Akbank Sanat’tan 25. Yıl Sergisi: “Garip Meyve”

Akbank Sanat’tan 25. Yıl Sergisi: “Garip Meyve” Akbank Sanat’tan 25. Yıl Sergisi: “Garip Meyve”

Akbank’ın sanat alanında izlediği yenilikçi ve vizyoner kimliğine bir marka oluşturmak amacıyla 1993 yılında kurulan ve ‘Değişimin hiç bitmediği yer’ söylemi ile ülkemizde çağdaş sanat alanında önemli etkinliklere imza atan Akbank Sanat; 2018 yılında kuruluşunun 25. Yılını kutluyor.

 

Akbank Sanat’ın 25. yıldönümü kapsamında, 13 Ocak- 10 Mart tarihleri arasında İngiliz sanatçı Susie MacMurray’ın Garip Meyve (Strange Fruit) sergisini sanatseverler ile buluşturuyor. Küratörlüğünü Hasan Bülent Kahraman’ın yaptığı, sanat-kadın ikilisinde ve ikileminde tamamlayıcı olanla eksik olanı irdeleyen serginin açılış daveti 12 Ocak 2018, Cuma günü gerçekleştirildi. Davete, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı, sanatçı Susie MacMurray ve küratör Hasan Bülent Kahraman’ın yanı sıra Akbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hayri çulhacı, Fransa İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, Ceri Benardete, Myra Ryan ve  Carol Corey’in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

 

 

 

Heykel çalışmalarında insan bedeni ile uğraşan ve sürekli yeni malzemeler keşfeden Susie MacMurray, bir simyacı rolü üstlenerek basit görünen şekillerde bir araya getirdiği malzeme, biçim ve bağlamları ile eserlerinin izleyenlerde fiziki ve kültürel çağrışımlar meydana gelmesine zemin hazırlar.

 

 

 

Susie MacMurray’ın ‘Garip Meyve’ ile içerdeyken dışarıda, tanıdıkken yabancı olana yöneldiğini belirten Hasan Bülent Kahraman sergi ile ilgili değerlendirmesinde, “Mitoloji kendisine özgü bir doku içinde günün ideolojik söylemidir. İdeolojik olanı içinde barındırır, işaret eder ve üretir. En eski bilinen söylencelerden bugüne kadar daima mitolojik/ideolojik bir varlık olan kadını düşünmek ve irdelemek insanın kendisindeki ‘öte’ ve ‘aşkın’ yönü aramasıdır. Kadın diyalektiktir. Ama bu diyalektiğe ve kurucu işlevine rağmen kadın yadırganmıştır, yabancı görülmüştür ve hala içselleştirilmemiştir. Susie MacMurray, lirik, şiirsel, mitolojik olandan hareketle gerçek, kurmaca ve imgesel olanı biçimlendiriyor. Yeniden kuruyor. Bunu yaparken mitolojik olana ideolojik eleştirisini yöneltiyor. Sanatın gerçeğiyle kadının ve içinde yer aldığı metafiziğin sınırlarını sorguluyor. Sanat-kadın ikilisinde ve ikileminde tamamlayıcı olanla eksik olanı irdeliyor” dedi.