektiğini vurguluyor. Diş görüntüsünün kişinin güveni konusunda çok önemli rol oynadığını ve bu anlamda estetik diş hekimliğinin kişinin karakterine ve kişinin vermek istediği imaja özel olarak bir diş dizayn etmesi gerektiğini söyleyen başarılı Diş Hekimi Arzu Zogun, koruyucu diş hekimliğinin önemini ve diş estetiği hakkında bilinmeyenleri Klass’a anlattı.

 

 

 

 

 

“Diş yaşımızı ele veren noktalardan biridir. Bazen güldüğü zaman gözükmeyen, dişlerinden dolayı yaşlı gözüken kadın ve erkekler var. Bu noktada müdahale yapıldığı zaman çok daha dinamik ve çok daha genç bir gülüşe sahip olmanın yanı sıra hastanın kişiliğine, hastanın vermek istediği imaja uygun dişler de yapılabilir.”

 

 

 

“Estetik diş hekimliği, herkese standart güzel ve beyaz diş sahibi yapmanın ötesinde kişinin karakterine, vermek istediği imaja uygun olarak ve olması gereken görüntüsünü fazlasıyla destekleyecek bir diş dizayn etmektir.”

 

 

 

Arzu Hanım, öncelikle diş sağlığı konusunda bilinçli hareket etmek adına ve bakımlı, güzel dişler için koruyucu hekimliğin önemi nedir?

 

öncelikle toplumsal ve bireysel imaj açısından dişlerimizin güzel ve temiz görünmesi, renklerinin beyaz, üstündeki lekelerin olmayacağı, diş etlerinin renklerinin sağlıklı olması için mutlaka 6 ayda bir diş hekimi kontrolü yapılması gerekiyor. Diş hekiminin genel kontrolünde eğer dişlerin üzerinde eklentiler, diş etlerinde iltihap, diş aralarında çürükler varsa bunlar ağız kokusuna ve diş ağrısına sebep olmanın dışında dış görüntüyü de etkileyebilecek unsurlar olarak karşımıza çıkar. Bunların erkenden kontrol edilip tedavi edilmesi kişi için çok önemli bir avantaj sağlar. çünkü herkesin de bildiği gibi eğer çevrenizdeki insanların ağzı kokuyorsa kimse bunu uyarmaz veya söylemez. O yüzden yılda en az bir defa gelinen diş kontrolünde diş etlerinin elden geçmesi, temizlenmesi ve varsa sorunun çözülmesi çok önemlidir. Aynı zamanda yaşam kalitesi adına da baş, bel, boyun ağrısı adına dişlerimiz çok önemli bir noktada yer alıyor. O yüzden mutlaka genel kontrollerde doğru fonksiyon, tüm dişlerin tam olması ve her iki çenenin dengeli bir şekilde kullanılması çok önemlidir. çünkü eğer bütün bu sistemde bir sorun varsa atipik yüz ağrıları, baş ağrıları hatta bel ağrısına gidecek kadar zincirleme ağrılara sebep olabilir.

 

 

 

“çOCUKLARIN BİLE ARTIK STRESİ VAR VE HERKES DİŞLERİNİ SIKIYOR”

 

Hayat şartlarının getirdiği noktada günümüz insanları daha yoğun, tempolu ve stresli bir hayat yaşıyorlar. Bu gibi durumların diş sağlığı açısından etkileri nelerdir?

 

Zamane toplumunda herkes çok fazla stresli. Bunun için çok ağır iş koşullarında çalışıyor olmak gerekmiyor. çocukların bile artık stresi var ve herkes dişlerini sıkıyor. Diş sıktıkları için de dişlere zararlar veriyor. Eksik dişe bağlı, tek taraflı çiğnemeye bağlı, diş sıkmaya bağlı veya yanlış yeme alışkanlığına bağlı olarak hem eklemlerde hem çene kaslarında sorun oluşabiliyor. Bu insanları ileride geriye dönüşümü olmayan yani tedavisi olmayan noktaya getirebilir. O yüzden yılda bir defa bunun kontrolleri yapılmalı. Aslında biz kasları, eklemi kontrol ediyoruz. Dişlerin her iki tarafının dengeli kullanıldığının kontrolünü yapıyoruz. Bir tarafında çürük varsa öbür tarafıyla daha çok çiğneme işlemi yapılıyor. Bu durumlarda yine ekleme ve kasa yüklenme olur. Bütün bu kontroller sonucunda dengeye getirmek adına gerekli tedavileri uyguluyoruz. çok stresliyse eğer bazen o kasılmış kaslara botoks uygulayıp dişlerin arasına da gece plağı dediğimiz koruyucu dartlar kullandırıyoruz. Bununla hasta çok daha rahat ediyor ve ileriye yönelik olabilecek, geriye dönüşümsüz sorunlar yaratabilecek sorunlardan kurtulmuş ve önlenmiş oluyor. Bu da koruyucu hekimlik anlamında önemli bir adım oluyor. Bazen koruyucu hekimlik değil de artık oluşmuş bir sorunu çözmek noktasında hastalar bize başvuruyor ve o zaman yapılan işlemler hem uzuyor hem de zorlaşıyor. Ama yılda bir gelinen kontrolde diş sıkma, gerginliğe bağlı veya yanlış fonksiyona bağlı ekleme ve kasa yüklenme varsa onu erkenden fark edip çok daha kolay bir şekilde çözüyoruz.

 

 

 

çoğu insanın diş hekimleri konusunda kafalarında oluşan soru işaretlerini çözmek adına önerileriniz nelerdir?

 

Diş hekimliği hizmeti alırken kaliteden ödün vermemek lazım. Yani sadece tedavi olmuş olmak adına daha ucuz daha pratik yöntemlere başvurulmamasını öneririz. çünkü en basit bir dolgu maddesinde bile kötü kullanılan bir dolgu maddesi ağızda bakteri birikimine, kokuşmaya, dişin sinirine zarar vermeye kadar gidecek hatta fonksiyon sırasında ilk temas noktaları olduğu için dolayısıyla çene eklemine de yük bindirebilecek zararlara götürebilir. O yüzden dolgu deyip geçmemek lazım. Mutlaka en iyi ellerde ve iyi malzemelerle yapılması gerekiyor. Bunların da mutlaka bir maliyeti vardır. Ama bütün bu maliyetleri her zaman uzun vadede değerlendirmekte fayda var.

 

Devamı Klass Magazin Şubat sayısında... 

 

Fotoğraflar: Uğur Atun