Contemporary İstanbul Ve Axa Art Koleksiyonerlerle Buluştu

Contemporary İstanbul Ve Axa Art Koleksiyonerlerle Buluştu Contemporary İstanbul Ve Axa Art Koleksiyonerlerle Buluştu

Dünyanın en büyük sanat sigortacılığı şirketi Axa Art ve Türkiye’nin ve bölgenin en önde gelen Çağdaş Sanat Fuarı Contemporary İstanbul ev sahipliğinde, konusunun uzmanı dünyaca ünlü sanat koleksiyonerlerinin katılımıyla Sanat Koleksiyonu oluşturmanın inceliklerinin ele alındığı bir panel düzenlendi.

çağdaş sanatın en iyi örneklerini 10 yıldır sanatseverlerle buluşturan Contemporary Istanbul, dünyaca ünlü Alman Koleksiyoner Horst Heise, Koleksiyoner Haro Cümbü?yan ve Axa Art Uzmanı Kamutay Karaman eşliğinde “Sanat Koleksiyonu Nasıl Oluşturulur: Seçimi, Sergilenmesi, Korunması” konulu panelde Türk koleksiyonerleri bilgilendirdi.

 

Axa Art International ve Contemporary Istanbul ev sahipliğinde, 20 Ocak 2016 tarihinde Pera Palace Hotel Jumeriah’da “Sanat Koleksiyonu Nasıl Oluşturulur: Seçimi, Sergilenmesi, Korunması” konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Prof. Contemporary İstanbul İcra Kurulu üyesi, Kadir Has üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın yaptığı panele Collectorspace Kurucu Direktörü, Koleksiyoner Haro Cümbü?yan, Alman Koleksiyoner Horst Heise, Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ve Axa Art Uzmanı Kamutay Karaman katıldı.

 

“Bugünkü toplantıda sanat koleksiyonerliği konusunda 3 ana ama kritik konuda elde ettiğimiz bilgileri koleksiyonerlerle paylaşmaya geldik” diyen AXA Art Kıdemli Uzmanı Kamutay Karaman, “AXA olarak dünyanın en önemli koleksiyonlarını sigortalıyoruz. Bugüne kadar bizde bu tip bir toplantıyı yapmayı arzu ettik ancak şartlar uygun değil. Ancak özellikle Contemporary Istanbul’un yarattığı çekim gücüyle çok daha fazla galeri ve koleksiyoner konuyla ilgilenmeye başladı. Dolayısıyla Contemporary Istanbul’un sanata getirdiği bu ivme bizim de ilgimizi çekti ve Türkiye hedef Pazar haline geldi.“ şeklinde konuştu.

 

“Dünyanın en büyük sanat sigortacılığı şirketi AXA Art’ın Contemporary Istanbul ile bu organizasyon için Türkiye’ye gelmesi, Türkiye’de sanatın yükselişinin en büyük nişanesidir.“ diyen Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, “çok kıvançlıyız. Demek ki biz sektörün gelişimine gerçekten ön ayak olmuşuz. çalışmalarımız artarak devam edecek ve sanatın herkes için olduğu göstermeye tabana yaymaya çalışacağız. Axa Art’ın gelmesi de son durumun en iyi göstergesi. Kurumsal koleksiyonerliği destekleme kararımızın sebebi de budur. Kurumsal koleksiyonerlik geliştikçe AXA Art gibi kurumların ilgisi daha da artacaktır. Devletimizin yapacağı bazı düzenlemelerle Türkiye’de kurumsal koleksiyonerlik çok daha etkin bir hal alacağını ve dünyanın en önemli koleksiyonerlerinin Türkiye’ye çekileceğini düşünüyorum. Petrolün süründüğü, altının dalgalandığı bu ekonomik durumda en stabil ve istikrarlı emtianın sanat olduğu görülüyor. Doğru eseri almak koleksiyonerlik açısından çok önemli. Axa Art’ın bugün ki eğitiminin önemi de burada devreye giriyor. Doğru seçmek saklamak sergilemek iyi para kazanmaktadır.” şeklinde konuştu.

 

Düzenlenen panelin moderatörlüğünü yapan Hasan Bülent Kahraman sanat sigortacılığının yeni bir döneme girdiğini ifade etti: `Mevcut sigortacılık sistemi değişen sanata ayak uydurmak durumunda. Sanat değişiyor, artık objelerin sanatından fikirlerin, entelektüel birikimlerin sigortalandığı yeni bir döneme giriyoruz. Sigortalanacak öğeler değişti ve bu değişimin nedeniyle ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak üzere sigortacılık yaklaşım ve ürünlerinin de farklılaşması gerekir. ´

 

Sanat sigortası talebinin eserlerin taşınması yahut sergilenmesi durumlarında ortaya çıktığı saptaması yapılan panelde, depolarda muhafaza edilen eserlerin sigortalanmasına dair çok fazla talep oluşmadığı ifade edildi.  Sanat koleksiyonu oluşturma, sergileme ve koruma konularının ele alındığı, Türk koleksiyoner Haro Cümbüşyan ve Alman koleksiyoner Horst Heise’nin deneyimlerini aktardığı paneli 60’dan fazla koleksiyoner ve basın mensupları takip etti.  

 

10 yıldır İstanbul’un çağdaş sanat merkezi olarak konumlanması için çalışmalarını sürdüren Contemporary Istanbul, 2006’daki başlangıç noktasında, 40 ulusal ve 9 uluslararası olmak üzere 49 galeri ile yola çıkarken, 10. Yılında 24 ülkeden, 64’ü yabancı toplam 102 çağdaş sanat galerisi ve 700’den fazla sanatçıyı ağırladı. çağdaş sanatın en iyi örneklerinin bir araya geldiği fuarı 86 bin yabancı ve yerli koleksiyoner, profesyonel, akademisyen, uluslararası müze grupları ve sanatseverler ziyaret etti.